Haberler

Opet, Gelibolu'da Akbaş Şehitliği'ni Yenileyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nın meydana geldiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Tarihe Saygı Projesi kapsamında son olarak 57'nci Alay Şehitliği'ni rehabilite eden OPET, bu kez de Akbaş Şehitliği'ni yeni bir görünüme kavuşturmak için protokol...

Çanakkale Savaşları'nın meydana geldiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Tarihe Saygı Projesi kapsamında son olarak 57'nci Alay Şehitliği'ni rehabilite eden OPET, bu kez de Akbaş Şehitliği'ni yeni bir görünüme kavuşturmak için protokol imzaladı.

OPET, tarihin en önemli sayfalarının yazıldığı Gelibolu Yarımadası topraklarında 7 yıldır sürdürdüğü Tarihe Saygı Projesi'nde yeni bir adım daha atıyor. Çanakkale Savaşları'nın olduğu Gelibolu Yarımadası'nda 8 köyün ardından son olarak 57'nc Alay Şehitliği'ni rehabilite eden OPET, şimdi de Akbaş Şehitliği'ni yenilemek için Çanakkale Valiliği ile İstanbul'da protokol imzaladı.

Protokol imza törenine Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca ve OPET Hukuk ve Resmi İşler Direktörü Ekrem Ekmenci katıldı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümüne büyük bir hazırlık yaptıklarını ve hazırlıkların ilk adımının da Akbaş Şehitliği Yenileme Projesi ile başladığını söyledi. "Geçmişi olmayan bir milletin geleceği olamaz" diyen Vali Tuna, "Çocuklarımıza tarihimizi, geçmişimizi ne kadar doğru anlatabilirsek, geleceğimizi de o kadar sağlamlaştırırız. Tarihe Saygı Projesi ile Çanakkale gibi destanlaşmış bir coğrafyaya sahip çıktıkları ve desteklerini esirgemedikleri için OPET'e teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ise, Tarihe Saygı Projesi kapsamında, OPET olarak Gelibolu Yarımadası'nda milli park sınırları içinde yer alan tüm köylerde toplumsal kalkınma ve bilinçlenmeye destek olacak eğitim programları ve çevrenin işlevsel rehabilitasyonu sayılacak mimari planlar uyguladıklarını belirtti. Öztürk, "Kültür merkezleri, anıtlar, müzeler, köy meydanları, WC'ler, satış üniteleri tüm evlerin boyanması gibi pek çok çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalar sonucu bölgede, sosyal yaşam kalitesi ve ekonomik seviye yükselmiş, işletmecilik ve estetik- mimari kültür gelişmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlanmış, tarih bilinci ve sosyal mekanlara estetik, hijyen özellikleri kazandırılarak ziyaretçi sayılarında artış sağlanmıştır. 18 Mart Üniversitesi'nin proje ile ilgili yaptığı kurumsal ve toplumsal etki araştırmasının kanıtladığı bu sonuçlar bizleri memnun ediyor. 57'nci Alay Şehitliği'nin ardından şimdi de Akbaş Şehitliği için kolları sıvıyoruz. Bu, bizim için bir onur, büyük bir gurur, aynı zamanda da bir borçtur" dedi.

AKBAŞ ŞEHİTLİĞİ'NDE YAPILACAK ÇALIŞMALAR

10 bin metrekare büyüklüğe sahip olan Akbaş Şehitliği'nde, şehitlik zemininde 806 mezar taşı bulunacak. 100 metrekarelik rölyef duvar kabartmalarının üzerinde 536 şehidin ismi yer alacak. Çevre düzenlemesi ve ziyaretçilerin dolaşabilmesine uygun düzenlemeler yapılacak. Düzenlemeler kapsamında 2500 metrekare doğal taş zemin kaplaması ve 1000 metre doğal taş bordür ile sembolik mezar alanları çevrelemesi yapılacak. Ana giriş kapısı, sergi alanları, abdest alma alanları, şadırvan, tuvaletler ve şehitliği çevreleyen duvarlar yenilenecek. Giriş kapısının sağ ve sol yanlarında 2 adet sembol dönem askeri konumlandırılacak. 6 bin metrekare toprak alan halı çim malzeme ile kaplanacak, yeşillendirme çalışmaları yapılacak. Otopark alanı, yürüme alanları ve aydınlatma sistemi düzenlenecek. Yağmur sularını toplamak amacı ile kanal sistemi inşa edilecek. Şehitlik, Ağustos ayında ziyarete açılacak.

--- KUTU ---

Akbaş Şehitliği'nin Çanakkale savaşı'ndaki önemi

Çanakkale Kara Savaşı sırasında sargı yerleri ve tümenlerin seyyar hastanelerindeki yaralı askerlerden tedavileri mümkün olanlar Gelibolu'daki, cephede ve cephe gerisindeki hastanelere; tedavileri mümkün olmayanlar ya da uzun sürecek olanlar ise Ağadere ve Akbaş iskelelerindeki yaralı nakliye istasyonları olarak çalışan hastanelere sevk edilmişlerdi. Özellikle Akbaş İskelesi, savaşın başlangıcından sonuna kadar bu fonksiyonunu yoğun şekilde yerine getirmiştir. Akbaş Nakliyat Hastanesi'nden Nisan, Mayıs ve Haziran 1915 tarihinde gerçekleşen yaralı sevk miktarı cephedeki durum hakkında da bilgi vermektedir. Cepheden ilk nakiller kara harekatının başlamasından itibaren ilk haftanın sonuna doğru yapılmıştır. 1 Mayıs'ta 352 kişi, ertesi gün ise 1211, bir sonraki gün ise günlük nakledilen yaralı sayısı 1723 kişiye çıkmıştır. İlk kafilenin gelişinden itibaren üç gün içinde nakledilen yaralı sayısı 3 bin 556 kişiye ulaşmıştır. Bu sayılar çarpışmalar yoğunlaştıkça da yükselmiştir. Çanakkale Savaşı'nda çok önemli bir yere sahip olan Akbaş, tam olarak bir hastane kompleksi durumundaydı. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title