Online Medya Derneği'nin "Sosyal Medya" Toplantısı
Gazeteci yazar Yükselir: "Haber verilirken kullanılan dil çok önemli" Televizyoncu ve sunucu Bayülgen: "Sosyal medya kontrolsüzdür, bunu kontrol de imkansızdır. İnternet zaten güvenilmez, kullanmak, ıslah etmek, denetlemek zorunda olduğumuz bir bilgi ve iletişim alanıdır" Hukukçu Ahi: "Sosyal medyanın yeri belli değil, sorumlulukları da yok"
Gazeteci-yazar Sevilay Yükselir, sosyal medyada ucuz, kirli ve sorunlu bir dil kullanıldığını ifade ederek, "Haber verilirken kullanılan dil çok önemli" dedi.
Online Medya Derneği'nce, Marmara Üniversitesi'nde düzenlenen "Sosyal Medya" konulu toplantıda, sosyal medyaya ilişkin değerlendirme yapıldı.
Yükselir, burada yaptığı konuşmada, Gezi Parkı olaylarıyla daha çok gündeme gelen sosyal medyanın, eleştiri sınırlarını aşarak hakarete yer veren bir alana dönüştüğünü söyledi.
Sadece sosyal medyanın değil geleneksel basının da provokasyon yaptığı görüşünü savunan Yükselir, basının asli görevlerinden birinin, halkın doğru haber alma ihtiyacına cevap vermek olduğunu kaydetti.
Yükselir, "Memlekette ne olursa olsun haberi vereceksin, haber önceliklidir. Değerlendirmesini halk yapar" diye konuştu.
Sosyal medyada ucuz, kirli ve sorunlu bir dil kullanıldığını anlatan Yükselir, "Haber verilirken kullanılan dil çok önemli" dedi.
Yükselir, sosyal medyada muhatabın olmadığına, hakaret, suçlama ve iftiraların kimden geldiğinin bilinmediğine dikkati çekti.
"İnternet bağımlılığı var"
Televizyoncu ve sunucu Okan Bayülgen de sosyal medyanın güvenilir bir yer olarak tanımlanamayacağını söyleyerek, "Gezi Parkı olaylarında sosyal medyanın güvenilir olmadığını anladık" dedi.
Geleneksel medyanın üzerine düşeni yapmadığı durumlarda herkesin bu işe soyunduğunu anlatan Bayülgen, basının müdahale edilemez bir alan olduğunu, bunun korunması gerektiğini ifade etti.
Sosyal medyanın üretmediğini, bazen bir duyuru panosu işlevi gördüğünü belirten Bayülgen, "Sosyal meyda kontrolsüzdür, bunu kontrol de imkansızdır. İnternet zaten güvenilmez, kullanmak, ıslah etmek, denetlemek zorunda olduğumuz bir bilgi ve iletişim alanıdır" ifadesini kullandı.
Bayülgen, geleneksel medya başta olmak üzere sosyal medyanın da şeffaflaşmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.
"Bilgi toplum tarafından talep ediliyor"
Hukukçu Gökhan Ahi de sosyal medyanın da geleneksel medya gibi dezenformasyon ve manipülasyona açık olduğunu kaydetti.
Günümüzde halkın en çok talep ettği şeylerin başında bilginin geldiğini anlatan Ahi, bilgi akışının sosyal medyada sunucunun tercihleri doğrultusunda iletilebildiğini söyledi.
Sosyal medyada da şeffaflık sorunu olduğunu dile getiren Ahi, "Sosyal medyanın yeri belli değil, sorumlulukları da yok" dedi.
Bilgi kirliliğinin önlenmesiyle sansürün önünün alınabileceğini belirten Ahi, toplumun bilgilendirilmeyi ve aydınlatılmayı beklediğini dile getirdi.
Ahi, "Geleneksel medyada yalan ve iftira olduğunda neredeyse yaptırım yok. Hukuk, iktidarlardan etkilenmemeli, bağımsız ve adil olmalı" diye konuştu.
Sosyal medyayı "kaotik, ücretsiz, yersiz ve kimliksiz bir yapı" olarak tanımlayan Ahi, eleştiri ve hakaretin birbirinden farklı şeyler olduğunun artık anlaşılması gerektiğini bildirdi.
Ahi, ifade özgürlüğünün Anayasa'da yer aldığını hatırlatarak, bu özgürlüğün en çok kullanılabileceği alanlardan birinin de sosyal medya olduğunu vurguladı. - İstanbul