Haberler

Onların Kahramanlıkları 'Parmak Uçları'nda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen ‘Kahramanların Parmak Uçları’ isimli proje kapsamında, katılımcılara sunum ve tiyatro eşliğinde diyabet hastalığı anlatıldı.

Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen 'Kahramanların Parmak Uçları' isimli proje kapsamında, katılımcılara sunum ve tiyatro eşliğinde diyabet hastalığı anlatıldı.

'14 Kasım Dünya Diyabet Günü' münasebetiyle lisenin konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte ilk olarak, sunumlar eşliğinde diyabet hastalığı anlatıldı. Katılımcılara gösterilen sunumlarda, üzerinde uzun süre çalışılan anketler sonucu, vatandaşların bu hastalığı çok detaylı bilmediği sonucuna varıldığına dikkat çekildi. Ardından, öğrencilerin hastalığa dikkat çekmek farkındalık oluşturmak adına üzerinde çalıştığı tiyatro gösterisine geçildi. Sahnede yerini alan öğrenciler, ekranların sevilen komedi programı 'Güldür Güldür'ü farklı bir şekilde işleyerek, hastalığa farklı bir yolla dikkat çekti. Öğrencilerin sunduğu tiyatro performansı ise katılımcılardan tam not aldı.

"Proje sayesinde diyabet hakkında bilgiler edindim"

Proje grubunda yer alan ETİ Sosyal Bilimler Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Ali Kaan Akgün, proje ile hem eğlenip hem de öğrendiklerini dile getirdi. Akgün, "Hem öğretici bilgiler aldık hem de proje üzerinde çalışırken diyabetli arkadaşlarımız da vardı onlardan da bilgiler almış olduk. Çalışması, oynaması ve rol alması gurur verici bir şeydi. Proje sayesinde diyabet hakkında bilgiler edindim. Bu gerçekten iç açıcı ve güzel bir şey. İnsanların yeni bir bilgi ye açık olup birbirine bir şeyler birbirine bir şeyler katabilmesi güzel bir şey. Bu projede şu ana kadar gayet eğlenceli, güzel bir koşuşturmaca oldu" dedi.

"Diyabet hastası olarak ben de bu projede bulundum"

Kendisinin de 2 yıldır diyabet hastası olduğunu söyleyen Yusuf Emre Kaynak ise bu tip bir projeye ilk defa katıldığını belirtti. Kaynak, "Kendim Tip 1 Diyabetliyim. Aralık ayında ikinci senem olacak. Ben çok eğlendim projeyi yaparken. Arkadaşlarımla eğlencemiz, yaptığımız gösteri olsun hepsi çok güzeldi. Bilmediğim pek bir şey olmadığı için sorun yaşamadım bunları yaparken. Diyabet hastası olduğum için bu projede bulundum. Çünkü çok fazla kişiden diyabetle alakalı yanlış duyumlar alıyordum. Çoğu kişi bilmiyordu ne olduğunu yeme durumu olsun, yapılan iğneler olsun bilmeyen çok fazla kişi olduğundan şansımı denemek istedim. En azından birkaç kişi de olsa bilinçlendirebiliriz belki diye düşündüm. Bence herkese faydalı oldu. Çünkü arkadaşlarımın çoğu bundan sonra daha dikkatli olmaya başladılar. Çoğu da yeni bilgiler edindiği için mutluydu" ifadelerini kullandı.

"Diyabetli çocuklar her gün parmak uçlarından şekerlerini ölçtürüyor"

Proje sorumlusu ve İngilizce Öğretmeni Ayşe Özer ise proje hakkında şu bilgileri verdi:

"14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Biz de öğrencilerimizle birlikte diyabeti bu sefer bir proje konusu yaptık. Uluslararası projelerde çalıştığımız Etwinning alanında bu sefer ulusal bir projeye imza attık. Türkiye'nin farklı illerinden 5 okul ortaklığı ile birlikte 'Kahramanların Parmak Uçları' isimli projemizi hayata geçirdik. Bugün de etkinlik günümüzdü. Projeyi yapma amaçlarımızdan bir tanesi toplumda farkındalık oluşturmak ve tip 1 diyabetli çocukların okul yaşantısında kolaylık sağlamaktı. Öğrencilerimle birlikte hem öğrendik, hem eğlendik hem de öğrettik. Çok güzel bir paylaşım oldu. Ortaklarımızla birlikte okullarımızda diyabet tanıtım günleri yaptık. Tip 1 diyabetli çocuklarımızın farkındalıklarını artırmak için onları tanıdık. Onlara özel yemek tarifleri paylaştık. Diyabetli çocuklarımız günlük rutinlerinde parmak uçlarından 1 damla kanla şekerlerini ölçüyorlar. Tabii ki bu gün içerisinde sayı olarak oldukça fazla. Eminim bir çoğumuz bu kadar cesaretli değiliz. İşte bizim gerçek kahramanlarımız, yani tip 1 diyabetli çocuklarımız ve parmak uçları bizim bu şekilde proje konumuz oldu." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close