Onlar Artık Tarih Oldu!
Yerel Seçimler Öncesinde, 863 Belde, 283 İlk Kademe Belediyesinin Kaldırılması ve 43 Yeni İlçe Kurulmasını Öngören Kanun Tasarı Tarihe Mal Olmuş Pek Çok Belediyeyide Tarihten Siliyor.
Yerel seçimler öncesinde, 863 belde, 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmeleri iktidarla muhalefetin kavgasına yol açarken, kapatılacak belediyeler arasında ise gerek tarihi gerekse turistik özellikleri ile hafızalarda yer etmiş yerler de bulunuyor. Bunlar arasında öne çıkanlar ise Atatürk'ün Büyük taarruzda hücum emri verdiği Zafertepe, yine Atatürk'ün 1925 yılında ilk yerleşim yeri olarak gösterdiği ve Cumhuriyet tarihinin ilk planlı köyü olan Temelli, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğum yeri ve mezarının bulunduğu Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Umurbey ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi İslamköy oluşturuyor. Hükümetin kapatma kararından etkilenecek beldeler arasında tarihi özellikleri ile tanınan Çorum Alacahöyük, İstanbul Eminönü ile Japonların müze kurmaya hazırlandığı Kırşehir'in Kaman İlçesi'ne bağlı Çağırkan da yer alıyor. Hükümetin kararı Peri bacaları ile ünlü Kapadokya'nın önemli turizm merkezlerinden ve 1930 yılından bu yana belediyeye sahip olan Göreme ile yine turizmin gözde mekanlarından Marmaris'in Turunç beldesini de olumsuz etkiliyor.
Hükümetin, 863 belde ve 283 ilk kademe belediyesini kapatma ve 43 yeni ilçe kurma kararı gerek muhalefet partilerinin gerekse kapatılacak belediyelerin büyük tepkisine yol açarken, bu durumdaki belediyeler arasında ise tarihi ve turistik özellikleriyle ön plana çıkmış yerler de bulunuyor.
ATATÜRK BÜYÜK TAARRUZ'U ZAFERTEPE'DEN YÖNETTİ
Hükümetin, kapatma kararı aldığı belde belediyeleri arasında, Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe de yer alıyor. Zafertepe ise, adını Atatürk'ün Büyük Taarruzu yönettiği yer olarak tarihe yazdırmış yerleşim yerleri arasında bulunuyor. Tarih kitapları Zafertepe'den
"Atatürk'ün, tepede mevzilenmiş olan 11'nci Tümene bizzat nezaret ederek hücum emri verdiği yer" olarak bahsediyor.
TEMELLİ CUMHURİYET TARİHİNİN İLK PLANLI KÖYÜ
Hükümetin kararından olumsuz etkilenen bir başka belde belediyesini ise ilçe olmayı beklerken, Sincan ilçesine bağlanan Temelli oluşturuyor. 1925 yılında Atatürk tarafından yerleşim yeri olarak gösterilen ve Cumhuriyet tarihinin ilk planlı köyü olan Temelli, 46 bin hektarlık yüzölçümü ile Trabzon'dan bile daha büyük bir yerleşim yeri olarak gösteriliyor.
BAYAR'IN MEMLEKETİ UMURBEY YENİDEN KÖY
Kapatılacak olan ilk kademe belediyeleri arasında, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu yer olan ve aynı zamanda anıt mezarının bulunduğu Bursa'nın Gemlik İlçesine bağlı Umurbey de bulunuyor. 1961'de Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen ancak yaşı ve rahatsızlığı nedeniyle idam cezası önce müebbet hapse çevrilen ardından da 1966 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından affedilen Bayar, 22 Ağustos 1986'da 103 yaşında vefat etti ve doğduğu yer olan Umurbey'de toprağa verildi.
"BABA"NIN MEMLEKETİ İSLAMKÖY ARTIK KÖY
Kapatılacak belde belediyeleri arasında dikkat çeken bir başka belediyeyi de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi olarak siyasi tarihe adını yazdıran Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy oluşturuyor. Demirel'le birlikte anılan İslamköy, tasarının yasalaşmasıyla, köy statüsünde olacak.
TARİHİ EMİNÖNÜ FATİH'E BAĞLANACAK
Hükümetin, "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" çerçevesinde, İstanbul'un tarihi yerlerinden olan Eminönü'nü Fatih İlçesi'ne bağlama kararına muhalefet sert tepki gösteriyor. Meclis Genel Kurulu'nda tasarı üzerinde yapılan görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ise, Ayasofya, Sultanahmet Camii, At Meydanı, Dikilitaş, Kapalı Çarşı, Galata Köprüsü ve Kumkapısıyla İstanbul'un önemli tarihi yerlerinden olan Eminönü'nün Fatih'e bağlanmasına yönelik tepkisini "Hani bir laf vardır; 'Her yol Roma'ya çıkar' diye. İşte, bu laf aslında 'Her yol Eminönü'ne çıkar'la aynıdır. Ama, siz ne yapıyorsunuz? Eminönü'nü bütün tarihi, kültürel, turizmle ilgili değerlerine rağmen, kapatıp, bir mahalle yapıp, bir muhtara bağlamaya çalışıyorsunuz" sözleriyle gösterdi.
JAPONLARIN GÖZDESİ ÇAĞIRKAN MÜZELİ KÖY OLACAK
Hükümetin kapatma kararı aldığı belde belediyeleri arasında bulunan Kırşehir'in Kaman İlçesi'ne bağlı Çağırkan beldesi ise Japonların uğrak yeri olarak tanınıyor. Yaklaşık 20 yıldır Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından Çağırkan beldesindeki Kalehöyük'te arkeolojik kazılar yürütülürken, çıkarılan eserler ise yine Japonya tarafından kurulması planlanan müzede sergilenecek.
ALACAHÖYÜK DE KÖY STATÜSÜNDE
Cumhuriyet döneminin ilk kazılarından olan ve yapılan arkeolojik kazılarda 4 kültür katı tespit edilen Alacahöyük de, köy statüsü kazanacak beldeler arasında bulunuyor. Çorum'un Alaca ilçesine bağlı olan Alacahöyük'teki arkeolojik bulgular, kalkolitik çağa kadar uzanıyor.
HER YIL 1.5 MİLYON TURİSTİ AĞIRLAYAN GÖREME DE KÖY OLACAK
Kapatılacak belde belediyeleri arasında Peri bacaları ile ünlü Kapadokya bölgesinin yine gözde turistik beldelerinden Göreme de bulunuyor. İçerisinde barındırdığı tarihi ve kültürel değerleri ile göz dolduran ve her yıl 1.5 milyon turisti ağırlayan Göreme, 1930'dan bu yana belediye statüsünde, 1985 yılından bu yana da UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesinde. Göreme'ye belediye statüsünü kaybettiren ise 2007 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusunun bin 945'e düşmesi.
ASMALIKONAK DA MAHZUN
Ünlü Tv dizisi Asmalıkonak'ın çekildiği Mustafapaşa da belediye olmaktan çıkarılarak Ürgüp'e bağlandı. Dizinin çekildiği dönemde Türkiye'nin ilgi odağı olan konak ve çekimlerin yapıldığı Mustafapaşa'ya yurdun dört bir yanından özellikle kadınların katıldığı turlar düzenlenmiş, turizm ve hediyelik eşya satışları patlamıştı.
MARMARİS'İN İNCİSİ TURUNÇ DA BELEDİYESİNİ KAYBEDİYOR
Belde ve ilk kademe belediyelerinin kapatılması, Muğla-Marmaris'in en güzel koyu olarak turizme katkı veren Turunç beldesini de olumsuz etkiliyor. Turizm nedeniyle her yıl binlerce turistin akınına uğrayan bu önemli turizm cenneti de ilgili kanunla birlikte köy statüsünde olacak.
KÖY ENSTİTÜLERİ'YLE ÜNLÜ HASANOĞLAN İLÇE OLMAYI BEKLİYORDU
Tarihe adını, Köy enstitütüleri ile yazdıran Ankara'nın ilk kademe belediyeleri arasında bulunan Hasanoğlan da, ilgili kanuna göre, belediye olmaktan çıkartılarak Elmadağ'a bağlanıyor. (ANKA)
(EG/ZG)