Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Önce Halteri Sonra Kendini "Ayağa" Kaldıracak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da 13 yaşındayken nadir görülen omurilik hastalığı nedeniyle belden aşağısı tutmayan Sibel Çam, tek tadavi yöntemi kök hücre nakli için yeterli para bulamayınca yurt dışına gidemedi İlgilenmeye başladığı halter sporundan kazanacağı parayla tedavi masrafları için para biriktirmeye karar veren Çam:

METİN BOLAT - Konya'da nadir görülen omurilik hastalığı nedeniyle 10 yıldır yürüyemeyen Sibel Çam, kök hücre nakli için yeterli para bulup yurt dışına gidemeyince, ilgilenmeye başladığı halter sporundan kazanacağı parayla, tedavi masrafları için para biriktirmeye karar verdi. Azmiyle örnek olan genç kız, uluslararası şampiyonalarda göstereceği başarılarla önce halteri, sonra da kendisini "ayağa" kaldırmak istiyor.

Sibel Çam, 13 yaşına kadar yaşıtları gibi koşup oynadı. Ancak genç kız birden rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Omurilik hastalığı nedeniyle belden aşağısı tutmayan Çam, hastanenin yoğun bakım ünitesinde bir hafta tutuldu. Sonrasında 7 ay fizik tedavi alan Çam, o günden sonra bir daha yürüyemedi.

Şimdi 23 yaşında olan genç kıza, doktoru kök hücre nakliyle ayağa kalkabileceğini söylediğinde umutları birden yeşerdi. Almanya'ya gitmek için iki yıl önce pasaport işlemlerini tamamlayan Çam, bu sefer de para engeline takıldı. Tanıdıklarından yardım isteyen genç kızın hayalleri, yeterli para bulunamayınca suya düştü. Bunun üzerine tanıştığı birinin desteğiyle halter sporuyla ilgilenmeye başlayan Çam'ın şimdi tek hayali; uluslararası şampiyonalarda göstereceği başarılardan kazanacağı parayla tedavisini yaptırmak...

"Umudumu hiç kaybetmedim"

Sibel Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aniden başlayan baş dönmesi ve mide bulantısı nedeniyle dinlenmek için biraz uzandığını, sonrasında bir daha ayağa kalkamadığını söyledi.

Aylarca süren tedavilerden bir sonuç alamadığını belirten Çam, belinden aşağısını hissetmediğini, sonradan yürüme yeteneğini kaybettiği için çok üzüldüğünü söyledi.

Yaşadıklarından dolayı ruhsal olarak toparlanmasının çok zor olduğunu, okuluna devam edemediğini ifade eden Çam, "Doktorum yurt dışında tedavi imkanı olduğunu söylediğinde mutluluktan havalara uçtum. Günlerce sevinçten uyuyamadım. Tedavim için istenen parayı duyunca ailemin bunu karşılayamayacağını bildiğim için hüzünlensem de umudumu hiç kaybetmedim" diye konuştu.

Her şey yeniden yürüyebilmek için

Vakit kaybetmemek için heyecanla pasaport işlemlerini tamamlasa da lazım olan parayı bir türlü denkleştiremediklerini anlatan Çam, şunları kaydetti:

"Adeta içime kapandım. Psikolojim bozuldu. Şimdi Amerika'ya gitmem için para gerekiyor. Tesadüfen tanıştığımız birinin desteğiyle bir yıl önce halter ile ilgilenmeye başladım. Buradan elime para geçerse hemen yaklaşık 100 bin lira masrafı olan tedavimi yaptıracağım. Bunun için gece gündüz, soğuk, sıcak demeden çalışıyorum. Şimdiden bir Türkiye birinciliğim var. Daha iyi şeyler olacağını biliyorum. Tedavim konusunda maddi destek olunursa onu da borç olarak kabul edip, ilerleyen dönemlerde ödeyebilirim. İnsanın var olan vücudundan bir parçasını hissedememesinin üzüntüsünü yaşıyorum."

"Çok nadir bir durum"

Genç kızın doktoru Konya Farabi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Osman Tüfekçi, Sibel Çam'a  transvers myelit (omurilik iltihabı, omurilik hastalığı) teşhisinin konulduğunu dile getirdi.

Omurilik hücrelerinde hasar olan Çam'ın tedavisi konusunda ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Tüfekçi, şöyle devam etti:

"Omurilik hasarlarında şu an bilinen net bir tedavi yöntemi yok. En kabul edilen tedavi; kök hücre nakli. Hastamızın ayağa kalkma ihtimali, yapılacak kök hücre nakline bağlı. Başarı oranı düşük olsa da tek çare bu. Hastadan alınan hücreler, belirli bölgelere naklediliyor. Biz hastaya Amerika'ya gitmesini önerdik. Hastamızda görülen rahatsızlık çok nadir bir durum. Genelde bu tür rahatsızlıklar trafik kazası ya da darp olayları sonrasında görülebiliyor."

Halter antrenörü Emin Görmüş, ilk günden bu yana sporcularının disiplini hiç elden bırakmadığını ifade etti. Antrenmanları hiç kaçırmayan Çam'ın, kollarını ve ellerini geliştirmek için tekerlekli sandalye ile sürekli hareket ettiğini belirterek, "Sporcumuzun büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Onun hedefi ve amacı doğrultusunda biz de elimizden gelen gayreti göstermeye her zaman hazırız" dedi. - Konya

Kaynak: AA / Güncel
title