Haberler

On Kişiden Biri İşaret Dili Öğrense Yeter

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manavgat ilçesinde, ilki 17 Ocak 2014 tarihinde Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda 29 kursiyerin katıldığı İşitme Engelli İşaret Dili Kursu'nun ikincisi İlçe Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda başladı.

Manavgat ilçesinde, ilki 17 Ocak 2014 tarihinde Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda 29 kursiyerin katıldığı İşitme Engelli İşaret Dili Kursu'nun ikincisi İlçe Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda başladı.

İKİ SINIF AÇILDI

Antalya Valiliğinin 10.01.2014 tarih ve 849 sayılı yazısına istinaden ve Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'nun talimatıyla İşaret Dili Eğitimi Projesinin başlatıldığını belirten Manavgat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı Engelli Koordinatörü Guddusi Aydın, "Halk Eğitim Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Engelliler Koordinatörlüğü ile Okullar Hayat Olsun projesi kapsamında Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda 17 Ocak-9 Nisan 2014 tarihleri arasında 29 kursiyerimize 120 saat süren işaret dili kursu verilmiştir. Yoğun talep üzerine büyük bir kısmı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerden oluşan 25'er kişilik iki sınıf açarak 50 kişiye işaret dili kursu verilecektir."

47 ENGELLİYE İŞ

Kaymakamlık, hastane ve benzer yerlerde iletişim kuramayıp kendilerine başvurmak zorunda kalan işitme engelli vatandaşların kursa katılanların yardımı ile yaşamlarının kolaylaştırıldığını belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşaret dili kursu alan kişi sayısı ne kadar çoğalırsa hayatı birlikte yaşamak adına işitme engelli arkadaşlarımız mutlu ve sorunsuz bir yaşam sürecektir. İki yıl önce Manavgat'ta 88 işitme engelli vardı. Onlara yönelik din eğitimi, bilgisayar, okuma yazma ve ehliyet kursları düzenlendi. Şu an işitme engelli sayısı 200'ü aştı. Türkiye'nin çok az yerinde ehliyet kursu verildiği için, özellikle ehliyet konusunda, yoğun bir talep var. Gün geçtikçe ehliyet verdiğimiz kişi sayısı artıyor. 2013 yılında 40'ı diğer illerden gelen olmak üzere 47 engelli vatandaşımıza iş imkanı sağladık."

"İNSANLARI ANLAMAK ÖNEMLİ"

Halk Oyunları Eğitmeni Yusuf Coşkun, Antalya Bölgesi Futbol Hakemliği yaptığı dönemlerde İşitme Engelliler Kulübü maçlarında görev aldığını belirterek, "İletişim konusunda büyük bir eksikliğim olduğunu gördüm. Bu nedenle bu eksikliği gidermek istedim. Öğretmen arkadaşlarımıza ve kursa vesile olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum" dedi.

Manavgat Devlet Hastanesi'nde çalışan Mustafa Kalay da, hastaneye gelen işitme engellilere yardımcı olabilmek amacıyla kursa katıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanları anlamak, insanların dertlerine çözüm bulabilmek çok önemliydi benim için. Buna da ulaştığıma inanıyorum."

"ONLARIN YANLARINDA OLALIM"

Sema Aslan isimli kursiyer ise, "Amacım işitme engellilerin dünyasında olabilmek, onlara yardım edebilmek. Herkesi bu kursa gelmeye davet ediyorum. Mutlaka bu kurslarla ilgilenelim. İşitme engellilerle aramızdaki engeli kaldıralım. Onların yanında olalım" ifadelerini kullandı.

"ÖNEMLİ OLAN İLETİŞİM KURABİLMEK"

Manavgat Kaymakamlığı SYDV personeli Ahmet Mert de, işitme engellilerle sportif faaliyetlerde birlikte olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "29 kişiden oluşan bir kursumuz vardı ilk dönemde bunu başarı ile tamamladık. Şu an yeterli miktarda iletişim kuruyoruz ama daha işitme dilini öğrenmedik. Sadece başlangıç yaptık. Önemli olan daha çok aktif olmak onlara yardımcı olmak, onlarla iletişim halinde olmak."

Doktor Hüseyin Ziyaettin de 20 yıldır Manavgat'ta yaşadığını söyleyerek şöyle konuştu: "Bu insanları anlamamız gerek. Özellikle ben hekim olarak bu tip hastalar geldiğinde onlarla direkt diyaloga geçmek istiyorum. Bu kursu düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Manavgat'ta yaşayan 10 kişiden 1 kişi bile işaret dilini öğrenirse, güzel bir paylaşım olacaktır. Bu engeli ortadan kaldıralım. Herkesin destek olması gerekmektedir." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close