Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 13 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 13 özel hastaneye kayyum atandı

OMÜ Mimarlık Fakültesi Öğretime Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Kampüsü'nde düzenlenen törenle açılarak 41 öğrenci ile eğitime başladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Kampüsü içerisinde bulunan yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik binanın tadilatı yapılarak Mimarlık Fakültesi haline getirildi. Yeni kurulan Mimarlık Fakültesi bu yıl 41 öğrenci ile eğitim hayatına başladı.

Kampüs içersindeki OMÜ Sahnesi'nde düzenlenen açılış törenine Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, "Fakültemizde öğretime başlangıcı, mimarlık bölümüne kabul ettiğimiz 41 öğrenci ile yapıyoruz. Mimarlık, dünyanın en eski mesleklerinden biri olup, en basit anlatımıyla yaşama mekânlarının biçimlendirilmesi işidir. Son yüzyılın çevresel, toplumsal ve ekonomik sorunları dikkate alındığında, kentlerin ve yapıların artık yeni bir bakış açısı ile sürdürülebilirlik esas alınarak tasarlanması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Fakültemiz bu doğrultuda, öncü bir yaklaşımla, doğal, yapısal, tarihi ve geleneksel çevreye duyarlı, kullanıcıların çeşitlenen ihtiyaç ve gelişmelerden haberdar olan, her türlü ortamda yarışabilecek mimarlar ve tasarımcılar yetiştirmeyi hedeflemektedir" dedi.

Mimarlık eğitiminin yeni katılacak eğitimcilerle daha da güçleneceğini belirten Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, "Mimarlık eğitimi yanında Samsun başta olmak üzere bölgemizin, bilimsel kurallar ve şehircilik ilkelerine göre gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Bu senenin OMÜ olarak tarihi bir sene olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Kanunla kurulmuş olan 4 fakülteyi 2013-2014 öğretim yılında öğrenci alarak eğitime başlattık. Bu birçok üniversiteye nasip olmamıştır. Bu fakülteler; İletişim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Turizm Fakültesi ve Mimarlık Fakültesidir. Özellikle çok hızlı kentleşen Samsun'da Mimarlık Fakültesine çok ihtiyaç vardı ve Mimarlık Fakültesi Samsun'un çok önemli bir eksiğiydi. Mimarlığı Avrupa'da sağlığın içinde sayıyorlar. Çünkü mimarlık insan yaşamının en önemli bölümünü kapsayan mekânlarla ilgilidir. Türkiye Cumhuriyeti'nde hali hazırda özgün bir mimarinin özlemini çekiyoruz. Bunun özlemini hem kent ölçeğinde hem de binalarla ilgili olarak çekiyoruz. Yani, 'bu bizim mimarimizdir' diyebileceğimiz bir mimari henüz herhalde oluşmadı diye düşünüyorum. Geçmişimize baktığımızda 'Selçuklu mimarisi', 'Osmanlı mimarisi' diyoruz ama bu da 'Cumhuriyet mimarisi' dediğimiz bir mimari şu anda yok. Çok yakın bir gelecekte, çok sözü edilen bir Mimarlık Fakültesine sahip olacağız." şeklinde konuştu.

OMÜ'ye bir fakültenin daha katılmasıyla daha da güçlendiğini belirten Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, "Bugün sürekli gelişen, güçlenen üniversitemize bir fakültenin daha katılımı ile daha da güçlendiğini görüyoruz. Ben her sabah evimden valiliğe yürüyerek geliyorum. Ayağım beni bazı yerlere çekiyor. Gittiğim yerler yeni konutlar değil. Öyle Samsun'da birkaç kurtarabildiğimiz, eski, güzel ve kimliği olan sokaklardan gidiyorum. Bu mekânlarımız çok az. Çok azını kurtarabildik ve yerine koyduklarımız da çok iyi değil, içimizi açan yerler değil. Dileğim rantın değil, sağlığın ve estetiğin ön planda tutulduğu dönemlerde bu ülkede mimarlık yapmanızdır." dedi.

Konuşmaların ardından Mimarlık Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bulut'a Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay tarafından plaket verildi. Prof. Dr. Ahmet Bulut fakültenin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti. Plaketin töreninin ardından Motif Trio adlı grup katılanlara müzik dinletisi sundu. Tören, verilen kokteyl ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title