Omü Eğitim-Öğretim Yılı Açılışı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 2013-2014 eğitim-öğretim yılı açılış ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç'e fahri doktora töreni düzenlendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 2013-2014 eğitim-öğretim yılı açılış ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç'e fahri doktora töreni düzenlendi.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Bosna Hersek Türkiye Büyükelçisi Damir Dzanko, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Baro Başkanı Av. Necat Anıl, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Prof.Dr. Halis Ölmez, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Prof. Dr. Mahmut Aydın, belediye başkanları, hayırsever işadamları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Tören ilk olarak Şef Arzu Kopuz Çelik yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun verdiği konserle başladı. Ardından törenin açılış konuşmasını OMÜ Tıp Fakültesi'ne en yüksek puanla giren Merve Tokatlı, "Hepimiz çok zorlu bir yarıştan geçerek üniversite hayatına adım attık. Başta seçeceğimiz üniversitenin kararını vermek zorundaydık. 'Nasıl bir üniversite, olanakları neler, geleceğime neler katacaktır?' gibi bu soruların cevapları, üzerimizde olumlu etkiler yapmalı ki o üniversite tercih sebebimiz olabilsin. OMÜ'nün öğrenci merkezli, aktif eğitim uygulayan birkaç fakülteden biri olması tercihimdeki en büyük unsurlardı. Akademik kadronun büyüklüğü ve eğitim tecrübesine yeşille mavinin buluştuğu mükemmel bir kampüs alanı eklenince OMÜ'yü tercih etmekte zorlanmadım" dedi.
HEDEF DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMAK
OMÜ'nün Türkiye'de bir marka olduğunu belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "OMÜ 17 fakülte, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 21 araştırma uygulama merkezi, konservatuarı, 45 bin öğrencisi, 2 bin 51 akademik personeli ve 4 bin 500'e yakın çalışanı ile büyük bir aileyiz. OMÜ lisansüstü eğitime, uzaktan eğitime ve uluslararasılaşmaya verdiği önemle de artık Türkiye'de bir markadır. İnsanlar gibi kurumların da kendini geliştirebilmesi için hedeflere ihtiyacı vardır. Ülkemizin seçkin üniversiteleri arasında yerini almış olan OMÜ'nün de en önemli hedefi uluslararası bir üniversite, bir dünya üniversitesi olmaktır. Bugün, üniversitemizde 64 ülkeden bin 300'ü aşkın uluslararası öğrenci öğretim görmektedir. Erasmus ve Mevlana gibi uluslararası, Farabi gibi ulusal değişim programlarından yararlanabilen öğrencilerimiz, üniversitemizde eğitim gören uluslararası öğrencilerle birlikte 'farklılıklar içinde birlikte yaşama' kültürünü tecrübe ederek özümsemektedirler" diye konuştu.
OMÜ'YÜ TERCİH EDEN ÖĞRENCİLER PİŞMAN OLMAYACAK
OMÜ'nün gelmiş olduğu noktadan büyük bir gurur duyduğunu ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "OMÜ, kuruluşundan itibaren önemli gelişmelere imza atan kurumların başında geliyor. Kendi büyüklüğünün yanında çevre illerde de faaliyet gösteren üniversitelerin kuruluşunu gerçekleştiren ve bölgenin gelişmesinde önemli katkıları olan bir kurumdur. OMÜ, kendini geliştiren bir üniversite olarak eğitim ve öğretimine devam ediyor. OMÜ'nün sahip olduğu yabancı öğrenci sayısı üniversitenin uluslararası bir üniversite olduğunun göstergesidir. Birçok farklı ülkeden öğrencinin aynı noktada toplanması ülkemizin ve şehrimizin tanıtımına önemli katkılar sağlamaktadır. Üniversitelerimiz yetişmiş insan gücünü topluma katan en önemli kurumlardır. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz iyi donanımlı, kendini ifade edebilen ve ülkenin kalkınmasında rol alabilecek bireyler olmalıdırlar. OMÜ de bu çalışmaları en iyi gerçekleştiren üniversitelerden biridir. Valilik ve OMÜ olarak güzel bir iş birliği içindeyiz. Kent sorunlarında ortak bir platformda buluşarak akademik çözümler üretmekteyiz. Bu projelerde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Devletin yatırımları devam ediyor ancak ihtiyaç duyulan alanlarda eksikliği giderebilmek adına hayırseverlerin katkıları da oldukça önemli. Bu anlamda üniversiteye bina yaparak eğitimin daha iyi şartlarda gerçekleşmesine katkı sağlayan hayırseverlere çok teşekkür ediyorum. OMÜ, kampüsü ve öğretim kadrosuyla gençlere kucak açan ve onları topluma en iyi şekilde hazırlayan bir üniversitedir. Öğrenciler OMÜ'yü tercih etmekten asla pişman olmayacaklardır" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'i anlatan belgesel filmi izlendi.
Belgesel filmin ardından OMÜ Senatosunun 04 Eylül 2013 tarihli oturumda karara bağladığı Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç'i OMÜ'nün Fahri Doktora unvanı verildi. Doktora belgesini Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç adına Fahri Doktora unvanını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın elinden aldı.
OMÜ SON DERECE SAYGIN BİR ÜNİVERSİTE
Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç adına fahri doktora belgesini almaktan dolayı gurur duyduğunu belirten Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Cumhurbaşkanı'nın mesajını seslendirdi. Dzanko konuşmasında, "Büyük uluslar ancak ve ancak eğitimli ve de bilgili nüfuslarca inşa edilebilir ve günümüz Türkiye'si bu gerçeği günbegün kanıtlamaktadır. Sevgili arkadaşlar, hepimizin Bosna ve Türkiye'nin eğitim alanındaki işbirliğinin yüzyıllar boyunca süregeldiği gerçeğini takdir etmesi gerekir. Ülkemin gençleri bilgiyi Osmanlı döneminden bu yana prestijli Türk üniversitelerinde ve de yatılı okullarında aramıştır. Bu nedenledir ki 'Mevlana' programı ile bu prestijli üniversite birçok Bosnalı üniversite ile işbirliği yapmayı tercih etmiş, Bosnalı öğrenci ve eğitmenler OMÜ'nün düzenli misafirleri olmuşlardır. OMÜ son derece saygın bir üniversitedir. OMÜ'nün adını Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olan 19 Mayıs'tan alması üniversitenin Türk halkının soylu tarihini tüm dünyaya anlatması gerektiği anlamına gelmektedir. Benim için bu derecede özel bir üniversiteden fahri doktora unvanı almak özel bir ayrıcalık ve onurdur" ifadelerini kullandı.
Alija İzetbegoviç'in Bosna Hersek tarihinin en zorlu zamanlarında yönettiğini ifade eden Dzanko şunları kaydetti: "Kendisi hem bir lider hem de bir düşünce adamı idi. Fikirleri ve de kitapları dünya çapındaki milyonlarca insana ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Özellikle de özgürlük için mücadele veren Müslümanlara. Hiç şüphem yok ki; üniversitenizde kendisinin çalışmalarını tartışma ve de ele alma fırsatına sahip olmuşsunuzdur ve bunun için sizlere teşekkür ederim. Babam İslam'ın güzelliğine ve de Allah tarafından insanlara bahşedilen insanın akıl yürütme yeteneğine inanırdı. Ne yazık ki kendisi Bosna'da barış zamanında liderlik yapma şansını bulamadı ancak Alija Izetbegovic ülkemize komşu ülkelerin kabus gibi saldırılarının olduğu dönemde liderlik etti. Bu komşular ülkemize karşı soykırım bile uyguladılar. Srebrenitsa saldırganların toplu katliamlarına ve BM'nin acziyetinin bir sembolü oldu. Yine de Bosna Hersek savaştan sonraki 18 yıl içerisinde büyük bir yol kat etti. Şu anda barışçıl, güvenli, kendi kendine yetebilen ve de AB ile NATO'nun bir parçası olabilmek için elinden gelenin en iyisini yapan bir ülkeyiz. Diğer Balkan ülkeleri de bahsi geçen kuruluşlara üye olmak için büyük çabalar içerisindeler. Aslına bakarsanız herkes daha aydınlık bir geleceğe sahip olmak ve de belalı geçmişi arkada bırakmak için elinden gelenin en iyisini yapmakta. Bundan dolayı, Türkiye Cumhuriyeti liderleri ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve kabinenin diğer üyeleri benim kardeşlerim ve arkadaşlarımdır. Onların yönetiminde Türkiye birkaç ülkeden oluşan ve dünyaya önderlik yapan küçük bir gruba dahil odu. Bu özgüvenli ülkeye enerji yaydılar ve Orta Doğu, Kafkasya ve Balkanlarda sürekli büyüyen bir ekonomi içinde ve stabil demokrasi oluşturdular."
Tören, OMÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin müzik dinletisi ve kokteylle sona erdi. Törenin ardından Büyükelçi Damir Dzanko Uluslararası İlişkiler Birimini ziyaret etti. Dzanko burada Mevlana Programıyla OMÜ'ye gelen Bosna Hersekli öğrencilerle bir araya geldi. - SAMSUN