Ombudsmana 23 Adet "Gezi" Başvurusu Yapıldı
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Gezi Parkı olaylarına ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumuna 23 adet bireysel başvurunun yapıldığını, 17'sinin şikâyetlerin aynı sebep ve konudan doğduğu ve biri hakkında verilecek kararın diğerini etkileyecek...
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Gezi Parkı olaylarına ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumuna 23 adet bireysel başvurunun yapıldığını, 17'sinin şikâyetlerin aynı sebep ve konudan doğduğu ve biri hakkında verilecek kararın diğerini etkileyecek nitelikte olduğu sonucuna varıldığından birleştirildiğini söyledi.
-6 BİN 407 BAŞVURU YAPILDI-
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Kamu Başdenetçisi, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 29 Mart 2013 tarihi itibariyle ilgililerden gelen başvuruları kabul etmeye başladığını belirterek, kurumun başvuru kabul etmeye başladığı 29 Mart 2013 tarihinden 8 Kasım 2013 tarihine kadar toplam 6 bin 407 başvuru yapıldığını bildirdi.
Kamu Başdenetçisi, bugüne kadar yapılan toplam 6 bin 407 başvurunun 3 bin 806'sının sonuçlandırıldığını söyledi.
-BİN 478'İ İÇİN "İNCELENEMEZLİK KARARI" VERİLDİ-
Kamu Başdenetçisinin verdiği bilgiye göre yapılan müracaatlardan; bin 471'i için "gönderme kararı", bin 478'i için "incelenemezlik kararı", 264'ü için "başvurunun geçersiz sayılması", 203'ü için "karar verilmesine yer olmadığına ilişkin karar", 321'i için "birleştirme kararı", 44'ü için "tavsiye kararı", 19'u için "ret kararı", 6'sı için "kısmen tavsiye kısmen ret kararı" verildi.
-GEZİ OLAYLARI-
Gezi Parkı olayları sonucunda yapılan müracaatların sayısına ilişkin soruya da Kamu Başdenetçisi, "İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Taksim Meydanı ve civarının çevre düzenlemesi ve bağlantılı proje çalışmalarına engel olmak amacıyla gösterilerde bulunan insanlara yönelik olarak 28 Mayıs 2013 tarihinden itibaren, başta İstanbul Beyoğlu ve Beşiktaş ilçeleri olmak üzere, ülke genelinde yaygınlaşan orantısız ve aşırı güç kullanımından kaynaklanan şiddet uygulandığı iddiası ile yıkımın durdurulması ve olaylarda şiddet uygulayan kamu görevlilerinin cezalandırılması talep edilmektedir" dedi.
Kamu Denetçiliği Kurumu'na konu ile ilişkili toplam 23 adet bireysel başvuru ulaşmış olduğunu belirten Ömeroğlu, şöyle dedi:
"6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunumun "Başvuru ve usulü' başlıklı 17'nci maddesinin dördüncü fıkrası hükmünde yer alan, gecikmesinde sakınca bulunan durumlar içerisinde değerlendirilmesi nedeniyle, idari başvuru yollarının tüketilme şartı aranmaksızın, kabul edilip inceleme ve araştırmaya geçilmiştir.
Kurumumuza ulaşan 23 bireysel başvurunun 17'si, şikâyetlerin aynı sebep ve konudan doğduğu ve biri hakkında verilecek kararın diğerini etkileyecek nitelikte olduğu sonucuna varıldığından birleştirilmiştir. Birleştirme kararı verilen 17 başvuru için İçişleri, Sağlık, Kültür ve Turizm Bakanlıkları, Sermaye Piyasası Kurulu, Hazine Müsteşarlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları, Ankara ve İstanbul Tabip Odaları, Türkiye Tabipleri Birliğinden resmi bilgi ve belge talep edilmiştir.
Diğer 6 adet bireysel başvuru açısından ise münferit ihlal bildirimlerine muhatap ilgili kamu idarelerinden resmi bilgi ve belge talep edilmiştir.
Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu'nun Başkanlığını yaptığı ve Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış ile Kurum uzmanlarının da bulunduğu çalışmayı yürüten heyet; ilgili şahıs ve gruplar, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının yetkilileriyle görüşmeler yapmış, inceleme ve araştırmalarda bulunmuştur."
Bu noktada, ses ve görüntü kayıtlarının incelenmesinde bilirkişi mütalaası ve teknik desteğinden yararlanıldığını ifade eden Ömeroğlu, "Kamu Denetçiliği Kurumu, söz konusu şikâyet başvuruları ile ilgili olarak insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde inceleme ve araştırmasına devam etmekte olup karar aşamasındadır" dedi.