Ölümcül Hastalığa Yakalanmıştı ve Bir Haftası Vardı...
Rıfat Yerlikaya - Aşırı öksürük şikayetiyle gittiği hastanede, dünyada nadir görülen bir hastalık teşhisi konulan hasta, yaşaması için akciğer nakli yapılması gerektiğini öğrendi.
Rıfat Yerlikaya - Aşırı öksürük şikayetiyle gittiği hastanede, dünyada nadir görülen bir hastalık teşhisi konulan hasta, yaşaması için akciğer nakli yapılması gerektiğini öğrendi. Türkiye'de gerçekleşmeyen ameliyat için başvurduğu Sağlık Bakanlığı'nın her türlü desteğiyle Viyana'ya giden hasta, yapılan çift akciğer nakli ile yaşama tutundu.
Konya'da özel bir şirkette harita mühendisi olarak görev yapan Hasan Hüseyin Ünsal, (32) 2011 yılında aşırı öksürük şikayetiyle hastaneye gitti. Yapılan tetkiklerin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Ünsal'a, dünyada 100 binde 1 görülen "İdiopatik Pulmoner Fibrozis" (IPF) teşhisi konuldu.
Rahatsızlığının, akciğerde geri dönüşü olmayan yapısal bir bozulma olduğunu ve tedavisinin olmadığını öğrenen Ünsal'a, hastalığının ilerlemesi nedeniyle
"acil" organ nakli yapılması gerektiği bildirildi.
Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle geçen yıl Avusturya'nın başkenti Viyana'ya giden Ünsal, burada yapılan çift akciğer nakli ile yeniden yaşama tutundu.
Hastalığının tedavisi olmadığını öğrendiğinde adeta yıkıldığını ifade eden Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de teşhis konulduktan sonra hastalığın ilerlemesini durdurabilmek amacıyla 6 ay ilaç tedavisi aldığını anlattı.
Doktorların tüm çabalarına rağmen hastalığın ilerlemesinin durdurulamadığını belirten Ünsal, "Doktorlar acil organ nakli olmam gerektiğini söyledi. Türkiye'de akciğer nakli fazla yapılmaması ve organ bağışının sınırlı olması nedeniyle 2011 yılının son aylarında akciğer nakillerinin yoğun olarak yapıldığı Viyana'daki bir hastaneye başvurmaya karar verdik" dedi.
-Adeta zamanla yarışıldı-
Ünsal, Viyana'daki hastanede organ nakli sırasına yazılabilmek için yaklaşık 40 bin avro para yatırılması gerektiğini ve Avusturya'daki kanunlar gereği 2012 yılına girilmesiyle birlikte AB üyesi olmayan ülkelerden gelen hastalara organ nakli yapılamayacağını öğrendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Gerekli paranın yatırılıp, işlemlerin yapılabilmesi için 1 haftamız kalmıştı. 2012 yılına girdikten sonra Viyana'da 'organ nakil sırası'na kaydolamayacağımızı belirterek, Sağlık Bakanlığı'na başvurduk. Adeta zamanla yarışan yetkililer, gerekli evrakları tamamlayarak, Viyana ile yazışmaları yaptı. Bakanlık yetkilileri, nakil listesine kaydolmam için gerekli olan yaklaşık 40 bin avro parayı ilgili hesaba yatırmış. İlgililerin bu yoğun çabası sayesinde yılbaşından önce işlemlerim tamamlandı ve Viyana'ya gittim. Orada muayene olduktan sonra beni akciğer nakli için bekleme listesine yazdılar."
-Birkaç ay sonra değil birkaç saat sonra çağırdılar-
İlk muayeneden birkaç ay sonra kendisini Viyana'dan kontrole çağırdıklarını dile getiren Ünsal, Viyana'da tesadüf eseri muayene olduktan birkaç saat sonra uygun akciğer bulunduğu haberi geldiğini ve o gece naklin gerçekleştirildiğini aktardı.
Ünsal, ameliyatın ardından 10 gün yoğun bakımda kaldığını, 3 ay boyunca da hastanede gözetim altında tutulduğunu belirterek, "Nakil öncesi ve sonrasında tüm tedavi masraflarım Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandı. Sağlık Bakanlığı nakil için gereken 40 bin avro parayı yatırdı, yurt dışındaki tedavim boyunca bana günlük harcırah ödedi. Bana bir hayat verdiler, ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle, tek kuruş ödemeden yurt dışında gerçekleşen bu nakil ile yeniden hayata tutundum. Hastalığımın tedavisi olmadığı için ölümü bekliyordum. Ölümü beklerken yeniden hayat buldum" diye konuştu.
-100 binde bir görülüyor-
Ünsal'ın doktoru Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Kumbasar ise IPF'nin akciğerde geri dönüşü olmayan yapısal bir bozulma ve buna bağlı ağır solunum yetmezliği olduğunu bildirdi.
Akciğer fibrosizin dünyada 100 binde 1 görülen bir hastalık olduğunu anlatan Kumbasar, hastalığın ilaçlara iyi cevap vermediğini, tedavisi olmayan bir rahatsızlık olduğunu dile getirdi.
Yayıncı : Osman Kurt - KONYA