Ölü Bayramı"Yla Kabirler Güzelleşecek
Türk dünyasında 18 asrı aşkın süredir, "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kabul gören Nevruz Bayramı kapsamında düzenlenen "Ölü Bayramı" mutluluk ve hüznü birlikte yaşatıyor.
HÜSEYİN YILDIZ - Türk dünyasında 18 asrı aşkın süredir, "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kabul gören Nevruz Bayramı kapsamında düzenlenen "Ölü Bayramı" mutluluk ve hüznü birlikte yaşatıyor.
Ölü Bayramı'nda yöre halkı, sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek mezarlıklarda temizlik, bakım ve onarım yaparak dua ediyor.
Yaklaşan Nevruz Bayramı'nın sevincini yaşayan vatandaşlar, kabir başındaki etkinlikte bir yandan hüzünlenirken diğer yandan kaybettikleri yakınlarına dua ederek huzur buluyor.
Iğdır'ın Melekli beldesinde düzenlenen etkinliklere katılan vatandaşlardan Coşkun Oluz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nevruz'un Türk kültüründe en önemli bayramlardan biri olduğunu belirterek, "Yöremizde Nevruz Bayramı yedi aşamadan oluşur. Bunlardan birisi de Ölü Bayramı'dır. Bu kapsamda herkes mezarlıklarda toplanır, mezarlar temizlenir, çiçekler ekilir, mezarlar üzerine şeker ve helvalar konularak vatandaşlara dağıtılır. Vatandaşlardan isteyenler de buradan şeker ve helva alır." dedi.
Yörede yaşayan vatandaşların etkinliğe hep birlikte katıldığını aktaran Oluz, şunları söyledi:
"Yöre halkı Nevruz'a girmeden önce mezarlıklarda da bir bayram havası estirilir. Ölmüşlerin de gönlünün alındığına inanılır ve bayrama dahil etmek adına böyle bir etkinlik yapılır. Gerçekten de ölüler için bir bayramdır. Dualar edilir, mezarlıklar temizlenir, çiçekler ve ağaçlar ekilir."
Mezarlığı ziyaret edenlerin mutlaka ağaç diktiğini kaydeden Oluz, "Bu sayede mezarlıklar ziyaret edilmiş oluyor. Mezarlıkların temizlenmesi ve o maneviyatın hissedilmesi bayrama daha da bir güzellik katıyor." dedi.
"Ölülerimizin sevinç yaşadıklarına inanıyoruz"
Yöre sakinlerinden Güven Turan, Nevruz'un ölü ve diri bayramı olarak kutlandığını, ilk kutlamaların ölülere yönelik gerçekleştiğini belirtti.
Bayram kutlamalarının, mezarlıklardaki ölülerin anılmasıyla başladığını ve akabinde diğer kutlamalara geçildiğini aktaran Turan, "Ölülerimizin bu topluluğun kendilerini ziyarete geldiklerini görünce sevinç yaşadıklarına inanıyoruz. Bundan dolayı bu etkinliğe Ölü Bayramı ismini vermişiz. Bu çok güzel bir gelenektir, bu gelenek olmasa ölü yakınlarının mezarlığa gelmesi biraz zor oluyor ama bu etkinlik sayesinde ölü yakınları mezarlığa gelip bakım ve temizlik yapıyor." ifadelerini kullandı.