Haberler
Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtları Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Olta İğneleri Deniz Kaplumbağalarını Tehdit Ediyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, olta iğnelerinin nesli tükenmekteki "caretta caretta"ların yaşamlarını tehdit ettiğini belirterek, "Balıkçılara şöyle bir öneride bulunabiliriz, eğer bir kaplumbağa oltayı yuttuysa, misinayı kesinlikle çekip çıkarmasınlar.

MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, olta iğnelerinin nesli tükenmekteki "caretta caretta"ların yaşamlarını tehdit ettiğini belirterek, "Balıkçılara şöyle bir öneride bulunabiliriz, eğer bir kaplumbağa oltayı yuttuysa, misinayı kesinlikle çekip çıkarmasınlar. Çekildiği zaman hayvanın midesini ve yemek borusunu yırtıyor." dedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 29 Nisan'da Bozcaada'da sahile yakın bir bölgede yaralı deniz kaplumbağası olduğunu gören Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, durumu ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) yetkililerine bildirdi.

DEKUM görevlileri, 25-30 kilogram ağırlığında, 49 santimetre boyundaki kaplumbağayı teslim aldı. Görevliler, yüzgeçlerini hareket ettiremeyen, solunum yaparken zorlanan kaplumbağayı bir veteriner kliniğine götürdü. Müdahaleye rağmen kurtarılamayan kaplumbağa, ölüm nedeninin araştırılması için DEKUM'a getirildi. Burada yapılan otopside, 4-5 santimetre boyundaki bir olta iğnesinin kaplumbağanın midesini yırttığı, bunun kan kaybına yol açtığı ve vakanın ölümle sonuçlandığı belirlendi.

Balıkçılara öneri

DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplumbağanın ölümünden dolayı üzüntü yaşadıklarını söyledi.

Çanakkale yöresinde yoğun olarak balıkçılık faaliyetlerinin sürdüğünü ve bu tür vakaların yaşandığını vurgulayan Özdilek, "Bu tip olta iğneleri de yaygın olarak kullanılabiliyor. Doğal olarak hayvan bu oltalara yöneliyor. Böyle bir durumda balıkçılara şöyle bir öneride bulunabiliriz, eğer bir kaplumbağa oltayı yuttuysa, misinayı kesinlikle çekip çıkarmasınlar. Çekildiği zaman hayvanın midesini ve yemek borusunu yırtıyor. Hemen bir bıçak ya da makasla kessinler onu. Yaralı haldeki bir hayvanın durumu için bize haber verseler, gereken müdahaleyle oltayı alıp, bir şekilde iyileştirebiliriz. Eğer imkanları varsa hayvanı alıp bize getirirlerse daha iyi olur. Tabii ki bazen suçluluk hissiyle bize bildirmek için bir çekince olabilir. Bu konuda da kendilerini kesinlikle suçlu hissetmesinler ve bir şekilde bize ulaşsınlar." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel
title