Haberler
Körfez'in petrol zengini ülkesi ilk kez Ankara'da! Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Türkiye ve Umman arasında 10 kritik anlaşma imzalandı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Sağlık Bakanlığı'ndan e-nabız verilerinin çalındığı iddialarına açıklama: Bazı insanların 'oltalama' ile verilerini aldılar

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama: Bazı insanların 'oltalama' ile verilerini aldılar

Putin'den yeni tehdit: Birden fazla Oreşnik füzesi, nükleer silaha eşdeğer

Putin, elindeki en güçlü silahla tehdit etti: Toz olursunuz

Olası İstanbul Depreminin Muhtemel Bilançosu Korkuttu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın, İstanbul'da yaşanacak büyük depremde 70-90 bin civarında ölü, 135 bin ağır yaralı olabileceğini açıkladı.

Bilim insanlarının İstanbul'da olacağını öngördüğü deprem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşındı. İBB Meclisi Kasım ayı toplantılarında İBB Ak Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın meclis üyelerine "İstanbul'da deprem riski ve İBB tarafından yapılan çalışmalar" konulu sunum yaptı.

"ERKEN UYARI SİSTEMİ 5-12 SANİYELİK ZAMAN KAZANDIRACAK"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü iş birliğinde 28 adet deprem istasyonu oluşturulduğunu söyleyen Aydın, "Bu istasyonlar toprakta olan en ufak bir hareketlilikte birbirileriyle haberleşip Kandilli Rasathanesine bilgi veriyor. İstanbul olarak büyük bir şansımız var, o da fay hatlarının denizde olması. Oradaki hareketlilik karaya gelene kadar 5-12 saniyelik bir süre kazandırıyor. Bu sürede doğalgazı, elektriği otomatik olarak kesebiliyoruz. Bu sistem hazır." diye konuştu.

Erken uyarı sisteminde depremlerden hemen sonra oluşabilecek elektrik kaçaklarına bağlı yangın, doğalgaz patlamaları, su baskınları gibi ikincil felaketleri önlemek ve güvenliği sağlamak amaçlanıyor." dedi.

"70-90 BİN CİVARINDA ÖLÜ, 135 BİN AĞIR YARALI"

2002 yılında İBB ve Japon İş Birliği Ajansı (JICA) ortaklığında 'Afet Önleme/Azaltma Temel Planı projesi yürütüldüğünü hatırlatan Aydın, 7.5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem olması durumunda 70-90 bin civarında ölü, 135 bin ağır yaralı olabileceği yönündeki verileri paylaştı. İzmit depreminden 4-5 kat fazla hasar anlamına gelen depremde hasarın en yüksek olacağı bölümün Avrupa Yakası'nın güney bölümü olacağı tahmin ediliyor.

"TSUNAMİ DALGALARININ YÜKSEKLİĞİ EN FAZLA 5.5 METRE"

Sunumda yer alan bilgilerden biri de deprem sonrası İstanbul'da oluşabilecek tsunami tehlikesiydi. 2007 yılında İBB ve ODTÜ iş birliğinde 'Tsunami Tehlike ve Risk Haritaları'nın oluşturulduğunu belirten Faruk Aydın, yıkıcı bir depremde, Marmara'da oluşabilecek dalga yüksekliğinin en fazla 5,56 m olabileceği ve buna dair dalgaların ilerleyebileceği alan için önlem alındığını ifade etti.

"DEPREM TOPLANMA ALANLARI İMARA AÇILMADI"

İstanbul'da deprem toplanma alanlarının imara açıldığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Aydın, "Bu konu da bu mecliste çok rakamlar verildi ve hatta 'Çoğu imara açıldı. İstanbul'da böyle bir afet durumunda toplanılacak yer kalmadı' denildi. Bu alanlara AVM'ler yapıldığından bahsedildi. Bu konu ile ilgili olarak kurumdan gelen resmi yazışmalar sonrası elde edilen bilgi 77 adet toplanma alanının olduğudur. Başbakanlık AFAD başkanlığınca ilan edilen 77 adet alandan sadece 11 adedinin plan fonksiyonu değişmiştir." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title