Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Okulların Karbon Salınımı Belirlenecek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Yaşam Boyu Öğrenme Programı kapsamında küresel ısınma ve karbon salınımı konularında farkındalığı artırmak amacıyla "İklim Dostu Okul Projesi" başlatıldı.

Duygu Can - Avrupa Birliği (AB) Yaşam Boyu Öğrenme Programı kapsamında küresel ısınma ve karbon salınımı konularında farkındalığı artırmak amacıyla "İklim Dostu Okul Projesi" başlatıldı.

ODTÜ Eğitim Bölümleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin çağın bir gerçeği olduğunu belirterek, kapsamlı ve hızlı şekilde her geçen gün önem kazandığını söyledi.

İklim değişikliği etkilerinin sadece çevresel değil, sosyal ve ekonomik sonuçlarının da ağır olacağını ifade eden Yıldırım, çocukların bu sorunla gelecekte daha fazla yüzleşeceklerini dile getirdi.

Yıldırım, bu nedenle okullarda iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık yaratmak ve öğrencileri bu konuda duyarlı hale getirmek için projenin hazırlandığını vurguladı.

-Projenin koordinatörü Almanya-

Projenin, Almanya'nın koordinatörlüğünde, İtalya, Avusturya, Macaristan, İsveç ve Türkiye'de yürütüldüğüne işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Proje çerçevesinde bu ülkelerde pilot olarak seçilen okullarda karbon ayak izini çıkarmayı ve okulun karbon salınım düzeyini azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmeyi hedefliyoruz. Projeyle ilgili Türkiye'de de pilot okul olarak belirlenen ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi'nde uygulamalar yapılıyor."

-15 öğrenciyle "Yeşil Ekip" oluşturuldu-

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi öğretmeni Seçil Nazlıer de projenin aktif yürütücüsü olan 15 lise öğrencisinin "yeşil ekip" kurduğunu söyledi.

Yeşil ekibin, öğretmenleri rehberliğinde, okulun saldığı karbon miktarını hesapladıklarına işaret eden Nazlıer, küresel ısınma, çevre, çevre dostu enerji gibi konularda çalışmaları bulunan çeşitli bilim insanları ve kuruluş temsilcilerinin, öğrencilere yönelik sunumlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

İsveç'in Stockholm şehrinde, Aralık ayında, "iklim dostuyum" diyen her okulun katılabileceği bir toplantı düzenleneceğini kaydeden Nazlıer, "Avrupa okullarında kullanılan iklim değişikliğiyle ilgili etkinlikleri bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Pilot okullar yoluyla kaynakları bir araya getireceğiz. Bunları web tabanında buluşturarak, tüm okulların hizmetine sunmayı hedefliyoruz. İsveç'teki toplantıda ise farklı okulların, projeyle ilgili deneyimleri paylaşılacak. Okullar arası yarışma da yapılacak" dedi.

-Öğrenciler tüketimi azaltmayı amaçlıyor-

Yeşil ekipte yer alan 12. sınıf öğrencisi Ezgi Taştı, çeşitli alanlarda okuldaki karbon salınımını hesaplayarak, bir sonraki yıl bunların düşürülmesi amacıyla yapılabilecekleri planladıklarını söyledi.

Su ve elektrik tüketimiyle çöp ayrımı konusunda önemli mesafeler katettiklerine dikkati çeken Köksal, karbon salınımı konusunda ailesi ve çevresinde de bilinci artırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title