Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

"Okulda Diyabet Programı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Okulda diyabet programı" kapsamında diyabet belirtisi olan çocukları fark edip ederek tanı konmasını sağlayan ve bu çocukların bakımına katkı sağlayan 7 okul yöneticisi ve öğretmene "Fark yaratan öğretmenler" ödülü verildi.

"Okulda diyabet programı" kapsamında diyabet belirtisi olan çocukları fark edip ederek tanı konmasını sağlayan ve bu çocukların bakımına katkı sağlayan 7 okul yöneticisi ve öğretmene "Fark yaratan öğretmenler" ödülü verildi.

Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği ile Sanofi ilaç firmasının yürüttüğü "Okulda Diyabet Programı" çerçevesinde belirlenen "Fark Yaratan Öğretmen"lere ödülleri Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bölüm Başkanı ile "Okulda Diyabet Programı" Koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, programın, Türkiye'deki diyabetli çocukların bazı sorunlarına odaklandığını söyledi.

Programın, diyabet ekibini öğretmenlerle tamamlamaya çalışan bir yapısının olduğunu ifade eden Hatun, "Bir çocuk diyabet olduğu zaman hastaneye götürülür, doktorlar, hemşireler, psikologlar destek olurlar ama bu desteği mutlaka okulda sürdürmemiz gerekir" dedi.

Prof. Dr. Hatun, Türkiye'de kesin olmamakla birlikte 20 bin diyabetli çocuğun bulunduğunun tahmin edildiğine dikkati çekerek, bu çocukların 15 bininin okul çağında olduğunu kaydetti.

Diyabetli çocukların hayatlarının önemli bir kısmının okulda geçtiğini vurgulayan Hatun, Türkiye'de, batılı ülkeler kadar olmasa da okul çağındaki çocuklarda obezite sıklığının hızlı arttığına ifade etti.

Prof. Dr. Hatun, "Okulda Diyabet Programı"nın esas olarak, diyabetli çocukların okuldaki sorunlarını çözmeye odaklanılmış bir program olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de hala 'tip 1' diyabetle ilgili bilgi eksikliğinden dolayı ne yazık ki öğretmenler ya da okul yöneticileri sorumluluk almak istemedikleri için çocukları okullara kayıt ettirmiyor ya da beden eğitimi derslerine almıyorlar" şeklinde konuştu.

Bu programın, diyabetli çocukların okulda bakımının desteklenmesine odaklandığını dile getiren Hatun, "okul hemşiresi" ve öğretmenlerin eğitimini amaçladıklarını ve program çerçevesinde, okullarda revir kurulması ve ders aralarında öğrencilere gerektiğinde izin verilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

-"585 bin öğretmen, bu programla eğitim aldı"-

Prof. Dr. Hatun, programla sorunların, hem öğretmenler, hem okullar hem de toplum tarafından fark edilmesini ve çözülmesini istediklerini ifade ederek, "Bu amaçla son 2 yılda önemli çalışmalar yaptık. Geçen yıl ülke genelinde tüm okullarda diyabet konusunu işleyen bir film izletildi. Ülke çapında öğretmenlerin büyük bölümüne ulaşılan eğitim programı yapıldı. Bu çalışmalarda 60 bin civarında okuldan 25 bininde eğitim programı yapıldı, eğitimler sürüyor. 585 bin öğretmen, bu programla eğitim aldı" diye konuştu.

Hatun, program kapsamında, sınıfında diyabet belirtisi olan çocukları fark edip erken tanı konmasını sağlayan, diyabetli çocukların bakımına katkı ve destek sunan okul yöneticisi ve öğretmenlerin, Tip 1 diyabetin en sık görüldüğü ve en iyi diyabet örgütünün olduğu Finlandiya'ya eğitim gezisine götürüleceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından, Nevşehir'den Meryem Günay Lokmacı, Düzce'den İsmail Hakkı Aslantaş, İzmir'den Elif Öztürk ve Necla Kayadibi, Afyonkarahisar'dan Nuri Işıklı, İstanbul'dan Burcu Polat ve Ankara'dan Nazile Karabektaş'a "Fark Yaratan Öğretmen" ödülü, Ankara'dan Halil Polat'a ise "Okulda Diyabet Programı Özel Ödülü" verildi.

Sanofi Grup Marka İletişim Müdürü Ayben Ünal da ödül alan bir öğretmene sertifikasını verdiği sırada, "Okulda diyabet programı önemli bir paydaş projesi ve başladığı günden beri içindeki herkes bu projeye çok inandı. Herkes ortaya çok büyük bir emek koydu. Biz de bu programda yer almaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Program, KOÜ Dans Kulübü'nün gösterileri ile sona erdi.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA / Güncel
title