Haberler

Ohal İşlemleri İnceleme Komisyonuna Ziyaret

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, OHAL Komisyonunun fiziki alt yapı ve bilgi toplama sürecinin uzun sürdüğüne işaret eder, "Bundan sonra kurulun çok daha seri karar çıkaracağını düşünüyoruz ve bu şekilde de ifade edildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, OHAL Komisyonunun fiziki alt yapı ve bilgi toplama sürecinin uzun sürdüğüne işaret eder, "Bundan sonra kurulun çok daha seri karar çıkaracağını düşünüyoruz ve bu şekilde de ifade edildi. Bu konuda kamu oyunun beklemiş olduğu süreç tamamlanmış olacak." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar ve komisyon üyeleri, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunu (OHAL) ziyaret ederek, kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldı.

OHAL Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu tarafından karşılanan Serdar ve üyeler, toplantı öncesinde komisyonun dosyalarının düzenlediği evrak tasnif odasını, ardından arşiv bölümünü gezerek bilgi aldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile OHAL Komisyonu başkan ve üyeleri daha sonra basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından açıklama yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Serdar, yaptıkları ziyaretin Meclis adına bir denetim çalışması olduğunu kaydetti. Serdar, "Bizim komisyonumuz özellikle hak ihlallerine ilişkin başvurularda ilk akla gelen komisyonlardan biri. Dolayısıyla bu konuda olağanüstü işlemlerden dolayı da birçok başvuru vardı. Buna ilişkin kendi tespitlerimizi görüşmek, 685 sayılı yasaya göre kurulmuş komisyonun çalışmalarını yerinde gözlemlemek için geldik." diye konuştu.

Olağanüstü hal işlemlerinin normalde yargısal denetime tabi olmadığını belirten Serdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye kendi hukuku içerisinde bile birtakım işten çektirme ve ihraç işlemlerinin gecikmemesi açısından idari bir mekanizma oluşturdu. 685 sayılı kararname ile oluşturulan bu kurul da bu mekanizmalardan biri. Kurul, kurulduğu günden beri yapmış olduğu çalışmaları bugünkü toplantı da ortaya koydu. Bizler de özellikle oluşturulan data kısmını ziyarette gördük ki, burada çok önemli bir çalışma yapılmış. Düzenli bir veri akışı olduğunu gördük. Bu sistemi oluşturan kurul üyesi arkadaşlara da teşekkür ediyorum. Başvurunun ilk aşamasından, rapor aşamasına gelinceye kadar bütün inceleme süreçleri bir barkod üzerinden yürüyebilen bir süreç."

Komisyon üyelerinin, kurulun çalışmalarına ilişkin kamuoyundaki bütün istifhamları ve sorular ile buna ilişkin değerlendirmeleri heyete sorduğunu aktaran Serdar, buna ilişkin değerlendirme raporunu daha sonra komisyon ile tartışacaklarını kaydetti.

"OHAL kapsamında komisyona 10 Ocak 2018 itibariyle gelen başvuru sayısı 104 bin 398. Toplamda ihraç 108 bin 736." bilgisini paylaşan Serdar, "Kurul ihraç işlemi ve Kanun Hükmünde Kararname çıkması ile birlikte kendi kurumuna gelebilme ihtimali olan işlemleri kendi datasına alıyor. Daha sonra başvurular geldiğinde bu datalar üzerinden başvuruları incelemeye çalışıyor. Bugüne kadar fiziki alt yapı ve bilgi toplama süreçleri uzun sürdüğü için... Bundan sonra kurulun çok daha seri karar çıkaracağını düşünüyoruz ve bu şekilde de ifade edildi. Bu konuda kamuoyunun beklemiş olduğu süreç tamamlanmış olacak." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title