Ogün Samast'ın Yargılanmasına Devam Edildi
Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüren Ogün Samast'ın terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanmasına devam edildi. MİT'ten cinayete ilişkin ellerinde bulunan ve MİT kanununa göre gizlilik içermeyen bilgi ve belgeleri isteyen mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Dink ölümüne ilişkin kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmanın ne aşamada olduğunun sorulmasına karar verdi.
İstanbul 2'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ogün Samast katılmadı. Samast'ın avukatı da duruşmaya katılmazken, Dink ailesi adına ise avukatları Hakan Bakırcıoğlu ve Cem Halavut hazır bulundu.
Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu yargılamanın genişletilmesi gerektiğini belirtti. Dink cinayetine yönelik olarak savcılığın etkili bir soruşturma yapmadığını iddia eden avukat Bakırcıoğlu "Savcılık tarafından yapılan soruşturmada örgütlü yapının bütününü açığa çıkarılmamıştır. Dink cinayetinde yasa gereğince iştirak ettiği öne sürülen kamu görevlileri hakkında henüz dava açılmadı" dedi.
Devlet Denetleme Kurulu(DDK) tarafından hazırlanan raporda inceleme ve soruşturmaların sonuç alıcı olmadığına dair tespitlere yer verildiğini belirten Bakırcıoğlu, "14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi, Dink cinayeti sanıklarının yargılandığı davada terör örgütünün varlığının sabit olmadığına dair karar oluşturmuştur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise tebliğnamesinde Hrant Dink cinayetinin örgütlü bir yapı tarafından işlendiğini sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin yolcu ve Ahmet İskender'in Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddesince cezalandırılmaları yönünde görüş bildirmiştir. Temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin de Dink cinayetinin örgütlü bir yapı tarafından işlendiğine dair karar oluşturacağına yönelik güçlü kanaat taşımaktayız" şeklinde konuştu.
Avukat Cem Halavurt ise Dink Cinayeti'ne ilişkin TİB kayıtlarının 14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasına getirilmemesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca bozma nedeni olarak gösterildiğini ifade ederek, bu kayıtların dava dosyasına getirilmesini talep etti.
"Savcılık, dosyada gizlilik kararı olduğunu belirterek kayıtları mahkemenize göndermedi" diyen Halavut "6 yıllık bir gizlilik kararının hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz. Savcılık bu gizlilik kararına dayanarak taraflardan dosyayı saklayabilir. Ancak bizce dosyanın mahkemeye gönderilmesi gerekir" dedi.
Avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme
Dink cinayetine ilişkin soruşturmayı yürüten savcılıktan TİB kayıtlarında Ogün Samast ile ilgili olan ve gizlilik kararını ihlal etmeyen bölümlerin mahkemeye gönderilmesini talep etti.
Dink cinayetine ilişkin devam eden soruşturmanın ne aşamada olduğunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan sorulmasına karar veren mahkeme MİT tarafından TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderilen evrakların gizlilik arz etmeyen bölümlerin dava dosyasına gönderilmesine karar verdi.
Başbakanlıktan MİT'in kendi kanunlarına göre gizlilik arz etmeyen Dink cinayetine ilişkin tüm bilgi ve evrakların gönderilmesini isteyen mahkeme Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Zirve Yayınevi Davası'nda Dink cinayetine ilişkin bilgi, belge ve ifade örneklerinin gönderilmesini istedi.
Tokat Ağır Ceza Mahkemesi'nden dava dosyasına bir tanık ifadesi geldiğini belirten mahkeme 5 sayfalık yazılı beyanın bir örneğinin değerlendirilmesi için TMK 10 ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine gönderilmesine karar verdi. Tanık beyanının kapalı zarfta tutulmasına ve tanığın can güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alınması için bulunduğu cezaevine yazı yazılmasına hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi. - İSTANBUL