Öğretmenler, Midyat'ın Kültür Elçisi Oldu
Mardin'in Midyat İlçesinde 10 öğretmen,Midyat İlçesi'nin tanıtımı için Türkçe ve İngilizce 'Güneş Uygarlığında Bir Nefes: Midyat' adlı tanıtım kitabı yayımladı.
Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki farklı okullarda görev yapan ve Mardinli olmayan 10 öğretmen, hayran kaldıkları Midyat İlçesi'nin tanıtımı için 168 sayfadan oluyan Türkçe ve İngilizce 'Güneş Uygarlığında Bir Nefes: Midyat' adlı tanıtım kitabı yayımladı.
Midyat'ta görev yapan, İstanbul, Adana, Hatay, Samsun ve Vanlı olan öğretmenler Canan Gümüş, İnci Abacı, Büşra Özdemir, Mesut Aksoy, Aydın Çelik, Muharrem Ağlan, Furkan Çolak, Yusuf Özbey, Kadir Kurt ve Burak Demiriz, ilçenin tarihini ve kültürünü tanıtmak amacıyla 'Güneş Uygarlığında Bir Nefes: Midyat' adlı kitabı yazdı.
Yaklaşık bir yıl süren çalışmanın ardından hazırlanan kitap okuyucularına, Ortadoğu'da Süryaniler'in merkezi durumunda bulunan; Kürt, Süryani, Mıhallemi ve Ezidi kökenli vatandaşların yüz yıllardır barış içinde dillerini ve dinlerini özgürce yaşadığı Midyat'ın belleğine yolculuk serüveni sunuyor. Geçmişi 6 bin yıl öncesine dayanan tarihi ilçenin, kültürel ve turistik mekanlarının yanısıra, kültür faaliyetleri, ibadethaneleri, yöresel yemekleri ve dinlenme merkezleri ile ilgili Türkçe ve İngilizce bilgilerin yeraldığı 168 sayfalık kitap, ilk etapta 2 bin adet basılarak yurt genelinde dağıtılacak.
'ZİYARETÇİLERE REHBER OLMASINI AMAÇLIYORUZ'
Kitabın basılmasında emeği geçen öğretmenlerden Mesut Aksoy, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Midyat'ta, görülmeye değer çok sayıda tarihi, kültürel ve turistik değer olduğunu belirterek, "Ezanların ve çanların ahenkle ritim tuttuğu medeniyetler kenti Midyat'ın tarihini, geleneğini, dinlerin ve dillerin beraberliğini vurgulayan güzel bir eser ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz. Yaşadıkları şehrin tarihini bilmeyenler, o şehirde sadece tüketicidirler. Bu nedenle böyle bir eserin eksikliği hissediliyordu. Hazırladığımız bu kitabın, zengin bir tarihe sahip Mezopotamya'nın kalbi olan Midyat'ı tanıtarak, buraya gelenlere rehber olmasını amaçlıyoruz. Dileğimiz bu çalışmanın salt geçmişi belgeleyen bir eser niteliğinde görülüp rafta durmaması, her daim aralanıp okunarak bu yapıtın geleceğe aktarılmasıdır" dedi.
'GEÇMİŞLE KÖPRÜ KURMAYI SAĞLAYACAK'
Kitabın hazırlanmasında çaba harcayan öğretmenlerden Canan Gümüş ise kentin bilgi hazinesine rehber niteliğinde bir yayın kattıklarına inandığını belirterek, "Kentin bilgi hazinesine bir eser kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Midyat köklü ve parlak bir geçmişiyle Anadolu'nun ve insanlığın ortak mirasıdır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu bölge, renkli mozaiğiyle yüzyıllardır bir çok kişiyi beslemiş ve bir çok kişiye ilham vermiştir. Tahir ile Zühre halk hikayesinde, Tahir'in zindanda geçirdiği elemini, Mem u Zin destanında Zin'in sabırlı bekleyişini, divan şairi Ömer Şevki'nin gazellerini, kadife sesli Fairouz'un şarkılarını, Alim Hana Dolabi'nin nesirlerini, Murathan Mungan'ın şiir ve öykülerini, Cemil İpekçi'nin tasarımdaki motifleri, bizleri de bu hırs kaynağının coşkusunu keşfetme arzumuzu perçinleyerek harekete geçirdi. Geçmişle köprü kurmayı sağlayacak bu kitap, ayrıntılı nesnel bilgilerin yanında, bu mozaiğin bizlerde uyandırdığı duygu ve hisleri canlı fotoğraflarla donatarak iki dilde yayımladık" diye konuştu. - Mardin