Haberler

Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 163. Yıldönümü Töreni

Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 163. Yıldönümü Töreni
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu,

* Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu,

"Öğretmen okullarındaki eğitim ortamı sayesinde vatan, millet sevgisi ve bilgiyle donatılarak hizmete hazırlanan öğretmenlerimizin kültür hayatımızda da farklı bir anlam ve katkıları vardır"

"Öğretmen dün olduğu gibi bugün de eğitim sistemimizin en etkili ve en önemli unsuru olma özelliğini korumaktadır. Ülkenin geleceği olan gençleri yetiştirmek gibi kutsal ve onurlu görev onundur"

"Çağdaş uygarlığı belirleyen ülkeler arasında yerimizi alabilmemiz, genç kuşakları yetiştirecek öğretmenlerimizi bilgi çağının gereklerine uygun şekilde yetiştirmemize bağlıdır"

"Öğretmenlerin işlev ve sorumlulukları diğer bütün mesleklerin önündedir"

* İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,

"Nevruz ile ilgili bir sıkıntı yok"

?

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünce Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen "Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 163. Yıldönümü" törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki öğretmen yetiştirme sisteminin temelinin 16 Mart 1848 tarihinde Dar-ül Muallimin adıyla ilk öğretmen okulunun açılmasına dayandığını belirtti. Her öğrencinin içindeki potansiyeli ortaya çıkarmanın ve geliştirmenin öğretmenlerle mümkün olduğunu dile getiren Çubukçu, "Bu kapsamda öğretmenlik mesleğinin geliştirilmesine ilişkin her hizmetin, her destek ve yatırımın diğer alanlara yapılan yatırımlardan çok daha önemli, öncelikli ve değerli olduğunu belirtmek isterim. Öğretmenlik mesleği ülkemizde her zaman itibar gören ve bir ideal olarak gençlerin önüne konulan bir meslek olmuştur. Büyük Önder Atatürk de yaşadığı sürece her fırsatta öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamıştı. Tutarlı ve ciddi eğitim politikaları ve öğretmen yetiştiren okullarla ülkemizde bir eğitim seferberliği başlatıldı. Cumhuriyetin

ilk yıllarında da eğitime yapılan yatırımın sonucunda sanatta, bilimde ve edebiyatta birbirinden değerli insanlar ortaya çıktı" diye konuştu.

ÖĞRETMEN OKULLARINDA YETİŞEN ÖĞRETMENLERİN KURTULUŞ SAVAŞINA KATKILARI BÜYÜKTÜR

Edebiyatta, fikir hayatında eser veren yazarların büyük bir bölümünün aynı zamanda öğretmen olduğunu aktaran Çubukçu, "Onların yetiştirdiği öğrenciler mutlaka farklı olacaklardı, oldular da. Öğretmenlik mesleğine değer verildiğinde nasıl eğitimciler, nasıl öğretmenler ve öğrenciler yetişiştirildiğini hepimiz biliyoruz. Muhakkak o yılların koşulları bugünden çok farklıydı. Ancak Atatürk'ün öğretmenlere gösterdiği yakınlık ve toplumda bu mesleğe karşı duyulan saygınlık, Anadolu'nun köy ve kasabalarına giden gencecik öğretmenlerin her türlü zorluğa ve sıkıntıya katlanmalarında önemli bir güç olmuştur" dedi. Çubukçu, Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nin 1848 yılına uzanan uzun geçmişinde de ülkeye önemli katkıları olan çok sayıda büyük insanın yetiştiğini belirterek, bu okula önemli katkıları olan başta Dar-ül Muallimin Nizamnamesini çıkaran Ahmet Cevdet Paşa, Satı Bey, Osman Zeki Üngör, Nihat Sami Banarlı, Halide Edip Adıvar, Selim Sırrı Tarcan, Ruşen Eşref Ünaydın ve İsmail Hakkı Baltacıoğlu ile okulun mezunları arasında bulunan Şemsettin Günaltay, Reşat Nuri Güntekin, Hasan Ali Yücel, Ahmet Kutsi Tecer, Niyazi Akşit, Orhan Şaik Gökyay'ı sevgiyle ve rahmetle andığını söyledi. 1982 yılında çıkan Yüksek Öğretim Kanunu ile öğretmen yetiştirme görevinin üniversiteler bünyesinde oluşturulan eğitim fakültelerine verildiğini hatırlatarak, "Bu okullardan yetişen öğretmenlerimizin Kurtuluş Savaşının büyük bir zaferle sonuçlanmasında ve Türkiye Cumhuriyetinin kalkınma, gelişme ve demokratikleşme çabasındaki katkıları büyüktür. Öğretmen okullarındaki eğitim ortamı sayesinde vatan, millet sevgisi ve bilgiyle donatılarak hizmete hazırlanan öğretmenlerimizin kültür hayatımızda da farklı bir anlam ve katkıları vardır. Öğretmen dün olduğu gibi bugün de eğitim sistemimizin en etkili ve en önemli unsuru olma özelliğini korumaktadır. Ülkenin geleceği olan gençleri yetiştirmek gibi kutsal ve onurlu görev onundur" diye konuştu.

ÖĞRETMENLERİN İŞLEV VE SORUMLULUKLARI DİĞER BÜTÜN MESLEKLERİN ÖNÜNDEDİR

Çubukçu, yaşanılan çağın bilgi ve teknoloji üretimiyle bunların kullanımında insanlığın zaman kavramını zorladığı bir çağ olduğunu dile getirerek, "Bu durumda eğitimde çağı yakalamamız için adımlarımızın temposunu her geçen gün daha da hızlandırmak zorundayız. Çünkü milletlerin ayakta kalabilmeleri ancak kendilerine bilgi üreten ülkeler arasında yer bulmalarıyla mümkündür" dedi. Her alanda olduğu gibi eğitim-öğretimle öğretmenlik alanında da teknoloji ve bilgideki hızlı gelişmelere paralel olarak çok önemli yeniliklerin

yer aldığını, bu değişim ve gelişmelerin her geçen yıl yeni ivmeler kazanarak, devam edeceğini anlatan Çubukçu, "Çağdaş uygarlığı belirleyen ülkeler arasında yerimizi alabilmemiz, genç kuşakları yetiştirecek öğretmenlerimizi bilgi çağının gereklerine uygun şekilde yetiştirmemize bağlıdır. Öğretmen yetiştirme politikaları ise insan yetiştirme sisteminin en temel ögesi ve belirleyicisidir. Bu yüzden öğretmenlerin işlev ve sorumlulukları diğer bütün mesleklerin önündedir" diye konuştu. Çubukçu, öğretmen adaylarına da seslenerek, "Sizler her gün bilgilerinizi yenilemeli ve yeni bilgi kanallarına ulaşmayı bir yaşam tarzı olarak benimsemelisiniz. Bunu kendi başarılarınız için olduğu kadar, ulusal başarımız için de gerçekleştirmek durumundasınız. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizi çağdaş uygarlığı belirleyen ülkeler arasına taşıma, Cumhuriyetimiz için bilgili, güçlü ve yüksek karakterli gençler yetiştirme onurlu nöbetini bilinç ve kararlılıkla devralacağınıza milletimizin güveni tamdır. Bakanlığımız da sizlere her şeyin en iyisini sunmanın gayreti içinde olacaktır" dedi.

Öte yandan törenin ardından basın mensuplarının Nevruz ilişkin soru sorması üzerine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Nevruz ile ilgili bir sıkıntı yok" yanıtını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close