Öğretim Üyeleri YÖK Yasa Tasarısı Konusunda Bilgilendirildi
YÖK tarfından 1,5 yıldır hazırlıkları devam eden YÖK yasa tasarısıyla ilgili olarak Çukurova Üniversitesi'nde öğretim üyeleri bilgilendirilip görüşleri alındı.
Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK) 1.5 yıldır hazırlıkları devam eden YÖK yasa tasarısıyla ilgili olarak Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) öğretim üyeleri bilgilendirilip görüşleri alındı.
ÇÜ'de düzenlenen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve çok sayıda akademisyen katıldı. Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, 1981'de çıkan YÖK Kanunu'nun kamuoyunu her zaman meşgul ettiğini belirtip, yaklaşık 1.5 yıldır YÖK bünyesinde yapılan yeni yasa çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkarılan metnin, ÇÜ'deki öğretim üyeleri tarafından da tartışıldığını söyledi.
3 hafta önce Üniversitelerarası Kurul'un yeni YÖK yasa taslağı gündemiyle toplandığını kaydeden Rektör Kibar, "YÖK Başkanımız bu taslakla ilgili bizlere ana maddeler hakkında açıklamalar yaptı ve bizler de üyeler olarak bu açıklamaları kendi aramızda tartıştık" dedi.
Dünyada ve Türkiye'de yüksek öğrenim alanının gün geçtikçe geliştiğini ve bu alana talebin arttığını ifade eden Prof. Dr. Kibar, "Şu anda ülkemizde 103'ü devlet ve 65'i vakıf olmak üzere 168 üniversite var. Dünyada rekabet edebilen bir Türkiye için yüksek öğretim alanının hacim ve niteliğinin gelişmesi gerekliliği ortada. Bu yasa taslağı ile de 21'inci yüzyıl vizyonuna uygun nitelikli bir yüksek öğretim alanı inşa edilmesine katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
'PAYLAŞIMCILIĞA ÖNEM VERİYORUZ'
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar ise yeni YÖK yasası ile ilgili çalışmalarda üzerinde durulan en önemli noktanın paylaşımcılık olduğunu dile getirdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve ekip olarak kendileri göreve başladıktan sonra YÖK'teki mevcut durumu iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Buzpınar, yeni YÖK yasası ile ilgili çalışmalarda üniversiteler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile ortak bir yasa hazırlamaya çalıştıklarını belirtti.
Prof. Dr. Buzpınar konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu yasa çalışmaları bağlamında üzerinde dikkatle durduğumuz en belirgin husus, paylaşımcı olmaktı. Sadece YÖK üyelerinden oluşan bir kurulun alacağı kararlar yerine paydaşlarımızın isteklerini göz önünde bulundurmayı amaçladık. Yasa çalışmaları esnasında birçok çalıştay yaptık ve genel bir yasa tasladığı oluşturduk. Bu taslağı öncelikle Üniversitelerarası Kurul'da rektörlerle paylaştık, sonrasında da üniversitelerin diğer katmanlarına ulaşabilmek ve fikirlerini alabilmek için TÜBİTAK ile ortak bir çalışma yaptık. Bunların sonucunda yasa hakkında belirgin temel fikirlerimiz oluştu ve bu fikirler yasa taslağı haline getirildi. Bundan sonraki amacımız ise en kısa sürede bu taslağın maddeler haline getirilmesi ve kamuoyuna sunulması olacaktır."
Üniversitelerdeki yapısal değişiklikler, rektörlük seçimleri, eğitim ve öğretim kalitesinin artırılması, öğretim üyelerinin yaşadığı sorunlar ve özlük hakları gibi konular olmak üzere yeni YÖK taslağındaki birçok maddenin tartışıldığı bilgilendirme toplantısına, öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdi. - Adana