Öğrencilerden Su Sayacı Timi
Amasya'nın Hamamözü ilçesindeki köylerde bilinçsiz su tüketimini önlemek amacıyla kaymakamlığın girişimleri sonucu hanelere su sayacı takılırken, sayaçları okumak içinde lise öğrencilerinden oluşan 20 kişilik sayaç timi kuruldu.
Amasya'nın Hamamözü ilçesindeki köylerde bilinçsiz su tüketimini önlemek amacıyla kaymakamlığın girişimleri sonucu hanelere su sayacı takılırken, sayaçları okumak içinde lise öğrencilerinden oluşan 20 kişilik sayaç timi kuruldu.
Yaklaşık 4 ay önce göreve başladığı 18 köyü bulunan ilçede köylerde suyun yetmediği konusunda şikayetler aldığını belirten Hamamözü Kaymakamı Kadir Güntepe, "Tespitlerimizde suyun bilinçsizce kullanıldığını gördük. Bütün hanelere su sayacı taktırma zorunluluğu getirirsek büyük ihtimalle bu sorunu çözebileceğimizi düşündük. Vatandaşlara bunu tebliğ ettik. Bir ay içerisinde bütün hanelerde su sayacı taktırma olayı yüzde 95'lere yükseldi. Akabinde su okuma görevlileri belirledik. Öğrencilerimiz sorumluluk vermek suretiyle bu işi yapar diye düşündük. Tamamı lise öğrencilerinden oluşan 20 kişilik bir grup belirledik ve bu grup her ayın ilk Cumartesi günü köylere gelmek suretiyle su sayacını okuyorlar" dedi.
Öğrencileri sigortalı yapıp, bir günlük yevmiyelerini de verdiklerine değinen Güntepe, "Çok iyi sonuçlar aldık. Daha evvel deposunda su olmayan köyler şu an 30 yıllık bekçimizin dediğini göre deponun taştığını, su tahliyesinden aktığını, artık suyun herkese yettiğini söylüyorlar. Zaten amacımız da vatandaşın suyu bilinçli kullanmasını sağlamaktı" diye konuştu.
Kaymakamlığın su sayacı taktırma girişimini duyduğunda heyecanlandığını belirten Adil Candemir Çok Programlı Lisesi Muhasebe Öğretmeni Cem Şanalır, "Köylerdeki en büyük sıkıntı yüksek kottaki evlere suyun çıkmaması sorunuydu. Bizzat yaşayan biri olarak kaymakam bey ile görüştüm. Görev almak istediğimi belirttim. Muhasebe öğretmeni olduğum için öğrencilerimin de muhasebe okuduğu düşünülürse bu işi başaracağımıza inandım. Öğrencilerime bu teklifi götürdüğümde hepsi çok heyecanlandı. Sigorta başlangıcı yapılacaktı. Çünkü resmi bir iş yapacaktık. Ücret alacaklardı. Köye giderek olayın nasıl yapılacağını anlattım. Hepsi de öğrendiler. Uygulama ilk endeks son endeks arasındaki farkın 10 tona kadar 50 kuruş, 10 tondan fazla olduğunda 1 lira ile çarpımı sonucu bir tutar bulunuyor. Diğer faturalarda olduğu gibi elektrik faturasında olduğu gibi 1 lira da okuma ücreti alınıyor" şeklinde konuştu.
Sayaçları ayda bir gün okudukları için derslerini etkilemediğini anlatan 9-A sınıfı öğrencisi Cemal Doğan'da sayaçları okuyup, para tahsilatı yaptığını anlatırken, oğlu Emre'nin su sayaçlarını okumasına sevinen Damladere köyünden Seval Çelik'de proje sayesinde artık köylerinde su sorunu yaşanmadığını söyledi.
Öğrencilerden Ayhan Gümüş ile Gülveren Kurt, harçlıklarını temin ettikleri proje ile aralarında tatlı bir rekabet yaşanırken, özellikle kaçak su kullananlara karşı ihbarhane düzenleme yetkilerinin de olduğunu vurguladılar. İlçenin en büyük köyü olan Gölköy'deki bekçi Turgut Bolat, 2 ay önce bağlanan sayaçlarla kendilerine gelen şikayetlerin sona erdiğini dile getirdi.
Köylerindeki 30 hanede yaşanan su sıkıntısının proje ile düzeldiğini belirten Tutkunlar Köyü Muhtarı Halil İbrahim Şahin de ilk dönem 71 lira, ikinci dönem 116 lira topladıklarını ve parayı köyün ihtiyaçlarında kullanmak üzere bankaya yatırdıklarını belirtip, projeyi hayata geçiren Kaymakam Güntepe'ye teşekkür etti. - AMASYA