Öğrenciler Riske Girmeden Kimya Deneylerini Yapabilecek"
"Öğrenciler riske girmeden kimya deneylerini yapabilecek" Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Ahmet Fatih Avcı, uygulamada laboratuvar ve materyal imkanı olmayan okullarda, sanal gerçeklik gözlüğü ve akıllı telefonla kullanılabilen bir uygulama geliştirdiKONYA - Selçuk Üniversitesi...
"Öğrenciler riske girmeden kimya deneylerini yapabilecek"
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Ahmet Fatih Avcı, uygulamada laboratuvar ve materyal imkanı olmayan okullarda, sanal gerçeklik gözlüğü ve akıllı telefonla kullanılabilen bir uygulama geliştirdi
KONYA - Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Ahmet Fatih Avcı, okullarında laboratuvar bulunmayan ortaokul ve lise öğrencilerinin periyodik cetvel ve kimya deneylerini yapabileceği sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğüyle entegre çalışan bir uygulama tasarladı.
Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Ahmet Fatih Avcı, danışmanlığını Prof. Dr. Şakir Taşdemir'in yaptığı "Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik ile Periyodik Cetvel Öğretimi" projesiyle TÜBİTAK'ın "Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması Bilgi ve İletişim Teknolojileri" kategorisinde ikincilik ödülü kazandı. Ahmet Fatih Avcı, projesinde,Fen Bilgisi dersinin 'Periyodik Cetvel ve Bileşik Oluşturma' konusu anlatılırken, uygulamada laboratuvar ve materyal imkanı olmayan okullarda, sanal gerçeklik gözlüğü ve akıllı telefonla kullanılabilen bir uygulama geliştirdi. Bu teknoloji ile üç boyutlu, etkileşimli, cazip ve eğlenceli olarak konu ve uygulama anlatılırken aynı zamanda daha ekonomik ve laboratuvardaki risk ortamları devre dışı bırakacak.
"Çevreye herhangi bir zararı olmuyor"
Uygulamayla ilgili bilgi veren Ahmet Fatih Avcı, "Arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik üzerine çalışmalar, geliştirmeler yapıyorum. Öncelikle arttırılmış gerçek nedir diye başlayalım. Arttırılmış gerçek olmayan bir objeyi belli bir kağıt veya normal bir dünya üzerinde çıkarmaya yarayan eğitim, tıp, herhangi bir ekonomik satışlarda kullanılabilen, çok gelişen şuan da yavaş yavaş gelişmeye başlayan ve son dönemlerde de oldukça revaçta olan bir sektör. Bu sektörü bizim uygulamalarımız da kullandık. Uygulamamızda eğitim dalında kullandık özellik olarak. Okullarında laboratuvar olmayan öğrencilerin kimya dersinde kendisine katkı sağlama amaçlı, eğitimi sevdirme amaçlı, bilime katkı sağlama amaçlı bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama arttırılmış gerçeklik uygulaması oldu dediğimiz gibi. Normal bir kağıdın üzerinde bir periyodik tablo çıkıyor. Bu tablo üzerinde belli butonlar çıkıyor. Biz sanal gerçeklik gözlüğünü taktıktan sonra butonlara temas ettiğimizde etkileşim sağlanıyor ve bu etkileşim sonucunda bileşikler oluşuyor veya yanma efektleri oluşuyor. Periyodik tablonun ne olduğunu, nasıl bir şey olduğunu, ortaokul öğrencilerine veya lise öğrencilerine eğlenceli biçimde gösteriyoruz. Çevreye herhangi bir zararı olmuyor bu sayede. Kimyasal herhangi bir kullanım olmuyor. En büyük katkılarından bir tanesi bu" ifadelerini kullandı.
"Sadece kitaptan anlatmamız yetmiyor"
Uygulama sayesinde artırılmış gözlükle yapılan deneylerde oluşabilecek zararların önüne geçildiğini belirten Ahmet Fatih Avcı, "Laboratuvar kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz, sadece bir tane akıllı telefon ve sanal gerçeklik gözlüğüyle beraber periyodik tabloyu çok çok daha eğlenceli hale getiriyoruz. Son dönemlerde öğrencileri bilime doğru yönlendirmemiz gerektiğinin farkındayız. Onları bilime yönlendirmek içinde olabildiğince eğlenceli anlatma yapmamız lazım. Sadece kitaptan anlatmamız yetmiyor. Bundan ziyade eğlenceli olarak da anlatmamız lazım" şeklinde konuştu.
"Öğrenciye çok daha eğlenceli olarak anlatabiliyoruz"
Tasarlanan artırılmış gerçeklik gözlüğüyle çalışan uygulamanın birçok alanda kullanıldığını söyleyen Ahmet Fatih Avcı, "Bu arttırılmış gerçeklik teknolojisi, savunma sanayinde, tıpta, eğitimde, endüstriyel sektörde çok fazla kullanılan bir teknoloji. Ayrıca Endüstri 4.0'ın ana bileşenlerinden olan arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle beraber gözlük kullanımı, saat kullanımı, sanki orada saat varmış gibi, bu saat bana yakışacak mı, diye kontrolünü yapabiliyoruz. Almadan önce bütün kontrollerimizi yapabiliyoruz. Aynı zamanda ders olarak coğrafya derslerini, uzayla alakalı herhangi bir şeyi yine bir sanal ortamda bunu gösterebilip öğrenciye çok daha eğlenceli olarak anlatabiliyoruz" dedi.