Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

Öğrenci Evleriyle İlgili Tartışma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner: "Bu mesele, bir özgürlük meselesi değil, salt bir ahlak meselesi de değil. Bu, ahlak meselesinin ötesinde bir sorundur" "Genç bir insan, ister 19, isterse 21 y...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, öğrenci evleri odaklı tartışmalara ilişkin "Bu mesele, bir özgürlük meselesi değil, salt bir ahlak meselesi de değil. Bu, ahlak meselesinin ötesinde bir sorundur" dedi.

Laçiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 15-20 yılda 150'den fazla üniversite kurulduğunu hatırlattı.

Öğrenci evleriyle ilgili konuların tartışılmasını çok sağlıklı bulduğunu belirten Laçiner, öğrencilerin nerede barındığı ve hangi koşullarda yaşadığının çok önemli olduğunu anlattı.

Her ilde en az bir üniversite bulunduğuna dikkati çeken Laçiner, "Pek çok öğrenci, anne ve babasından uzakta yaşıyor. Bu şartlar altında tabii öğrenciler memleketlerini, ailelerini özlüyor. Gittikleri yeni yerde, liseden mezun olduktan sonra sosyal baskı ve sosyal bağlardan ayrılmış ve kopmuş oluyorlar. Memleket özlemi, tek başına kalmışlık gibi sıkıntılar ekonomik sorunlarla birleşince yalnız başlarına kalıyorlar" ifadesini kullandı.

Üniversite öğrencileriyle ilgili bu tür konuların daha önce ele alınmaya başlanması gerektiğine işaret eden Laçiner, ahlak ve özgürlük kavramlarıyla meseleye bakılmasının, sağlıksız bir tartışma ortamına yol açtığını savundu.

Durumun, ahlak ya da özgürlük kavramlarıyla açıklanmasının doğru olmadığını öne süren Laçiner, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir insanın evine müdahale edilebilmesi, özel yaşantısına müdahale edilebilmesi, tartışılabilir konular değil. Tartışmayı buraya getirirsek Magna Carta'ya kadar geri gitmiş oluruz. Türkiye'de yaşayan herkesin hayatı kutsaldır. Özel hayata müdahale edilebilmesi mümkün değildir. İnsanlar konut içerisinde her istediğini yapabilir; yasaların müsaade ettiği sınırlar içerisinde. Kesinlikle böyle bir şeyi tartışmak bile abesle iştigaldir. Bu mesele, bir özgürlük meselesi değil, salt bir ahlak meselesi de değil. Bu, ahlak meselesinin ötesinde bir sorundur. Yani genç bir insan, ister 19, isterse 21 yaşında olsun tek başına değil, 8 kişinin bir arada yaşadığı yurtlarda kalıyorsa işte bu bir sorundur. Psikolojik sorunlar yaşıyorsanız, sağlıklı bir arkadaş ilişkisi kuramıyorsanız bu da bir sorundur ve onunla ilgilenmek, özel hayata müdahale değildir."

"Türkiye bu konularda çok geç kaldı"

Laçiner, öğrencilerin çok ciddi bir kısmının, gerek ilişki gerekse ekonomik bakımdan kabul edilebilir koşullarda yaşamıyorsa devletin, insanların, kamuoyunun bunu tartışabileceğini belirtti.

Bireyin değil, genel gidişatın tartışma konusu yapılması gerektiğini söyleyen Laçiner, şunları kaydetti:

"Türkiye bu konularda çok geç kaldı. Yani 150'den fazla üniversiteyi 15 yıl içerisinde kuruyorsanız, bunun şehirlere ve toplumsal yapıya da çok büyük etkisi oluyor. Burada 'imdat' diyen çok büyük bir sektör var. Sadece öğrenciler değil, şehirlerimiz de inanılmaz bir şekilde değişiyor, toplumsal yapı değişiyor. Oradaki sorunlarla ilgilenilmez, sadece olumlu yönlerine bakılırsa birçok felakete hazırlıksız yakalanmış oluruz. Bu nedenle konunun tartışmaya açılmasına sevindim ama diğer taraftan da tartışma üslubunda ciddi sıkıntılar var. Her konuyu siyasileştiriyoruz, kutuplaştırma vesilesi yapıyoruz. Bu doğru değil." - Çanakkale

Kaynak: AA / Güncel
title