Oecd 2012 Öğrenci Performans Raporu
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Wanka: "OECD araştırmasında ilerleme kaydeden ülkelere arasında Almanya'nın yanı sıra Türkiye ve Meksika'da yer alıyor. Bu ülkelerde 2000 yılından bu yana...
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, OECD 2012 Öğrenci Performans Raporu'na (PİSA) ilişkin, "OECD araştırmasında ilerleme kaydeden ülkelere arasında Almanya'nın yanı sıra Türkiye ve Meksika'da yer alıyor. Bu ülkelerde 2000 yılından bu yana öğrencilerin performansı arttı" dedi.
Prof. Dr. Wanka, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında yapılan basın toplantısında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), 65 ülkedeki öğrenci performansıyla ilgili hazırladığı 2012 Öğrenci Performans Raporu'nun sonuçlarını olumlu bulduğunu söyledi.
2000 yılındaki "PİSA" araştırmasında Almanya ile ilgili verilere dikkati çeken Wanka, bunun eğitim konusunda ülkesinin uyanmasına önlem almasına neden olduğunu bildirdi. Wanka, Almanya'nın matematik, okuma becerileri ve fen bilimleri alanlarında OECD ortalamasının üstünde olduğunu, fen biliminde de Alman öğrencilerinin üst sıralarıda yer aldığını kaydetti.
Matematik dalında Almanya'dan daha iyi olan ülkelerin Japonya, Güney Kore, Hollanda, Estonya ve İsviçre olduğunu vurgulayan Wanka, özellikle sosyo-ekonomik durumu düşük ailelerin çocuklarının eğitimdeki performansını arttırdığını dile getirdi.
Bu şekilde söz konusu ailelerin çocuklarının üniversiteye hazırlık imkanı sunan liselere gidebildiğini belirten Wanka, OECD araştırmasında ilerleme kaydeden ülkelere arasında Almanya'nın yanı sıra Türkiye ve Meksika'nın da olduğunu vurgulayarak, "Bu ülkelerde 2000 yılından bu yana öğrencilerin performansı arttı" değerlendirmesinde bulundu.
Wanka, ayrıca Almanya'da eğitimde adaletli olmaya doğru pozitif bir gelişme kaydedildiğini vurgulandı.
"Pisa" araştırmasından sorumlu OECD Eğitim Müdürü Barbara İschinger, Alman öğrencilerinin tüm alanlarda OECD ortalamasından daha iyi olduğunu, 2012'de Almanya'da başarısı sıralamasında kötü olan öğrencilerin oranının yüzde 10 olduğunu belirterek, 2003'e göre bu öğrencilerin başarısının da arttığını ifade etti.
İschinger, "Almanya matematik alanında çok başarılı öğrencilere sahip. 15 yaş grubunun yüzde 17'si stratejik düşünmeyi ve zor ödevler için uygun modeller bulmayı başarabiliyor. OECD ortalamasında sadece öğrencilerin yüzde 13'ü bunu yapabiliyor" diye konuştu.
2000 yılında yapılan ilk PİSA araştırmasında, Almanya'nın en büyük eksikliğinin eğitimde fırsat eşitsizliği konusunda olduğunu hatırlatan İschinger, bu eşitsizliğin hala var olduğunu ancak OECD ortalamasına göre gerileme kaydettiğini bildirdi.
İschinger, hükümetin fırsat eşitliği sağlaması gerektiğini belirterek, Avustralya, Kanada, Estonya ve Finlandiya gibi ülkelerde sosyal olarak dezavantajlı durumda olan öğrencilerin, kendilerinden daha iyi durumda olan öğrenciler ile benzer sonuçlar elde ettiğini dile getirdi.
Özellikle matematik alanında kullanılmayan potansiyelin olduğunu vurgulayan İschinger, kız öğrencilerin, matematikte erkeklere göre daha kötü sonuçlar elde ettiğini, Almanya'da kızların, erkeklerden ortalama 14 puan geride kaldığını belirtti.
"Kız öğrencileri matematiğe daha olumsuz bakıyorlar. Matematikten korktuklarını da söylüyorlar" diyen İschinger, Finlandiya, İsveç ve Rusya gibi ülkelerde kız öğrencileri matematik alanında erkeklerden daha iyi olduklarını da görüldüğünü ifade etti.
Almanya Eyaletler Eğitim Bakanlıkları Konseyi Başkanı Stephan Dorgerloh, Almanya'nın tüm alanlarda OECD ortalamasının üstünde sonuç elde ettiğini ve bu yolda devam edilmesi gerektiğini bildirdi.
"Üst gruplara yaklaştık. Fen bilimlerinde üst gruplardayız. Özellikle sosyal köken ve eğitim başarısı arasındaki makasın daralması olumlu bir gelişme" diyen Dorgerloh, eğitimde adaleti sağlamak için daha çok çaba sarfedilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Berlin