Haberler

ODTÜ Merkez Laboratuvara Uluslararası Akreditasyon

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ODTÜ Merkez Laboratuvarı, TÜRKAK tarafından yapılan denetim sonucunda, farklı alanlarda gerçekleştirilen araştırma ve ölçümlerin uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu belirten akreditasyon sertifikasını almaya hak kazandı ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Acar: "Avrupa'nın pek çok ülkesinde bulunmayan donanımın ODTÜ'de bulunduğunu biliyoruz.

ODTÜ Merkez Laboratuvarı, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetim sonucunda, farklı alanlarda gerçekleştirilen araştırma ve ölçümlerin uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu belirten akreditasyon sertifikasını almaya hak kazandı.

TÜRKAK tarafından ODTÜ Merkez Laboratuvarı'na "TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardı" Akreditasyon Sertifikası'nın teslimi ODTÜ Kültür ve Kongre Salonunda düzenlenen törende, ODTÜ yetkililerine teslim edildi.

Törene Rektör Acar'ın yanı sıra TÜRKAK Genel Sekreter Vekili Dr. İbrahim Çetin, Kalkınma Bakanlığı Ar-Ge ve Girişimcilik Daire Başkanı Kadir Özer ve ODTÜ Merkez Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Hayrettin Yücel'in yanı sıra üniversite, sanayi ve kamu kuruluşlarından davetliler katıldı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, törende yaptığı konuşmada, ODTÜ kültüründe genelde tören yapmanın bulunmadığını ancak bugün töreni yapacak kadar önemli bir gelişme yaşandığını ifade etti.

Merkez Laboratuvarının önemli bir akreditasyona kavuştuğunu dile getiren Acar, "Bu akreditasyonla bir bakıma laboratuvara önemli yatırımlar yapanlara, hem de laboratuvarı buraya getirenlere hesap verme borcumuz var. Bakın sizin başattığınız inisiyatif nereye geldi diye. Bir de mutluluğumuzu paylaşmak istedik" dedi.

ODTÜ'nün son 20-25 yıldır uluslararası araştırma üniversitesi vizyonuyla hareket ettiğini vurgulayan Acar, akredite olan Merkez Laboratuvarı'nın ODTÜ'nün bu vizyonunun sac ayaklarından biri olduğunu söyledi.

ODTÜ Merkez Laboratuvarı'nda yapılan araştırmaların üçte ikisinin üniversite dışına destek niteliği taşıdığını dile getiren Acar, 2013'de 340 lisans üstü tezin yüzde 60'ının ODTÜ ve kalanının diğer üniversiteler tarafından bu laboratuvarın imkanlarından yararlanılarak hazırlandığını belirtti.

Rektör Acar, "Avrupa'nın pek çok ülkesinde bulunmayan donanımın ODTÜ'de bulunduğunu biliyoruz. Ama bu sonu gelmeyen bir yarış. İleri araştırma giderek pahalılaşan bir iş ve geride kalmamak için sürekli yatırım yapılması gereken bir alan" diye konuştu.

Donanımın tek başına yeterli olmadığını dile getiren Acar, merkezi laboratuvarın başarısında çalışanların da büyük rolü olduğunu sözlerine ekledi.

Kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi hizmeti sunan ODTÜ Merkez Laboratuvarı, Türkiye'de uluslararası akreditasyona sahip olan malzeme ve biyoteknoloji alanındaki ilk üniversite merkez laboratuvarı olma özelliği taşıyor.

İleri malzemeler, nano teknoloji, enerji teknolojileri, tıp, tarım, arkeoloji gibi bilim alanlarına hizmet veren ODTÜ Merkez Laboratuvarı, savunma sanayiinden tekstile, otomotivden gıdaya pek çok sektöre destek veriyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close