Haberler
Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Sıkıyönetim ilanı Güney Kore'yi karıştırdı! Başkan Yoon'un yardımcıları istifa etti, sokaklar yangın yeri

Üst düzey isimlerin hepsi istifa etti, atılan sloganlar sokakları inletti

Odtü, Deprem Etki Deneyi Yaptı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünyada ve Türkiye'de ilk kez, boşaltılmış bir bina üzerinde ‘Gerçek Deprem Deneyi’ yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünyada ve Türkiye'de ilk kez, boşaltılmış bir bina üzerinde 'Gerçek Deprem Deneyi' yaptı.

ODTÜ bilim adamları tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde başlatılan dünyada ve Türkiye'de ilk kez, boşaltılmış bir bina üzerinde yapılan 'Gerçek Deprem Deneyi' başarıyla sonuçlandı. Çubuk ilçesindeki yaklaşık 35 yıllık bir binada gerçekleştirilen deneyde, çeşitli şiddetteki depremde binada meydana gelen hasarlar an ve an kaydedildi.

Deneyde binaya pistonlarla uygulanan deprem kuvvetinin nasıl bir sonuç meydana getirdiği araştırıldığı belirtildi. Elde edilen veriler ODTÜ tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine bir rapor şeklinde sunulacakken, bakanlık yetkilileri de mevcut deprem yönetmeliğini revize ederek, yığma binaları gereksiz yere riskli ilan etmeyeceği bilgisi verildi.

Projenin amacının yığma binaların deprem risklerinin belirlenmesi olduğunu söyleyen ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörlerinden Doç. Dr. Ahmet Yakut, "Yığma binaların deprem risklerini belirlemek üzere yöntemler geliştirmek için bu testleri yapıyoruz. Yönetmeliğimizde bu konuda bir atkım eksiklikler vardı. Amacımız bu eksiklikleri gidermek. Bunun içinde projenin bir parçası olarak 2 adet yığma binayı yerinde test etmeyi hedeflemiştik. Bu deneylerden bir tanesini geçen ay yaptık. Her iki deneyi de farklı bir yöntemle yapıyoruz. Yığma olan bu binayı ikiye ayırarak bir tarafta ki binayı güçlendirdik. Diğer tarafta ki binayı da test edeceğiz. Dolayısıyla bir binadan destek alarak diğer binayı iterek deprem etkilerini uygulamaya çalışacağız. Her aşamada da farklı deprem tesirlerini uygulayarak binanın davranışını inceleyeceğiz. Yapısal elemanlarda meydana gelen hasarları deprem yüküne göre burada belirleyip gerekli analizleri yaptıktan sonra çalışmalarımızı tamamlayıp rapor halinde bakanlığımıza sunacağız" dedi.

"BU DENEY GERÇEK BİR BİNA ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ AÇISINDAN DÜNYADA BİR İLK"

Riskli yapıların tespitine ilişkin esasların yığma yapılar ile ilgili bölümünü iyileştirmek üzere yapılan protokol sonucun deneylerin yapıldığını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, bu kapsamda ODTÜ tarafından 2 farklı deprem testi deneyi yapıldığını kaydetti.

Yapılan deney sonucunda elde edilen verilerin rapor halinde bakanlıklarına verileceğini anlatan Bayer, "Burada elde edilen sonuçlar ODTÜ'de hocalarımız tarafından analiz edilecek ve kapsamlı bir rapor olarak bize sunulacak. Bizde bu raporu inceleyip yönetmelikte değişikliğe gitmeyi hedefliyoruz. Bunun sonucunda da yığma binalara ilişkin daha sağlıklı tespitler mümkün olacak. Bu deney gerçek bir bina üzerinde gerçekleştirilmesi açısından da dünya da bir ilktir. Çeşitli ülkelerde deney amaçlı orijinal ölçülerde bina inşa edilip deney yapılabiliyor. Ama bu kullanılmış mevcut bir bina o yüzden çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Deney sonucunun çok başarılı geçtiği bilgisini veren Bayer, "Hocalarımızla binanın çatlaklarını tespit ettik. Ama tabii bu deneyin asıl çıktıları deney boyunca binanın birçok yerinde bilgisayar vasıtasıyla elde edilen anlık verilerin daha sonra laboratuar ortamında bilgisayar programı vasıtasıyla analiz edilmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu çalışmalar sonucunda üniversitemiz bakanlığımıza bir rapor teslim edecek. Raporun sonuçlarına göre de bakanlığımız muhtemelen revizyona gidecek" şeklinde konuştu.

Proje koordinatörlerinden ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdem Canbay, bakanlıkla yürütülen proje kapsamında yığma binaların deprem anındaki davranışlarının incelemelerini tamamladıklarını söyledi. Deney sonucunda binada ağır hasar meydan geldiğini anacak yıkılmadığını ifade eden Canbay, "Bu bina yığma bir bina ve Türkiye'de ki birçok iki katlı yığma binayı temsil etme özelliğine sahip. Bundan dolayı burada edeceğimiz bilgiler çok önemli. Yaklaşık seksen kanaldan veri okuduk ve bu verileri analiz ettikten sonra çok değerli yığma yapıyla ilgili verilere ulaşacağız. Daha sonra bunları bir rapor olarak bakanlığa ileteceğiz. Bunun sonucunda da beraber belki şartnamede ki yığma yapılarla ilgili bölümde bir revizyon gedilecek. Bizim için çok verimli olacak sonuçlar elde ettik. Bizlere bu imkanları verdiği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkililerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Yapılan test sonucunda ODTÜ öğretim görevlileri ve öğrenciler ilçeden ayrıldılar. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title