Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Bahçeli: Durum ciddi, Türkiye hazır olmalı

Bahçeli uyardı: Durum ciddi, Türkiye hazır olmalı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Ödev Verilmemesi, Kitap Okumama Olarak Algılanmamalı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, "Öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmemesini olumlu buluyoruz ancak bu, aileler ve öğrenciler tarafından kitap okumama olarak algılanmamalıdır" dedi.

SELİM BOSTANCI - Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, "Öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmemesini olumlu buluyoruz ancak bu, aileler ve öğrenciler tarafından kitap okumama olarak algılanmamalıdır" dedi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okumanın, çocukların okuduklarını anlaması, bunlar üzerinde düşünmesi, eleştirmesi, günlük hayatla ilişkilendirmesi, bireysel ve sosyal değerlerini, dünya görüşünü geliştirmesi, olayları incelemesi ve değerlendirmesi açısından önemli olduğunu söyledi.Son yıllarda uygulanan eğitim anlayışının öğrencilerin dil, zihin, sosyal ve duygusal becerilerini üst düzeyde geliştirmeyi, öğrenen ve kendini yöneten bireyler olmalarını ve bilgi tüketme yerine bilgi üretmeyi öngördüğünü vurgulayan Güneş, günümüzde bilgi edinmenin çeşitli yolları olsa da en üstün yolun okumak olduğunu ifade etti.

Güneş, okumanın, çocukluk yıllarından itibaren geliştirilen bir beceri olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Okuma öğretiminin amacı, çocukların okudukları bir yazıyı anlaması, bunlar üzerinde düşünmesi, sorgulaması, günlük hayatla ilişkilendirmesi, olayları incelemesi, değerlendirmesi, sosyal becerilerini geliştirmesi ve giderek okumayı alışkanlık haline getirmesidir. Bu nedenle öğrencilere küçük yaşlardan itibaren okuma sevgisi ile alışkanlığı verilmelidir. Erken yaşlarda okuma ve yazma çalışmalarına katılan çocuklar, dil ve zihinsel becerilerini de erkenden geliştirmektedir."

"Talimat, kitap okumaması olarak algılanmamalı"

Yarıyıl tatilinde çocukların şiddet içerikli, önemsiz ve eğitici olmayan televizyon programları izlemesine ve bilgisayar oyunları oynamasına izin verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Güneş, şunları söyledi:

"Yarıyıl tatili, eğlenme, dinlenme, aile ve arkadaşlarla daha fazla zaman geçirmek demektir. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da çocukların yarıyıl tatilinde ödev yapmamalarını ve öğretmenlerin de ödev vermemesini istemiştir. Bakanlık, öğrencilerimizin dinlenmesini arzu etmiş, ikinci döneme dinlenmiş bir şekilde gelsin istemiştir. Öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmemesini olumlu buluyoruz ancak bu, aileler ve öğrenciler tarafından kitap okumama olarak algılanmamalıdır. Çocuklar, tatilde bir taraftan eğlenmeli ve dinlenmeli, bir taraftan da düşünme, anlama, sorgulama, araştırma, problem çözme, karar verme gibi becerilerinin gelişmesi için kitap okumalıdır."

"Evde okuma saatleri belirlenebilir"

Çocuklar için en önemli modelin büyükler olduğunu ve büyükleri kitap okurken gören çocuğun okumanın önemi ve değeri hakkında fikir edineceğini anlatan Güneş, evde okuma saatleri belirlenmesinin de önemli olduğunu aktardı.

Güneş, okuma saatinde aile bireyleriyle kitap okumaktan zevk alan çocuğun, her gün büyük bir sabırsızlıkla okuma zamanını bekleyeceğini belirterek şunları kaydetti:

"Bu çabalar, onun okulda başarılı olması için iyi bir temel olacaktır. Okuma saatleri, çocukla hoş zamanlar geçirmeye, büyüklerle iletişimin güçlenmesine, ilişkilerin sağlam ve güçlü olmasına yardım edecektir. Öğrencilerle birlikte okunan kitaplar hakkında sorgulama, değerlendirme ve çıkarımlar yapmak önemlidir. Bu tartışmalar, öğrencinin kişisel görüş geliştirmesine ve okunanları derinlemesine anlamasına yardım eder."

Kaynak: AA / Güncel
title