Ödemiş'te "Tarih Katliamı" İddiası
İzmir’in Ödemiş ilçesinde özel tıp merkezi inşaatı alanında bulunan yapı kalıntılarının Roma dönemine ait olduğu öne sürüldü.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde özel tıp merkezi inşaatı alanında bulunan yapı kalıntılarının Roma dönemine ait olduğu öne sürüldü.
Ödemiş Müzesi'nin güneyinde yer alan ve daha önce tarla olan arazide bir süre önce başlatılan özel tıp merkezi inşaatında Ödemiş Müzesi yetkililerince M.S. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen yapı kalıntıları fark edildi. Bunun üzerine Ödemiş Müzesi yetkilileri ve polis inşaat alanında inceleme yaptı. Ödemişli Prof. Dr. Veli Sevin ve eşi Prof. Dr. Necla Sevin de temelden çıkan kalıntıları ve duvar izlerini inceledi. Prof. Dr. Veli Sevin, kalıntıların Geç Roma İmparatorluk döneminin izlerini taşıdığını söyledi. Sevin, "Burada hemen Ödemiş Müzesi'nin hemen yanı. Yeni bir hastane yapılıyor. Bu alanın temel hafriyatı sırasında maalesef iş makineleri Geç Roma İmparatorluk dönemi yapı kompleksini yok etmiş durumda. Mimari kalıntılar görülebiliyor. Çıkan sütün başları, seramikler hepsi dışarı atılmış, maalesef yok edilmiş. Yani kentimizin ortasında bir tarih katliamı var. Çok üzücü bir durum. Bu devirde bize yakışmayan görüntüler bunlar. Eğer müzeye haber verselerdi biz bir ay burada kazı yapıp alanı tekrar onlara teslim edebilirdik. Bir an evvel inşaatı bitirmek için bunu yaptılar. Şimdi bilmiyorduk gibi amiyane tabirle saflık numaralarına yatıp kurtarmaya çalışıyorlar. Tarih katliamıyla karşı karşıyayız" dedi.
Tıp merkezi inşaatına evinin çok yakın olduğunu belirten Sevin, "Rastlanan kalıntılar M.S. 4. yüzyıl civarından kalmadır. 1600 yıllık bir tarihinin olduğunu görüyoruz. Muhtemelen burası bir Roma villası. Zeytin sıkma taşı da hemen inşaatın yanında. Büyük boyutta bir taş olduğundan burada bir zeytinyağı atölyesinin de yer aldığını söyleyebiliriz. Zeytinyağı üretim merkezi de olabilir. Eskiden bu alan tarla idi" diye konuştu.
İnşaat alanına gelen tıp merkezi inşaatının mimarı, eski Belediye Başkanı Münir Bezmez ise, "Ödemiş Belediyesi'nden her türlü işlemi yapılıp, ruhsatı alınarak çalışmalara başlandı. Normal olarak yasal çerçevede kazısı yapılırken zaman zaman kazının içerisinde tuğla kırıntıları, kiremit kırıntıları gibi küçük moloz taşlar çıktı. Tabi biz burasının zamanında eski köy evlerinden biri olduğunu, toprağın altında kaldığını düşündük. Hiç dikkate bile almadık, aklımızın ucundan bile geçmedi. Ama bugün gerek müze yetkilisi arkadaşın, gerekse sanat tarihçisi arkadaşlarımız bunların tarihi eser olduğunu iddia ediyorlar. Tabi ki gerekli çalışmalar yapılacaktır ve gerekli kararlar verilecektir" dedi. - İZMİR