Oda Tv Davasında Bilirkişi Raporu Mahkemeye Ulaştı
Oda Tv davasında Boğaziçi Üniversitesi’nden mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, Oda Tv Haber Merkezindeki bilgisayarlarda oluşturulduğu iddia edilen dijital belgelerin, bilgisayarlar kapalıyken oluşturulduğu belirtildi.
Oda Tv davasında Boğaziçi Üniversitesi'nden mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, Oda Tv Haber Merkezindeki bilgisayarlarda oluşturulduğu iddia edilen dijital belgelerin, bilgisayarlar kapalıyken oluşturulduğu belirtildi.
Gazeteciler Nedim Şener, Barış Pehlivan, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nında aralarında bulunduğu 13 sanıklı Oda Tv davasında, dijital verilere ilişkin Boğaziçi Üniversitesinden 3 uzman tarafından hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan 43 sayfalık raporda, Oda Tv Haber Merkezindeki bilgisayarlarda oluşturulduğu iddia edilen dijital belgelerin, bilgisayarlar kapalıyken oluşturulduğu belirtildi.
Sistemin kapalı olduğu zaman diliminde sisteme eklenen ve takiben silinen çok sayıda dosya olduğu anlatılan raporda, "Delil 1 diskine o bilgisayarın kullanıcısı dışımda birileri müdahale etmiştir" denildi. Oda Tv'deki bilgisayarlarda "Truva atı" denilen virüs programına rastlanıldığı anlatılan raporda, bu yazılımın temel amacının sisteme uzaktan ve izinsiz girişleri sağlamak olduğu aktarıldı.
Dosyadaki dijital dosyaların çoğunun sisteme e-posta aracılığıyla yüklendiği ifade edilen bilirkişi raporunda, bilgisayarlarda Driver.exe" adı verilen bir programa da rastlanıldığını ve bu programın da, bilgisayarlarla ilgili bilgileri dışarıdaki bir bilgisayara gönderebilme, sistem üzerinde değişiklik yapma özellikleri olduğu anlatıldı.
"DOSYALARIN BU BİLGİSAYARLARDA OLUŞTURULMADIĞI…"
Suç unsuru olarak dosyaya giren, "Hanefi.doc", "Yalcın hoca.doc" ve "Ulusal Medya 2010.doc" dosyalarının ilk oturumda oluşturulduğu, ikinci oturumda ise tarih ve saat değişikliği yapıldığı anlatılan raporda iki oturum arasında geçen sürenin çok yakın olduğu aktarıldı.
Raporda, "Bu büyüklükte dokümanların bu kadar kısa sürede yazılmaya başlanıp tamamlanması pratik olarak mümkün görünmemektedir. Bu nedenle dosyaların bu bilgisayarlarda oluşturulmadığı, hazır olarak taşınıp sisteme konulduğu ve hemen ardından tarihlerle oynadığı düşünülmektedir" denildi.
"BİLGİSAYARDA KAYITLI OLMAYAN BİR KULLANICI TARAFINDAN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDIĞINI ORTAYA KOYMUŞTUR"
Dosyada delil olarak bulunan dijitallerin güvenli bir delil olamayacağına vurgu yapılan raporda, "Disk üzerinde yapmış olduğumuz analizler bu sabit diskte, bu bilgisayarda kayıtlı olmayan bir kullanıcı tarafından, sabit diske fiziksel olarak erişmek suretiyle, bazı değişiklikler yapıldığını ortaya koymuştur. Davaya konu olan dosyaların içeriklerinin sistemde tanımlı kullanıcı tarafından yaratılmamış olduğunu bu sabit diske dayanarak söylemek mümkündür" ifadeleri kullanıldı. - İSTANBUL