Ocaklar Üretimi Durdurdu, "Madenci" Katırlar İşsiz Kaldı
Zonguldak'ta özel maden ocağında kömür vagonlarını çekmekte kullanılan 9 katır, firmanın "torba kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından üretimini durdurması nedeniyle ocağa sokulmuyor Maden ocağı işletmecisi Demir: "Üretime devam etmezsek katırları çayıra veya meydanlara salarız gezerler.
FERDİ AKILLI - Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel maden ocağında kömür vagonlarını çekmekte kullanılan 9 katır, firmanın "torba kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından üretimini durdurması nedeniyle "işsiz" kaldı.
Gelik beldesindeki özel maden işletmesinin ocaklarında günde 8 saatten fazla olmamak üzere 3 vardiyada çalışan katırlar, kamuoyunda "torba kanun" olarak nitelendirilen 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un getirdiği hükümler nedeniyle özel kömür ocaklarında üretimin durmasının ardından ahırlarında dinlendiriliyor.
İşletmedeki 600 ile 1800 metre uzunluğundaki dehlizlerde bulunan raylı sistem sayesinde 6 vagonu lokomotif gibi çekerek iş verimliliğine katkı sağlayan "madenci katırlar", işçiler gibi ocağa sokulmuyor.
Özel kömür ocağının ortaklarından Musa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu kanunun maliyetlerini yüzde 50 oranında artırması nedeniyle 350 çalışanı ocaklara sokmadıklarını, soruna çözüm bulunmaması durumunda madencilerin çıkışlarını vermek zorunda kalacaklarını söyledi.
Madencileri işten çıkarmaktan başka çareleri olmadığını anlatan Demir, "Ocaklarımızda maden işçilerine yardımcı olmaları için katır çalıştırıyorduk. Her mesaide görevli katırımız var. Bu katırlarımız için üç aylık saman ve arpa alırız. İki aylık yemleri mevcut. Yemleri bittikten sonra onlarla da ilgili kararı vereceğiz. Üretime devam etmezsek katırları çayıra veya meydanlara salarız gezerler. Eylem için sokağa dökülen işçilerimizin yanında 9 katırımızı da göndeririz" diye konuştu. - Zonguldak