Obeziteyle Mücadelede "Etiket" Uyarısı
Selma Bıyıklı Adabaş - Uzman Dr.
Selma Bıyıklı Adabaş - Uzman Dr. Sinan İbiş, obezitenin ulusal politika haline getirilmesinde, yapılacak kanunlarla yiyecek endüstrisinin bir düzene sokulabileceğini belirtti.
İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin sağlık için bir saatli bomba olduğu gerçeğinin artık uluslararası düzeyde anlaşıldığını söyledi.
Obezitenin, giderek artan oranda kanser, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi sağlık sorunuyla ilişkilendirildiğini ifade eden İbiş, bununla ilgili çeşitli önlemler alındığını hatırlattı.
Yürüyüş ve bisiklet yollarının yaygınlaştırılmasının obeziteyle mücadelede etkili olduğunu, bisiklet yolları sayesinde araba kullanımının azaldığını ifade eden İbiş, şunları kaydetti:
"İngiltere'de Peterborogh şehrindeki yapılan pilot çalışmanın sonucunda, belediyelerce yapılan bisiklet yolları sayesinde araba kullanımında yüzde 13 azalma, yürümeyi tercih eden insan sayısında yüzde 21 artış kaydedilmiş. Bu başarının elde edilmesi için de 75 milyon sterlin düzeyinde bir iletişim kampanyası gerçekleştirilerek anne ve babalara çocuklarının dengeli beslenmesi ve spor düzeylerinin artırılması konusunda bilgiler verilmiş."
-Yiyecek-içecek sektörü-
Obeziteyle mücadelede yiyecek ve içeceklerin etiketlenmesinin çok önem taşıdığını dile getiren İbiş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Etiketlere göre tüketicilerin sağlıklı ya da sağlıksız gıdaları ayırt etmeleri için iki yöntem bulunuyor. Yeşilin anlamı 'iyi' yani düşük yağ oranı, kırmızı ise 'kötü' anlamına geliyor. Ancak, bazı büyük üreticiler ve süpermarketler, gıdalardaki günlük gıda oranı, yağ, tuz ve şeker miktarlarının açıklanmasının daha etkili bir yöntem olduğunu savunuyor. Obezitenin ulusal politika haline getirilmesinde yeni yapılacak kanunlarla yiyecek endüstrisi obezite yönünden bir düzene sokulabilir."
Çocuk sağlığı uzmanlarının, "Çocuklarda dengeli beslenme ve aktivite düzeyinin artırılmasının erken evrede başlaması gerektiği" görüşünü dile getirdiğini hatırlatan İbiş, "Hızlı ve sağlıksız yiyecek reklamları akşam saat 21.00'den sonra başlatılmalıdır. Sağlıklı yiyecekler sunulması konusunda sektör, bilim insanları arasında işbirliğinin geliştirilmesi son derece önemli. Burada hükümetin gözlemci ve denetimci rolünü iyi üstlenmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA