Haberler

Obezite´nin Çaresi: Tam Buğday Ekmeği

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu´nun ikincisi, Bursa´da yapıldı.

'Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu´nun ikincisi, Bursa´da yapıldı. Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bursa Ekmek ve Besin Sanayi AŞ (BESAŞ) ve Endüstriyel Fırıncılar Birliği (EFB) tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, halkın genelinin mustarip olduğu obezite hastalığının tam buğday ekmeği tüketilerek yüzde 47 oranında önlebildiğini söyledi.

Çelik Palas Otel´de gerçekleştirilen sempozyuma; EFB Başkanı Ali İlkbahar, BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, EFB Yönetim Kurulu Üyesi ve BARMAK AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu, BESAŞ ve EFB yöneticileri katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, tam buğday ekmeği tüketilerek hastalıkların çoğuna karşı önlem alınabildiğini ya da görülen tedaviye katkı sağlanabildiğini ifade etti. Üniversitelerde yapılan araştırmalara göre, tam tahıl tüketen bireylerde obezite hastalığı riskinin yüzde 47 oranında önlenebildiğinin ortaya çıktığını kaydeden Aydoğan, "Aynı araştırmaların sonuçlarına göre, tam tahıl tüketen bireylerde kalp hastalıklarının yüzde 25, diyabet hastalıklarının yüzde 21, boğaz kanseri hastalıklarının da yüzde 21 oranında önlenebildiği açıklandı. Tüm bunlar, tam buğday ekmeğinin sağlığımız üzerindeki etkisini gösteriyor." dedi.

BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, 2009 yılında ´Tek karımız sağlığınız´ sloganıyla başladıkları tam buğday ekmeği tanıtım kampanyalarının ´çeşitli yayın organları kullanılarak´ tüm Bursa´ya duyurulduğunu ve halkın tam buğday ekmeği konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Yapılan kampanyaların sonuçlarının kısa sürede alındığını ve 2009 yılında 220 bin adet olan tam buğday ekmeği satış rakamlarının 2012 yılının sonu itibariyle 2 milyon 434 bine çıktığını vurgulayan Aydoğan, "Başlangıçta 220 bin adet olan tam buğday ekmeği satış oranı, 2010´de 1 milyon 75 bin, 2011´de 1 milyon 823 bin, 2012´de de 2 milyon 434 bin adede çıktı. Kurum olarak, 2013 yılının 2012´den daha iyi olacağı yönünde beklentimiz var" diye konuştu.

Sempozyumun açılışında konuşan EFB Başkanı Ali İlkbahar ise, tam buğday unu ve ekmeğinin önemine dikkat çekti. Sempozyumun düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen BESAŞ´a şükranlarını sunan İlkbahar, ikincisi Bursa´da gerçekleştirilen kampanyanın periyodik olarak tüm yurda yayılacağını ifade etti. Yıllarca tüketilen tam buğday ekmeğinin konuşulabilir hale gelmesinden memnuniyet duyduklarını anlatan İlkbahar, şunları söyledi:

"100 kilogram buğdaydan 65 kilogram un alırız. Geriye kalan yüzde 35´lik kısım kepeğe ayrılıp, hayvan yemi olarak kullanılır. Buğdayın kepeğe ayrılan kabuk bölgesinde, sağlığımız açısından çok değerli vitamin ve mineraller bulunuyor. Biz bunu bugüne kadar hayvan yemi olarak kullanmışız. Tam buğday ekmeğinde ise 100 kilogram buğdaydan 95 kilogram un alıyoruz, bütün vitamin mineraller ekmeğin içinde kalıyor. Şayet tam buğday ekmeği yersek ve Türkiye´de yaygınlaşmasına sağlanırsa, buğdaydan en az yüzde 35 tasarruf etmiş olacağız. Türkiye´de yılda ortalama 15 milyon ton buğday tüketildiğini düşünürsek, 5 milyon ton buğday tasarruf etmiş oluruz" şeklinde konuştu.

Sempozyumun açılışında konuşan EFB Yönetim Kurulu Üyesi ve BARMAK AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu da, fima olarak fırın ekipmanları ürettiklerini ve ürün geliştirmede üretimden gelen talepleri dikkate aldıklarını ifade etti. Konuya ilişkin EFB, un fabrikaları, fırın ekipmanları üreten firmalar ve ekmek üreticileriyle verime dayalı ahenkli bir çalışma içerisinde olduklarını vurgulayan Barutçuoğlu, imkan ve fırsatların tüketici yararına kullanılması konusunda aralarında örnek bir işbirliği olduğunu anlattı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close