Obezite İle Mücadelede Yeni Dönem
'Türkiye Obezite ile Mücadele Platformu', 14 Mart Tıp Bayramı'nda İzmir'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. T
HIZLI YEME, HAZLI YE!
HEPSİNDEN YE AMA HEPSİNİ YEME!
SÜT EVET AMA YETMEZ, YEMEK DE VERELİM!
GELİN 'TOST VERİN YESİNLER, TEST VERİN ÇÖZSÜNLER' ANLAYIŞINA SON VERELİM!
Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu'nun (YESİDEF) sosyal sorumluluk projesi ' Türkiye Obezite ile Mücadele Platformu', 14 Mart Tıp Bayramı'nda İzmir'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye genelinde 22 milyon kişiye yemek hizmeti veren yemek sanayicileri, tüm yemek reçetelerinde tuz, şeker, yağ ve un kullanımını yüzde 10 oranında azaltma kararı aldı. Yemek sanayicileri gıda tedarikçilerinden de benzer çalışmaları yapmalarını istedi.
OBEZİTE İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM
YESİDEF üyesi Ege Yemek Sanayici ve İşadamları Derneği (EYSAD)'nin merkezinde düzenlenen toplantıya, YESİDEF Genel Başkanı ve Türkiye Obezite ile Mücadele Platformu Sözcüsü Hüseyin Bozdağ, EYSAD Başkanı Rafet Gülbil, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hasan Küçükkurt ile Platformun temsilcileri katıldı. Ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından olan obeziteyle mücadele edecek olan Platformun Sözcüsü Hüseyin Bozdağ, "Biz, yemek sanayicileri, yemek reçetelerimizde tuz, un, yağ ve şeker kullanımımızı yüzde 10 azaltarak, hem sağlıklı beslenmeye katkı yapmayı hem de kalp-damar hastalıkları, tansiyon, diyabet gibi hastalıkların görülme oranlarında gözle görülür bir düşüşle; ülkemizin yıllık sağlık harcaması olan 60 milyar TL'nin yüzde 10'u oranında azaltacak bir katkı sunmayı hedefliyoruz. Şişmanlığın ve şeker hastalığının özelliklerde çocuklarda ve gençlerde önemli ölçüde artış göstermesinin geleceğimiz için büyük bir tehdit oluşturduğu düşüncesinden hareketle yola çıkan platformun çalışmalarını gittiğimiz her yerde ulaşabildiğimiz herkese anlatacağız" dedi.
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Gıda Mühendisleri Odası, SETBİR, ETBİR, PAKDER, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Haliç Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Arel Üniversitesi, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve bilim insanlarının işbirliğiyle kuruldu.
"Çocuklarımızı gıda mühendislerinin, diyetisyenlerin ve uzmanların kontrolünde hazırlanmış sağlıklı gıda ve yemeklerle buluşturacak 'Yeni Neslin Beslenmesi' adlı önemli bir proje hazırlıyoruz" diyen Hüseyin Bozdağ, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bugün itibariyle Türkiye nüfusunun yüzde 17,5'i, yani yaklaşık 8,5 milyon insanımız obez, yüzde 33'ü, yani yaklaşık 16,5 milyonu fazla kilolu. Kısacası 76 milyonluk ülkemizde 25 milyon insanımız obez ya da obezitenin kıyısında. Bu durum gelecek için büyük bir tehdit oluşturuyor. 17 milyon öğrencimiz de maalesef bugün halen devam eden anlayış nedeniyle obeziteyle karşı karşıya. Türkiye'de her yıl kalp, obezite, diyabet gibi hastalıklara 60 milyar TL harcanıyor. Bu bütçenin yüzde 20'si ile çocuklarımızın sağlıksız beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçebiliriz.
Bugün İngiltere'de tuz kullanım oranı yüzde 10 azaltılarak 1,5 yılda sağlık harcamaları 5 milyon Sterlin aşağıya çekildi. Biz de ilk etapta ülkemizdeki 60 milyar TL olan sağlık harcamalarını yüzde 10 aşağıya çekmek istiyoruz. Öğrencilerimize diş macunundan akıllı tahtasına, tabletlerden süte kadar uzanan pek çok destek veriliyor. Artık 'test verin çözsünler, tost verin yesinler' anlayışını terk etmenin zamanı geldi de geçiyor. 'Süt evet ama yetmez, yemek de verelim' diyerek her kesimden çocuklarımızı tabakta buluşturalım diyoruz."