Haberler

Obama'nın Işid Stratejisine Tepkiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obama'nın stratejisi Demokratların desteğini alırken, Cumhuriyetçileri pek tatmin etmedi Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Obama'nın stratejiyi açıklamakta çok geç kaldığını ve stratejinin içerdiği adımların da IŞİD'i yok etmeye yetmeyeceğini savunuyor Aralarında Demokratların da olduğu bazı Kongre üyeleri, Obama'yı IŞİD'e karşı askeri eyleme geçmede Kongre'nin onayına başvurmamakla eleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele stratejisine verilen ilk tepkilerde, stratejinin genel anlamda Demokratların desteğini aldığı, Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu ise pek tatmin etmediği görülüyor.

Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, stratejiyle ilgili ilk açıklamalarında, Obama'nın konuşmasının "çok geç kalınmış bir konuşma" olduğunu ve konuşmasında açıkladığı adımların da IŞİD tehdidini bertaraf etmede "yeterli olmayacağını" savundu. Aralarında Demokratların da olduğu bazı Kongre üyeleri de Obama'yı IŞİD'e karşı askeri eyleme geçmede Kongre'nin onayını almamakla eleştirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama'nın "nihayet" IŞİD militanlarının "vahim ve giderek artan tehdidini" kabul ettiğini ancak bu neticeye varmada çok geç kaldığını belirtti. Obama'nın, yeni askeri eylemini, terör örgütünü yok etmek için "topyekün bir çaba" yerine "izole bir terörle mücadele kampanyası" olarak gördüğünü dile getiren ve bunun kaygı verici olduğunu söyleyen Boehner, "Konuşma ve strateji aynı şey değildir" diyerek, Obama'nın harekete geçme yolları hakkında birçok soru işareti bulunduğunu savundu.

Boehner, Obama'nın Irak güvenlik güçleri ve Suriyeli muhaliflerle birlikte çalışma ve onları eğitme planını desteklediğini ancak bu çabanın etkili olmasının çok uzun süreceğine dair endişe taşıdığını kaydetti.

"Planda doğru şeyler var ama IŞİD'i yok etmeye yetmez" -

Obama'yı iktidarı boyunca en sert eleştiren isimlerin başında gelen Cumhuriyetçi senatörlerden Lindsey Graham de Obama'nın "bazı kilit şeyleri doğru yaptığını" ancak planının terör örgütünü tamamen yok etmeye yetmeyeceğini, ilave adımların gerekli olduğunu öne sürdü.

John Boehner ile ortak bir açıklama yapan Graham, "Başkan'ın planı, bu hayati önem taşıyan hedefleri başarmamızda bize yardımcı olacak ancak  planın her bir ayağının tam olarak hayata geçirilmesine bağlılığını koruması koşuluyla. IŞİD'e karşı yarım tedbirler, örgütü sadece daha da güçlendirmeye yarar ve yok edilmesini sağlamaz" ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Buck McKeon da Obama'nın planının yeterli olmadığı görüşünde. McKeon, "Obama'nın açıkladığı unsurların birçoğunu önemli buluyorum ve destekliyorum ancak bunlar kendisinin ifade ettiği IŞİD'in yenilgiye uğratılması hedefini başarmada yeterli değil" dedi.

Demokratlar ise planı övgüyle karşıladı -

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Dianne Feinstein ise Obama'nın konuşmasını överek, Kongre'deki çalışma arkadaşlarına Obama'nın IŞİD stratejisini desteklemeleri çağrısında bulundu. Feinstein, açıklamasında şunları kaydetti:

"Başkan Obama'nın, terör ordusu IŞİD'e karşı terörle mücadele çabası başlatmaya yönelik yetkisini kullanma kararını tümüyle destekliyorum. Tehdidin ciddiyetini farkına vardığı ve bu tehdide karşı taarruza geçtiği için kendisini kutluyorum. Şimdi strateji açıklandığına göre, Kongre ve Amerikan halkının Başkan'ı ve silahlı kuvvetlerimizi desteklemek için dayanışma halinde bir araya gelmesi kritik önem taşıyor. Bu derece önemli bir ulusal güvenlik meselesinde, IŞİD'e siyasi irade, askeri kuvvet ve birleşik bir ülkenin gücüne sahip olduğumuzu göstermeliyiz."

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi de "Geniş çaplı bir ortaklar koalisyonuyla çalışarak ve sahada Amerikan muharip güçlerini kullanmayarak, IŞİD'in bölgeye ve ABD'ye oluşturduğu tehdidi yok etmek için kapsamlı bir terörle mücadele stratejisine öncülük edeceğiz" dedi.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, "Bu gece Başkan Obama, Ortadoğu'da geçmişin hatalarını tekrarlamayarak IŞİD'İ yok etmeye yönelik güçlü ve kararlı bir strateji ortaya koydu" ifadesini kullanırken, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Demokrat Carl Levin, Obama'nın stratejisini desteklediğini, aynı şekilde Kongre'nin büyük çoğunluğu ve Amerikan halkının desteklediğini düşündüğünü belirtti.

"Obama başkanlığı sırasındaki en vatansever tondaki konuşmasını yaptı" -

Obama'nın konuşmasını öven bazı Cumhuriyetçiler de oldu. Temsilciler Meclisi'nin eski Cumhuriyetçi başkanı Newt Gingrich, Obama'nın başkanlığı boyunca "en Amerikan yanlısı ve vatansever tondaki" konuşmasını yaptığı görüşünü dile getirdi. Senato İstihbarat Komitesi'nin kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Saxby Chambliss de Obama'nın ABD'nin IŞİD'i yok etmek için bir koalisyona liderlik etme isteğini ortaya koyduğunu ve bu çabaları desteklediğini ifade etti.

Kongre'deki her iki partiden, Obama'yı IŞİD'e karşı askeri eyleme geçmede Kongre'den yetki istememekle eleştirenler de oldu.

Demokrat senatörler Mark Udall ve Tim Kaine, Obama'nın IŞİD'e karşı ofansif bir savaşa girişmek için tüm gerekli hukuki yetkiye sahip olduğu görüşüne katılmadıklarını, Kongre'nin buna onay vermesi gerektiğini belirttiler. Cumhuriyetçi senatör Bob Corker da Obama'nın Kongre'den yetki istememesinin yanlış bir karar olduğunu savundu. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel
title
Close