Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Oac Devlet Başkanı Tuadera'nın Fildişi Sahili Ziyareti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera, ülkesindeki siyasi krizi atlatmak için Fildişi Sahili'ni örnek aldıklarını belirtti.

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera, ülkesindeki siyasi krizi atlatmak için Fildişi Sahili'ni örnek aldıklarını belirtti.

Tuadera, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Abidjan'da, Fildişi Sahilli mevkidaşı Alassane Vattara ile ortak basın toplantısı düzenledi. Tuadera, "Ülkemiz krizden kurtulmaya çalışıyor. Benzer durumla karşı karşıya kalan Fildişi Sahili'nin yaptığı gibi bizde de silahsızlanma, uzlaşma ve sosyal uyum süreci oluşturulacak. Bu sınavdan başarıyla geçen Fildişi Sahili'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz." dedi.

Ayrıca Fildişi Sahili'nin, bölgedeki çatışmalar nedeniyle güç kaybeden OAC ordusunun yeniden yapılandırılmasına destek olduğunu ifade eden ve bu destekten dolayı teşekkürlerini sunan Tuadera, OAC'li askerlerin Fildişi Sahili'ndeki askeri kamplarda eğitilmesini istedi.

Ülkedeki ziyaretlerine hafta sonu başlayan Tuadera'nın, merkezi Abidjan'da bulunan Afrika Kalkınma Bankası yetkilileriyle söz konusu siyasi krizin çözümlerini tartışmak amacıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Siyasi krize sahne olmuş iki ülke

OAC'de Seleka grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz çıkmıştı. Darbeyle 2003 yılında iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Ülkede 30 Aralık 2015'te yapılan devlet başkanı seçiminin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı.

Fildişi Sahili'nde ise 28 Kasım 2010'da devlet başkanı seçilen Vattara, eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun yenilgisini kabul etmemesi üzerine ancak Mayıs 2011'de görevine başlayabilmişti.

Seçimi kaybeden Gbagbo'nun tüm uluslararası çağrılara rağmen görevi seçimin galibi Vattara'ya devretmemesi siyasi krize yol açmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre krizde, 3 bin kişi ölmüştü.

Gbagbo ise 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili yetkililerince Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title