Nükleer Santral Yapımında Yerli Firmaların Katkısı İstendi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve Abdullah Gül Üniversitesi işbirliğinde, odanın konferans salonunda 'Ülkemizde Nükleer Santral Projelerine Yerli Firmalarımızın Katılımı' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve Abdullah Gül Üniversitesi işbirliğinde, odanın konferans salonunda 'Ülkemizde Nükleer Santral Projelerine Yerli Firmalarımızın Katılımı' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Büyüksimitci, nükleer santral projelerinin Kayseri açısından bir fırsat olabileceğini ve Kayserili firmaların yerli tedarikçiler olarak projelere katkı sağlayabileceklerini belirtti. KAYSO üyelerinin nükleer santral projelerine gerekli ilgiyi göstermelerinin kendi menfaatlerine olacağını söyledi.
Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ise, Kayseri'nin bir sanayi şehri olduğunu ve çok güzel bir altyapıya sahip olduğunu belirterek, nükleer santrallerle ilgili ilk defa atılmakta olan bu adımlardan ortaya çıkacak iş olanaklarından Kayserili sanayicilerin hem yaralanması, hem de katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Sabuncuoğlu, ülkenin önemli konularını kendi üzerlerine vazife sayarak, hem bilimsel anlamda, hem de uygulama yönünden bu konulara zaman harcayıp, sanayi dünyası ile entegrasyonu en iyi şekilde sağlayan bir üniversite olacaklarını söyledi.
ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILMALI
Enerjinin Türkiye gündemindeki en önemli konularından biri olduğunu ve önümüzdeki belki de 50 yıl boyunca gündemde kalacağını belirten Prof.Dr. Sabuncuoğlu, Türkiye'nin dünyada önemli bir oyuncu olacaksa, enerjide dışa bağımlığı en az seviyeye indirmek için ciddi adımlar atması gerektiğini, üniversite olarak kendilerinin de buna son derece önem verdiklerini ifade etti.
Türkiye'nin nükleer santral çalışmaları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert ise, Türkiye'nin ilk nükleer santralini 2010 yılında Ruslarla beraber Mersin Akkuyu'da kurma kararı aldıklarını, ikincisini ise geçen yıl Japon ortaklığı ile Sinop'ta yapmayı kararlaştırdıklarını söyledi.
Türkiye'nin nükleer enerji üretmekten ziyade asıl hedefinin nükleer santraller üreten fabrikalar kurmak olması gerektiğini açıklayan Sert, diğer taraftan da Bakanlık olarak bu projelerde yerli sanayicilerin daha fazla yer alması için gayret gösterdiklerini belirtti. Kurulacak olan iki nükleer santralin toplam maliyetinin 42 milyar doları bulduğunu ifade eden Sert, bu santrallere Türk şirketlerinin vereceği katkıları artırma çabası içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.