Haberler

Nükleer Karşıtlarından Meclis Öncesi Yine Eylem

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin’de nükleer karşıtları bir kez daha Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesinde eylem yaparak, meclis üyelerinden, 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenmesi durumunda planı onaylamamalarını istediler.

Mersin'de nükleer karşıtları bir kez daha Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesinde eylem yaparak, meclis üyelerinden, 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Santrali'nin işaretlenmesi durumunda planı onaylamamalarını istediler. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise planda nükleer santralin olmadığını söyledi.

NÜKLEER KARŞITLARINDAN MECLİS TOPLANTISI ÖNCESİ EYLEM

Mersin'de bir süredir devam eden Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/50 binlik planda yer almamasına yönelik eylemlere bir yenisi daha eklendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan Haziran ayı Meclis Toplantısı öncesinde, Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri salon dışında eylem yaptı. Nükleer karşıtları, açtıkları dövizler, pankartlar ve attıkları sloganlarla meclis üyelerine, önümüzdeki günlerde oylanması beklenen 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Santrali'nin yer almaması çağrısında bulundular.

CHP ve HDP'li Meclis üyelerinin de destek verdiği eylemde açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Erkan Demir, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılması durumunda, Türkiye'ye, Mersin'e, ekonomiye, doğaya ve yaşama sayısız, geri dönüşsüz ve telafisi imkansız zararlar vereceğini öne sürdü. Demir, "Bizler bu ülkede yaşan yurttaşlar olarak, yapılacak planda Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin işaretlenmesini istemiyoruz" dedi.

1/100 Binlik Çevre Düzeni Planı'nın binlerce itiraza rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını belirten Demir, bu plan aleyhinde açılan davaların halen devam ettiğine dikkat çekti. Mersin'de son yapılan anketin, halkın yüzde 86'sının kentte nükleer santral istemediğini ortaya koyduğunu dile getiren Demir, belediye meclislerinde daha önce alınan nükleer karşıtı kararlara sadık kalınmasını istedi. Meclis üyelerine seslenen Demir, "Akkuyu Nükleer Santrali'ne Meclisinizin hazırlayacağı 1/50 binlik planda yer verilmemesini, santralin yapılmaması için gerekli kararları almanızı istiyoruz" diye konuştu.

Nükleer karşıtlarının açıklamasından bir süre sonra Başkan Kocamaz Meclis Toplantısı'na katılmak üzere Kongre ve Sergi Sarayı'na geldi. Kocamaz'ı görünce sloganlar atarak, duyarlı olmasını isteyen nükleer karşıtlarına, "Ben duyarlıyım" diyerek içeriye giren Kocamaz, çevrecilerden alkış aldı.

BAŞKAN KOCAMAZ'DAN NÜKLEER KARŞITLARINA ŞARTLI İZİN

44 idare teklifi, 19 komisyon raporu ve 17 gündem dışı teklifin ele alındığı meclis toplantısının başında konuşan Kocamaz, toplantıyı izlemek isteyen nükleer karşıtlarına şartlı izin verdi. Meclis üyelerine, nükleer karşıtlarının toplantıya katılmak istediklerini ileten Kocamaz, "Bir şartla içeriye aldıracağım. Burada meclis üyeleri dışında hiç kimsenin söz hakkı yok. Meclis ortamını hiçbir zaman şov malzemesi yaptırmam. Meclisin asaletini hiç kimse bozmaya çalışmasın. Daha önce de buraya söz verip geldiler ama eylem yapmaya kalktılar. Herkes haddini bilsin. Bu şartlarda gelsinler arkaya otursunlar" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine dışarıda bekleyen nükleer karşıtları da meclis salonuna alındı.

PLAN GÜNDEMDE YOKTU ANCAK KOCAMAZ, NÜKLEER SANTRALİ PLANA KOYMADIKLARINI SÖYLEDİ

Toplantıda, gündem maddeleri arasında Çevre Düzeni planı yer almazken, Kocamaz, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, 1/50 binlik planla ilgili Mersin Valiliği'nin de toplantı istemesi ve iki kez yaptıkları toplantıda, kaymakamların plana müdahil olarak teklifler vermesi nedeniyle sürecin uzadığını söyledi. Şimdi bu tekliflerle ilgili çalışma yapıldığını ve bunların tamamlanmasını beklediklerini dile getiren Kocamaz, planla ilgili bugüne kadar birçok spekülasyon ve itham yapıldığını ifade etti. Planın Temmuz meclisinde görüşülebileceğini kaydeden Kocamaz, "Burada şov yapmak istediniz mi her türlü şovu yaparsınız. Akkuyu ile ilgili 'bu imar planına konmasın' deniyor. Zaten biz bunu koymamışız. Tantana da bundan çıkmış zaten. Halen de bu imar planında yok. Çünkü olay mahkemeye intikal etmiş durumda" şeklinde konuştu.

"BİR TEK BURHANETTİN KOCAMAZ DAVA AÇTI"

Bugün ortalıkta şov yapanlardan hiçbirinin Akkuyu projesi tartışılırken kılını kıpırdatmadığını öne süren Kocamaz, "Sadece, 'olmaması lazım' diyerek millete gaz vermeye çalıştılar. Böyle idarecilik olmaz. Birkaç kurum dışında, bir tek Burhanettin Kocamaz ÇED Raporu'nun iptal edilmesi için dava açtı. Aralık 2014'te ÇED Raporu resen onaylanıyor, biz de Ocak 2015'te bu rapora itiraz ediyoruz. Bununla ilgili bize çok uzun süre bir cevap verilmedi. Daha sonra 'mahkeme sonuçlanıncaya kadar' denilerek iş ötelendi ve en son bir yazı geldi, Danıştay bizim açtığımız davalara istinaden 11 Temmuz'da burada yeniden bir inceleme yapılması için 15 kişilik profesörler heyetini görevlendirdi. Burada yapılacak inceleme neticesinde bu sorun çözülür diye ümit ediyoruz. Bu uçak düşürme hadisesi sonrası o bölgede bir çalışma yapılmadığını da tespit ettik. Bu işi şova dönüştürerek bir yere varamayız. Bu konuda hepimiz birleşmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

"OTOGARLA İLGİLİ T1 BELGESİNİN SÜRESİ YARIN DOLUYOR"

Yeni otogarda yaşanan sorunlara da değinen Kocamaz, otogar sorununda mahkeme sürecinin halen devam ettiğini anımsatarak, şunları söyledi: "Fesihle ilgili kararı mahkeme Kasım ayına erteledi. Neden ertelediğini anlayabilmiş değiliz. Çünkü bu tek taraflı idi. Öte yandan, otogarın tamamı için alınan T1 belgesinin de süresi yarın doluyor. Bunu tekrar alma şansları yok. Mahkemeler bu konudaki kararda bizi haklı buldu. T1 belgesi tamamen iptal edilmiş olacak. Yüklenici, orada sadece 81 iş yerinden sorumlu olacak. Bu sürede elde ettiği gelirle de ilgili gereken yapılacaktır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close