Haberler

Nova Okulları Türk Dilinin Dünü Ve Bugününü Ele Aldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel NOVA Fen ve Anadolu Lisesi, önceki günlerde gerçekleştirdiği 'Bilim ve Teknoloji Sempozyumu'nun ardından 'Türk Dilinin Dünü ve Bugünü' isimli bir söyleşi düzenledi.

Eğitimde kalite ve başarıları ile fark yaratan seçkin, örnek ve öncü bir kurum olmak vizyonuyla eğitim ve öğretime devam eden Özel NOVA Fen ve Anadolu Lisesi, öğrencilerine farklı alanlarda yeni bakış açıları kazandırmaya devam ediyor.

Önceki haftalarda alanında uzman profesörlerin katıldığı ve bilim ile teknolojiye dair önemli bilgilerin verildiği sempozyumun ardından bu kez de Türk dilinin önemine dikkat çekmek amacıyla Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir'i öğrencilerle buluşturdu.

Özel NOVA Fen ve Anadolu Lisesi'nde 'Türk Dilinin Dünü ve Bugünü' isimli bir söyleşi düzenleyen Demir, "Türkçe bugün 300 milyon konuşanıyla dünyada Çince ve İspanyolcadan sonra üçüncü sırayı almaktadır. Türklerin dili 12 milyon kilometrekarede doğal olarak konuşulmaktadır. Bu da doğal olarak konuşulan diller coğrafyasının ilk sırasındadır" dedi.

"ÇOCUKLARI SADECE AKADEMİK OLARAK YETİŞTİRMEK YETMEZ"

Söyleşide konuşan Özel NOVA Fen ve Anadolu Lisesi Kurucusu Canan Topsakal, çocukları sadece akademik olarak yetiştirmenin yetmeyeceğine vurgu yaptı. Topsakal, "Çocukları akademik olarak geliştirebiliriz. Akademik olarak geliştirmek çocuğun atomu parçalamasını sağlayabilir ama atomu parçalayarak iki şey yapabilirsiniz. Bir; reaktör yaparsın enerji üretirsin. İki; atom bombası yapar insanları öldürürsün. O yüzden çocukları geliştirirken sadece akademik olarak geliştirmek yetmez. Duygusal ve kültürel olarakta geliştirmek ve insana dokunmasını sağlamak, insana kıyamamasını sağlamak zorundayız. Bu da akademik gelişimin yanında sanatla, edebiyatla, sporla ve köklerimizi bilmekle olur. Bu yüzden biz okul olarak çocukların insanlara kıyamayan çocuklar olmasını, insanın ruhuna dokunabilen çocukları olmasını istiyor ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Sunumuna gençlerle bir arada olmayı çok önemsediğini belirterek başlayan Prof. Dr. Necati Demir, gençlere çok çalışmalarını gerektiğini söyledi. Demir, "Terazinin bir gözüne ne kadar çok çalışma ve emek koyarsanız diğer gözü sizi o kadar yukarıya taşır. Yoksa önemli başarılar elde etmek piyango ile olacak şey değildir. Çalışma, fedakârlık ve emek ister" dedi.

"PROF.DR. NECATİ DEMİR'DEN ÖNEMLİ BİLGİLER"

Konuşmasına 'Türk Dilinin Dünü ve Bugünü' isimli sunumla devam eden Demir, Türklerin 15 bin yıldır önemli bir medeniyet inşa ettiğini ve Sibirya'dan Afrika'ya kadar bulunan kaya üzeri resimlerin de bunu kanıtladığını ifade etti. Bilim adamlarının çağların başlangıcını yazının bulunmasından başlattıklarını, hâlbuki kaya üstüne nakşedilen resim ve figürlerin M.Ö. 14 binlerde başladığını bildiklerini söyleyen Demir şöyle konuştu: "Türk karakterli kaya üstü resim ve figürler Asya ile Avrupa kıtasının büyük bir bölümünde ve Afrika kıtasının kuzeyinde karşımıza çıkmaktadır. Yer isimleri, mimari ve diğer kültür unsurları, kaya üstü resim ve figürleri ile paralellik göstermektedir. Sibirya'nın Irkuts bölgesinde yer alan Lena kaya resimlerinin çizildiği zaman olarak Rus arkeologların düştüğü tarih M.Ö. 14-12 bin arasıdır. Tarih boyunca Türk kültürünün dışında diğer herhangi bir kültürün yaşamadığı bu yöre, doğal olarak diğer kültürlerin etkisinden de uzaktır. Demek ki tespit edilen kaya resimleri, günümüzden yaklaşık 15 bin yıl önce Türkler tarafından çizilmiştir."

"TÜRK MİLLETİNİN KÜLTÜR SINIRI SİYASİ SINIRDAN ÇOK GENİŞTİR"

Türklerin siyasi sınırının yanında bir de kültür sınırı olduğunu ifade eden Demir şunları söyledi: "Tarih içerisinde ve günümüzde Türklerin yaşadığı her yer Türklerin kültür sınırına dâhildir. Doğal olarak Türk milletinin kültür sınırı, siyasi sınırından çok geniştir. Asya kıtasının hemen hemen tamamı, Avrupa kıtasının büyük bir bölümü ve Afrika kıtasının bir kısmı, Türk kültür sınırları içerisindedir. Bu kadar geniş alana yayılan Türkleri bugün birbirine bağlayan en önemli bağ; dil ve kültürdür."

"TÜRKÇE KULLANARAK 100'LERCE ÜLKE GEZEBİLDİM"

Dünyanın her yerinde Türkçe konuşan kişilere rastlanabileceğine dikkat çeken Demir, sözlerini 'Yabancı diller de mutlaka öğrenilmeli' diyerek şu şekilde noktaladı: "Dünyayla iletişim ve ilişki kurabilmeniz ve de dünyadaki gelişmeleri takip edebilmeniz için mutlaka birden fazla yabancı dil öğrenin. Ancak bunu yaparken dilinize de önem vermeyi unutmayın. Ben 5 dil biliyorum mesela. Ama hiçbirine ihtiyaç duymadan sadece Türkçe kullanarak 100'lerce ülke gezebildim. Denedim, bu oluyor. Birden fazla yabancı dil bilin ama dilinize de özen gösterin."
Söyleşi, öğrencilerin Prof. Dr. Necati Demir'e merak ettiklerini sormasıyla sona erdi. Ardından da Özel NOVA Fen ve Anadolu Lisesi Kurucusu Canan Topsakal tarafından Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir'e teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title