Haberler

Nöropatik Ağrı Platformu'nun 10 Milyona Yakın Kişiye Ulaşan Ağrını Tanı Sayfası Şimdi Facebook'ta

Nöropatik Ağrı Platformu'nun 10 Milyona Yakın Kişiye Ulaşan Ağrını Tanı Sayfası Şimdi Facebook'ta
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS)'ın 'Ağrını Tanı' kampanyası artık Facebook'tan daha fazla kişiye ulaşacak.

Nöropatik ağrı, sinirlerin hasar görmesine sebep olabilecek birçok hastalık ya da olay sonucu ortaya çıkan bir tür kronik ağrıdır. Bunların başında diyabet (şeker hastalığı), zona, bel fıtığı gibi hastalıklar ya da kaza sırasında yaralanma, ameliyat gibi durumlar gelir.

Ağrı, yaralanma onarıldıktan ya da iyileştikten uzun zaman sonra da devam ediyorsa artık kronik ağrıdır ve katlanması zor olan başlı başına bir soruna dönüşebilir. Sinir sisteminin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan ve genellikle hastalar tarafından 'yakıcı, elektrik çarpar veya iğne batar gibi bir ağrı' olarak tanımlanan 'Nöropatik Ağrı'ya klasik ağrı kesiciler fayda etmiyor.

Genellikle şiddetli olan bu ağrı, kişilerin hayatını fiziksel ve sosyal olarak altüst ediyor. Hastaların yarısı işten ayrılıyor, bir kısmı evden hiç çıkamaz hale geliyor. Yaygın olarak diyabet hastalarında görülen, hekim ve hasta tarafından tanı ve tedavisi yeterince bilinmeyen Nöropatik Ağrı hakkında bilinçlendirme yapmak üzere harekete geçen Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS), www.agrinitani.com websitesinde 'Ağrını Tanı' kampanyasını 2010'da başlatmıştı.

Kampanyanın web sitesi ve 0800 211 78 78 Danışma Hattı'na ek olarak Facebook sayfası facebook.com/agrinitani adresinde hayata geçti. Facebook sayfasında 8 soruluk Ağrı/Şikayet Sorgulama Anketi, çok sayıda bilgilendirici hekim videosu, nöropatik ağrının teşhis ve tedavisini hasta ve hekim için kolaylaştırıcı rehber ve yardımcı kaynaklar bulunuyor. Ağrı/Şikayet Sorgulama Anketini yanıtlayanlar doktora başvururken kendilerine yol gösterecek ve teşhise yardımcı olacak bilgilere ulaşabiliyorlar.

Türkiye'de nöropatik ağrı çalışmalarıNöropatik Ağrı Platformu, başlıca belirtileri 'yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpar gibi ve donma' olarak hissedilen bu ağrıların tanı ve tedavisi için topluma ve hastalara destek vermek üzere oluşturuldu. Hasta bilgilendirme çalışmalarına devam eden SNAPS, nöropatik ağrı alanında, uzman akademisyenler tarafından kurulmuş multidisipliner, bağımsız, gönüllü bir ulusal sivil toplum kuruluşu.

SNAPS tarafından 2009 yılında hazırlanan Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu, 9 ayrı uzmanlığın bir araya gelerek hazırlamış olduğu ve 15 ayrı dernek tarafından da onaylanan dünyadaki ilk tanı ve tedavi kılavuzu olma özelliğini taşıyor. İngilizcesi de hazırlanan kılavuz hem ulusal hem de uluslararası kongrelerde hekimlere dağıtıldı ve bilimsel çevreler tarafından çok büyük takdir topladı.

Nöropatik ağrı en çok diyabetli hastalarda ve kronik bel ağrısı olanlarda görülüyor. Türkiye'de 5 milyon diyabet hastası var. Bu hastaların %20'sinde nöropatik ağrı şikayeti yaşanıyor. Türkiye'de her 5 diyabetliden 1'inde tanı ve tedavisi yeterince yapılmayan nöropatik ağrı şikayetleri görülüyor. Bel ağrıları çok sık karşılaşılan bir durum. 3 aydan daha uzun süreli bel ağrıları kronikleşiyor. Bel ağrılı hastaların üçte birinde kronik (inatçı) bel ağrıları gelişiyor. Kronik bel ağrılarının yarısından fazlasında (%55) nöropatik ağrı görülüyor.

Bu tip şikayetleri olan kişilerin mutlaka nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji (beyin cerrahisi), endokrinoloji, anestezi/algoloji ve romatoloji uzmanlarına başvurmaları gerektiğini dile getiren Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS) Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, "Nöropatik ağrısı olan bir hastaya basit bir ağrı kesici verildiğinde hiçbir faydası olmuyor ve boşu boşuna hastaya ilaç yüklemesi yapılmış oluyor.

Bu da hastaya hem maddi zarar veriyor, hem de tedavi olmadan ilaca bağlı yan etkilerin görülme riskini doğuruyor" şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Ersin Tan, "Sürekli devam eden yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpar gibi ve donma şeklinde ağrılarınız varsa doktorunuza başvurun.

Hissettiğiniz ağrıyı ve bu ağrının vücudunuzun hangi bölgelerini etkilediğini tarif edin. Hastalık bilinçlendirme kampanyamızın web sitesi ve ücretsiz danışma hattına ek olarak Facebook sayfasının da hayata geçmiş olması bu konuda bilgi almak isteyenlerin doğru hekime başvurmasına yardımcı olabilmek bizim için sevindirici olacak." diyerek, ağrıyı doğru tarif etmenin önemini vurguluyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close