Haberler
Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

5 aylık enflasyona göre memurlar kaç lira maaş alacak? İşte mesleklere göre tam liste

İşte meslek meslek zamlı maaşlar

Nöronları Etkileyen Zirai İlaçlara Maruz Kalan Bal Arıları Erken Ölüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, nöronları etkileyen böcek ilaçlarında bulunan neonikotinoidlere maruz kalan bal arısı kolonilerinin hızlı bir şekilde yok olduğunu ortaya koydu.

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, nöronları etkileyen böcek ilaçlarında bulunan neonikotinoidlere maruz kalan bal arısı kolonilerinin hızlı bir şekilde yok olduğunu ortaya koydu.

Science Daily'nin haberine göre, York Üniversitesi'nde görevli biyologların yaptığı araştırmada, neonikotinoidlere maruz kalan işçi ve kraliçe arıların normalden erken öldüğü gözlendi.

Araştırmacılar, bal arılarının neonikotinoidli polenleri, neonikotinoid içeren zirai ilaçların kullanıldığı tohumlardan yetiştirilen ürünlerden değil bu ürünlere yakın alanlarda yetişen bitkilerden topladığını da tespit etti.

Araştırma ekibi neonikotinoid ile işleme tabi tutulan tohumlardan yetiştirilen mısır tarlaları yakınında yaşayan beş, tarım yapılan bölgeden uzakta da altı bal arısı kolonisini inceledi.

Bu koloniler, mayıs-eylül ayları arasında kapsamlı şekilde incelendi ve böcek ilacına maruz kalıp kalmadıklarının tespiti için bir dizi testten geçirildi.

Bal arılarının topladığı neonikotinoidli polenlerin, Kanada'nın Ontario ve Quebec eyaletlerinde neonikotinoidle işlenmiş tohumlardan yetiştirilen mısır ve soya fasulyesine ait olmadığı kaydedildi.

Suda çözünebilen neonikotinoidlerin, tarım alanlarının çevresinde bu ilaçlardan etkilenen ve arılar için çok cazip bitkilerden toplandığı görüldü.

Araştırmacılar daha sonra arı kolonilerini 12 hafta boyunca Ontario'da yaygın olarak kullanılan bir çeşit neonikotinoid olan klotianidini eser biçimde içeren suni polenle düzenli olarak besledi.

Yaşamının ilk dokuz gününde suni polene maruz bırakılan işçi arıların ömür sürelerinin yüzde 23 oranında azaldığı, kolonilerin sağlıklı bir kraliçe arıya sahip olmayı sürdürme ihtimallerinin düştüğü ve hijyen koşullarının kötüleştiği tespit edildi.

Araştırmacılar ayrıca yaygın kullanılan fungisitlerin, neonikotinoidlerle etkileşime girerek bu maddeyi daha tehlikeli hale getirdiklerini keşfetti.

Kaynak: AA / Güncel
title