Nobel Barış Ödülü, Tunus Ulusal Diyalog Komitesi'ne Verildi
Bu yılki Nobel Barış Ödülü, Arap Baharı ile birlikte iç savaşın eşiğine gelen Tunus'ta krizi çözen Tunus Ulusal Diyalog Komitesi'ne verildi.
Bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne Arap Baharı ile birlikte iç savaşın eşiğine gelen Tunus'ta krizi çözen Milli Diyalog Dörtlüsü'ne verildi. Söz konusu inisiyatifte işçi sendikaları, barolar ve insan hakları kurumları yer almıştı.
NEDEN TUNUS ULUSAL KOMİTESİ?
Komite bugün İsveç'in başkenti Oslo'da yaptığı açıklamada, Diyalog Dörtlüsü'nün 'Arap Baharı'nın ardından Tunus'ta çoğulcu bir demokrasi için gösterdiği çabalardan ötürü' bu ödüle layık görüldüğünü belirtti.
Norveç Nobel Komitesi, Tunus'ta Bin Ali rejiminin devrilmesinin ardından varılan uzlaşmanın; sosyalistlerle İslamcıların uzlaşabileceğini ve yönetimin demokratik yollarla el değiştirebileceğini gösterdiğini vurguladı.
Tunus Dörtlüsü, Tunus Genel Sendikası, Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Hukukçular Derneği'den oluşuyor.
SÜRPRİZ OLARAK YORUMLANDI
Ödülün, aralarında Papa Françesko ve Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok tanınmış ismin bulunduğu kişi ya da kurumların yerine Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verilmesi sürpriz olarak yorumlandı.
ARALIKTA VERİLECEK
Sekiz milyon İsveç kronu (Yaklaşık 1 milyon dolar) değerindeki Nobel Barış Ödülü, diğer alanlardaki ödüllerle birlikte, 10 Aralık'ta Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.
Ödüle geçen yıl Pakistanlı çocuk hakları aktivisti Malala Yusufzay ile Hintli çocuk doktoru Kailash Satyarthi layık görülmüştü.