Nikaragua Kanalı Projesinin Rotası Açıklandı
Atlas ve Büyük okyanuslarını birbirine bağlayacak 40 milyar dolarlık kanal, Panama Kanalı'na alternatif olacak proje, kamuoyunu ikiye böldü.
Nikaragua hükümeti, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayacak ve Panama Kanalı'na alternatif oluşturacak 40 milyar dolarlık Nikaragua kanalı projesinin rotasını sonunda açıkladı. =
Merkezi Hong Kong'ta bulunan HKND Grubu tarafından inşa edilecek kanal, Brito Nehri'nin Büyük Okyanus'a döküldüğü yerden başlayacak, güneydeki Rivas kentine doğru ilerleyerek Nikaragua Gölü'nden geçecek.
Çinli iş adamı Wang Jing'in sahibi olduğu HKND şirketinin başmühendisi Junsong Dong, altı farklı seçeneği değerlendirerek belirledikleri rotanın Nikaragua Gölü'nden sonra Tule ve Punta Gordas nehirlerinden geçerek Bluefield Körfezi'nde Karayipler Denizi'nde ulaşacağını söyledi.
Ülke ekonomisine büyük katkıda bulunması beklenen kanal, toplam 278 kilometre uzunlukta olacak ve 105 kilometresi Nikaragua Gölü'nden geçecek.
Nikaragua Kanalı'nın, 77 kilometre uzunluğundaki Panama Kanalı'ndan en az üç kat daha uzun olması bekleniyor.
Aralık 2014'te başlaması beklenen inşaat çalışmalarının beş yıl sürmesi bekleniyor.
-Proje, kamuoyunu ikiye böldü-
Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve vatandaşların çoğu tarafından desteklenen proje, bazı çevreler tarafından da eleştiriliyor.
Hukukçular, HKND ile yapılan anlaşmanın ulusal egemenliği ihlal ettiğini ileri sürüyor. Nikaragua parlamentosu, haziran ayında projenin inşaatını üstlenecek HKND Grubu'na 50 yıllık işletim hakkı tanınmasını onaylamıştı. Şirketle imzalanan anlaşmaya göre Nikaragua hükümeti, kanaldan elde edilecek gelirin sadece küçük bir payına sahip olacak.
Çevreciler ise nehirleri barajlaştıracak, ekosistemleri bozacak ve heyelanlara neden olacak projenin ciddi ekolojik zarara neden olacağı uyarısında bulunuyor.
Bazı muhalif gruplar da projenin ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını iddia ediyor. Muhalefetin liberal kanadından milletvekili Eliseo Nunez, projeyi "Nikaragualıları boş yere ümitlendiren bir medya gösterisi, propaganda oyunu" olarak nitelendirdi.
Projeyi destekleyenler ise Panama Kanalı'na alternatif oluşturacak kanalın Orta Amerika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Nikaragua'nın ekonomisine büyük katkı yapacağını savunuyor. HKND yetkilileri, kanal projesinin 50 bin kişiyi istihdam edeceğini ve dolayısıyla 200 bin kişiye yarar sağlayacağını ifade ediyor. Kanal projesi çerçevesinde iki su limanı, bir serbest ticaret bölgesi, çeşitli turistik tesisler ve Rias kentinde de bir havalimanı inşa edilecek.
Managua Universitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerine konuşan Wang da "Bu proje, insanlık tarihinde inşa edilen en büyük proje olacak hem Nikaragua halkına hem de dünyaya büyük bir katkıda bulunacaktır" demişti. Küresel yatırımcıları projeye çekmeyi başardıklarına işaret eden Wang, kanalı altı yıldan kısa sürede tamamlayabileceklerini belirtmişti.
On yıl süren yapım aşamasının ardından 1914 yılında tamamlanan Panama Kanalı'na alternatif oluşturacak bir kanal projesi, 100 yılı aşkın bir süredir Nikaragualı devlet adamlarının düşlerini süslüyor. - Ankara