Niğde, Şems-İ Tebrizi'nin Türbesi İçin Unesco'ya Başvuracak
Niğdeli araştırmacı yazar Gökhan Özbek'in geçen yıl Şems Tebrizi'nin mezarının Niğde'de olduğunu iddia etmesi üzerine Niğdeliler Tebrizi'ye sahip çıktı.
Niğdeli araştırmacı yazar Gökhan Özbek'in geçen yıl Şems Tebrizi'nin mezarının Niğde'de olduğunu iddia etmesi üzerine Niğdeliler Tebrizi'ye sahip çıktı.
Yazar Mehmet Önder'in Şems Tebrizi'nin mezarının Niğde'de olduğu iddiasını değerlendiren araştırmacı-yazar Gökhan Özbek'in geçen yıl bu konuyu gündeme getirmesinden sonra, Niğde Belediyesi Tebrizi'ye ait olduğu iddia edilen türbe etrafında çevre düzenlemesi yaparak "Şems Tebrizi'nin Makamı" tabelasını astı.
Gökhan Özbek, iddiası ile ilgili olarak, "Şems Tebrizi'ye bizzat Mevlana tarafından Dinin Güneşi sıfatı verilmiştir. 1247 yılında başı gövdesinden ayrılarak öldürülmesinden sonra Mevlana'nın Tebrizi'ye ulaşma arzusu nedeniyle defnin günün koşullarına göre yakın bir yerde yapılması gerekmektedir. Günün koşullarında Tebrizi'nin başının aylarca sürecek bir yolculuk sonrası Pakistan'ın Hoy şehrine götürülme ihtimali zayıftır. Zira Mevlevilik dergahları bulunan Niğde'ye Tebrizi'nin ve Mevlana'nın defalarca geldiği kaynaklarda sabittir. Hal böyle olunca Tebrizi'nin Konya dışında defnedildiği göz önünde bulundurulduğunda bu ihtimal hiç de uzak değildir. Bizi asıl ispatlayan olgu ise 650 yıldır Eski Niğde olarak adlandırılan bu mahallede Tebrizi'nin mezarının bulunduğu ifadesidir. Kuşaktan kuşağa bu iddia nesnel bir zemine dayanmasa günümüze ulaşmazdı. Şimdi burada yapılan düzenlemeler oldukça güzel. Bundan sonraki aşama Şems Tebrizi'nin mezarı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne başvurmaktır. Pakistan bunu başarıyorsa Niğde neden başarmasın?" dedi.
Şems Tebrizi'nin mezarının Niğde'de olma ihtimalinin bile Niğde için bir övünç kaynağı olacağını ve buranın son bir yılda en az 10 kat artan ziyaretçi sayısının katlanarak devam edeceğini vurgulayan Özbek, bu iddia üzerine Niğdeli bürokratların daha yoğun çaba sarf etmesi gerektiğini vurgulayarak, Konya-Niğde hattında Mevlana-Tebrizi din turizminin de canlanacağını vurguladı.
Özbek açıklamasının sonunda bu konuya ilk duyarlılık gösteren ve araştırmalarına katkı sunan Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu'na ve buranın çevre düzenlemesini yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a teşekkür etti.
Öte yandan Niğde ve şehir dışından türbeye yoğun ilgi olduğu belirtildi. - NİĞDE