Neye Göre Ortadoğu?
Prof. Dr. Muhittin Ataman, "Biz yapay bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyada bulunan ülkeler yapay, adları da sınırları da hepsi yapay.
Harran Üniversitesinde 'Değişen Dünya Dengelerinde Ortadoğu' konferansı düzenlendi.
Harran Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen konferansa, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasında konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın; "Panelimize teşrif eden Muhittin Hocamıza teşekkür ediyorum. Hocamız bölgeyi iyi bilen bölge ile araştırmalarda bulunan bir hocamızdır. Bu panelde Ortadoğu'da olan gelişmeler ve sonuçları konusunda bizlerle fikir alışverişinde bulunacaklar. Toplantı sonunda soru ve cevap kısmında da öğrencilerimiz kendi düşüncelerini paylaşabilirler. Toplantının bilgilerimizin tazelenmesi ve ufkumuzun genişlemesi adına iyi sonuçlar vereceğini ümit ediyorum" diye konuştu.
PINAR: ORTADOĞUYU KONUŞMALIYIZ
Konferansta, Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi adına söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Pınar, Ortadoğu'nun göbeğinde olduklarını ama Ortadoğu'yu yeterince konuşmadıklarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Pınar, konuşmasında şunları söyledi: "Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak daha önce bir çalıştay yapmıştık. Benim bu konuda önemsediğim şudur; Sayın Rektörümüzle de istişare etmiştik. İnsanlar Londra'dan, Amerika'dan veya başka bir ülkeden oturup Ortadoğu'yu veya Afrika'yı konuşuyorlar. Biz Ortadoğu'nun göbeğindeyiz, Harran Üniversitemizde bunu neden yapmayalım. Zor bir bölge, burada yaşamanın bedeli biraz daha ağırdır. Zengin bir tarihe sahibiz. Biz oturup kendi analizimizi yapmıyoruz, karşımıza değişik kısıtlamalar çıkıyor. Böyle bir program ilk büyük programımızdır. Hocalarımız da desteklerini esirgemediler. Hocamız değişik yerlerde konferanslar veriyor. Bizi kırmadıkları için kendilerine şükranlarımı sunuyorum"
ORTADOĞU SORUNU
Konferansına, rektör ve rektör yardımcısına davetlerinden dolayı teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Muhittin Ataman Ortadoğu'yu, "Ortadoğu topraklarında konuşmak büyük bir sorumluluk ister. Çok fazla karmakarışıklık, kaos ve kriz içerisinde bulunuyoruz, söylenilenlerin, yazılanların sonra düzeltilmek zorunda kalındığı bir dönemden geçiyoruz. Bu yüzden bu konuşmamızın konusunu Değişen Dengelerin Ortasında Ortadoğu olarak uygun gördük" diyerek Ortadoğu'daki olaylara dikkat çekti.
ATAMAN: YAPAY BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ
Ortadoğu isminin de üzerinde duran Prof. Dr. Ataman; "Ortadoğu kavramı batılı bir kavramdır. Doğu-Batı ayrımı için Londra'yı baz almışlar. Dünyanın merkezi olarak gördükleri Londra'nın doğusunda kalan bölgeleri uzaklığına göre sınıflandırmışlar. Bizim şimdi olduğumuz bölgeye ortada kaldığı için Ortadoğu adını vermişler. Biz yapay bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyada bulunan ülkeler yapay, adları da sınırları da hepsi yapay. İşte bu yapaylıkların merkezinde Avrupa merkezli bir bakış açısı olduğunu söylemek gerekiyor. Her şeyi Avrupa belirlemiştir. Bana göre burada yaşadığımız sıkıntıların özünde bu vardır" dedi.
Avrupa kendi menfaatleri doğrultusunda sınırları çizdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ataman, bütün Arap ülkelerinin böl ve yönet stratejisinin bir parçası olarak bölündüğünü söyledi.
Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Amfisinde düzenlenen konferansa, Harran Üniversitesi Rektörü Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abuzer Pınar, Dekanlar, Öğretim Elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. (KAYNAK GAZETEİPEKYOL)