Haberler
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

New York'ta İdil Biret Konseri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER - (ÖZEL) New York'ta İdil Biret konseriNafiz ALBAYRAK New York, 23 Nisan (DHA) - Dünyaca ünlü Türk Pianist İdil Biret, New York'un Carnegie Hall salonunda Yale Senfoni Orkestrası ile birlikte verdiği konser büyük ilgi gördü ve yoğun alkış topladı.

Dha DIŞ HABER - (ÖZEL) New York'ta İdil Biret konseri

Nafiz ALBAYRAK New York, 23 Nisan (DHA) - Dünyaca ünlü Türk Pianist İdil Biret, New York'un Carnegie Hall salonunda Yale Senfoni Orkestrası ile birlikte verdiği konser büyük ilgi gördü ve yoğun alkış topladı. Yale Üniversitesi'nde değişik bilim dallarında eğitim gören, müziğe de gönül vermiş öğrencilerin oluşturduğu orkestranın kuruluşunun 50. Yılı dolayısı ile verdiği son konserde sahne alan İdil Biret, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin müzik eğitimini organize etmek ve öğretici materyal hazırlamak için Türkiye'ye davet ettiği Alman müzisyen Paul Hindemith'in eserlerini çaldı.

Maestro Toshiyüki Shimada'nın yönettiği orkestra eşliğinde, izleyicilere adeta bir müzik ziyafeti çeken İdil Biret, konser sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konserin özel bir konser olduğunu söyledi. İdil Biret, Özel bir konser olmasının sebebi, Yale orkestrasının, bu genç orkestranda çalanların hepsi, müziği hobi olarak yapıyorlar, müziği sevdikleri için yapıyorlar. Mesela, içlerinde felsefe okuyanlar var, bilim okuyanlar var, yani hiç biri profesyonel olarak, meslek olarak bunu yapmıyor, sevdiklerinden dolayı yapıyorlar ve bu benim için çok önemli bir şey. Son derece kaliteli bir orkestra diye konuştu.

Bestelerini piyano tuşlarına döktüğü Alman müzisyen Hindemith'in Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye geldiğine değinen Biret, kendisinin Türkiye'de müziğin daha çok yayılması için neler yapılmasına gerektiğine ilişkin raporlar hazırlayarak Atatürk'e sunduğunu anlattı.

Biret, kendisine müzik eğitimi veren Wilhelm Kempff'in kendisine, Atatürk'ün Ben müziği Türkiye'de daha geniş kapsamda tanıtmak istiyorum. Çünkü yaptığım, yapacağım reformlar ancak müzik tutarsa başarılı olur dediğini ancak Kempff'in başka görevleri dolayısı ile bunu Kabul edemediğini söyledi.

Bunu üzerine, araya giren başka müzisyenlerin önerileri doğrultusunda, yaptığı müzikten dolayı o dönemin Nazi yönetimince sevilmeyen Hindemith'in Türkiye'ye gelerek müzik konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeye başladığını belirtti.

Hindemith'in daha sonra ABD'deki Yale Üniversitesi'nden bir teklif aldığını ve bunun üzerine ABD'ye taşındığını anlatan Biret, Türkiye'den direkt olarak Yale Üniversitesi'ne geliyor. Bu bize çok ilginç geldi, düşüncenin sahibi, kendisi de Yale'den mezun olan eşim dedi. Hindemith aracılığı ile, kendisi ve Yale Senfoni Orkestrası ile, Türkiye ile ABD arasında bir müzik köprüsü kurmanın hem anlamlı hem de önemli olduğunu belirten İdil Biret, dünyaca ünlüler Carnagie Müzik Salonu'nda ilk kez konser verdiğini belirterek, New York'taki bütün salonlarda çaldım, Ama bir şey söyleyeyim mi, benim için her konser önemli. İsterse Carnigie'de olsun, isterse çok az bilinen bir yerde olsun. Siz elinizden gelen en iyi şeyi yapmak zorundasınız. Kendinize karşı sorumluluğunuz var, o çok önemli. Tabii bu salonun çok önemli bir geçmişi var, aklınıza kim gelirse, zamanının büyük sanatçıları hepsi burada çalmış diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title