Haberler

Nevşehir Obezite, Ölümcül Kronik Hastalıklara Neden Oluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Obezite, ölümcül kronik hastalıklara neden oluyor"Erciyes Üniversitesi Halil Bayraktar Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vesile Şenol, tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kronik hastalıklara hazırlayıcı faktörler arasında tütün kullanımı, obezite ve alkol kullanımı gibi ortak risk faktörlerinin ön sıralarda yer aldığını açıkladı.

"Obezite, ölümcül kronik hastalıklara neden oluyor"

Erciyes Üniversitesi Halil Bayraktar Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vesile Şenol, tüm dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kronik hastalıklara hazırlayıcı faktörler arasında tütün kullanımı, obezite ve alkol kullanımı gibi ortak risk faktörlerinin ön sıralarda yer aldığını açıkladı.

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi ve Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun stratejik ortaklığında sürdürülen No GDO isimli 'Nutrition Of the Good, the Disharmul, the Organicö başlıklı projenin çalıştayı Nevşehir'in Avanos ilçesindeki bir otelde yapıldı.

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Erciyes Üniversitesi, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan CETAL Üniversitesi, Almanya'da bulunan Duisburger Werkkiste Enstitüsü ortaklığında Avrupa Birliği Erasmus+KA2 Projesi kapsamında No GDO isimli 'Nutrition Of the Good, the Disharmul, the Organicö başlıklı proje 19 Eylül 2014 tarihinde başladı. Projenin 31 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında oluşturulan heyetler yurt içi çalışmalar yanında proje ortakları olan İngiltere'deki CETAL Üniversitesi ve Almanya'daki Duisburger Werkkiste Enstitüsü yetkililerin işbirliğinde yurt dışındaki kuruluşlarda da incelemelerde bulundu.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Füsun Hepdinç yaptığı açıklamada, projenin konusunun insan sağlığı için çok büyük bir tehdit olan obezite olduğunu belirtti. Hepdinç, sağlıklı bir beslenme ve hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek obezite ve obezitenin yol açtığı diyabet 2 gibi kalıcı rahatsızlıkların önlenmesi ve bu konuda her kesimden insanların bilgilendirilmesi için yurt içi ve dışında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden projenin 31 Ağustos 2016 tarihinde sona ereceğini kaydeden Hepdinç ? Proje kapsamında düzenlenen bütün çalışmaların sonucu da bugünkü çalıştayda ele alınıp, irdelenecektir. Bu çalıştaydan bir eylem planı çıkararak projenin kalıcılığının ve yaygınlaştırılmasının sağlanmasını hedefliyoruzö dedi.

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın ise, obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemlerinden bir tanesi olduğuna vurgu yaptı.

Ülkemizde ve dünyada obezite sorunu yaşayan insanların tam olarak sayısının bilinemediğini anlatan Aydın ? Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Nevşehir merkezdeki okullarda yaptığımız taramalarda yaklaşık 19 bin çocuktan 300 tanesinde obezite sorunu tespit ettik. Diyetisyenlerimizle çocukları ve ailelerini eğitime aldık. Gençlik Spor Müdürlüğü yetkilileri ile görüşerek bu çocuklara özel egzersiz programı da yapacağızö dedi.

Obezite'nin, çağın en büyük hastalıklarından biri olduğunu kaydeden Aydın, ? Obezite sonucunda şeker, tansiyon ve eklem hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Kilolu çocuklarda solunum ve psikolojik sıkıntılarda oluşuyor. Bunların hepsi obeziteye bağlı olan hastalıklardır. Bu gençler ve çocuklar ileride hastalıklı bir toplum oluşmasına da neden olacaktır. Sağlık Bakanlığı olarak bu sorunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu kapsamda ülke genelinde bir milyon bisiklet dağıtıyor. Nevşehir genelinde ise bine yakın bisiklet dağıttık. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bulunan üç diyetisyenle il genelindeki tüm aile ve toplum sağlığı merkezlerinde vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Bizden istedikleri her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruzö diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Halil Bayraktar Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vesile Şenol ise toplantıda yaptığı konuşmada, NO GDO olarak bilinen iyi, zararsız ve organik beslenme olarak tanımladığımız proje kapsamında obezite ve obezitenin neden olduğu diyabeti önleme amaçlı olarak her kesimden insanlarla birlikte çeşitli faaliyetler gerçekleştirildiğini açıkladı.

Ulusal sağlık politikalarının temel hedefinin, sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı topluma ulaşmak olduğuna işaret eden Şenol, bu kapsamda sağlık otoritelerinin hastalıklarla mücadele ederken etkin ve yaygın politikalara yer verdiklerini belirtti.

Tüm dünyada ve ülkemizde kronik hastalıkların ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Vesile Şenol ' Kronik hastalıklara hazırlayıcı faktörler arasında tütün kullanımı, obezite ve alkol kullanımı gibi ortak risk faktörleri ön sıralarda yer almaktadır. Sağlıksız beslenmenin temelinde gelişen obezite, bireysel psiko-sosyal travmalar ile estetik sorunların yanında sistemik problemler dediğimiz kalp-damar hastalıkları, solunum, sindirim, kas-iskelet sistemi gibi sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Ayrıca diyabette obezite temelinde gelişen ülkemiz ve dünyada zengin diyeti dediğimiz diyate geçişe etkisi sıklıkla artmaktadır. Yine obezitenin en önemli nedenlerinden biri olan sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı tütün kullanımına bağlı gelişen hastalıklardan sonra ölüme neden olan ikinci sıradaki sebepler arasında yer almaktadır. Tüm toplumun sağlıklı beslenme konusunda bilincini artırmak ve düzenli hareketli yaşam tarzını benimsetmek için ulusal düzeyde 2010 yılında ' Sağlıklı Beslenme ve Hareketli yaşam Tarzıö programı da başlatıldı. Biz de ulusal düzeyde başlatılan bu programa katkı olması hedefiyle yaptığımız bu çalıştayda ana temamızı 'diyabet ve obeziteye karşı eylem planı geliştirilmesi aktivitesiö olarak belirledikö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close