Haberler

Nevşehir'de Sel ve Dolu 7 Bin 300 Dekar Alanı Vurdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir genelinde geçen cuma ve cumartesi günleri etkili olan sağanak yağmurun neden olduğu sel ve dolu yağışının ekili alanlara verdiği zararla ilgili yapılan tespitler tamamlandı.

Nevşehir genelinde geçen cuma ve cumartesi günleri etkili olan sağanak yağmurun neden olduğu sel ve dolu yağışının ekili alanlara verdiği zararla ilgili yapılan tespitler tamamlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, 7 bin 300 dekar alanda ekili bulunan üzüm, kabak, patates, pancar, mısır ve yonca ekili alanlarda yüzde 30 ile yüzde 75 arasında zararlar tespit etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Gürol Çetin yaptığı açıklamada, "18- 19 Ağustos tarihlerinde meydana gelen bu afetlerle ilgili olarak İl ve İlçe Hasar Tespit Komisyonları ilk tespitlerini tamamlamışlardır. Buna göre; Avanos, Hacıbektaş ve Acıgöl ilçelerinde afet meydana gelmemiştir. Nevşehir merkez Çat beldesi ve Alacaşar köyünde 4 bin 200 dekar bağ, kabak, patates ve sebze alanında yüzde 75, Kozaklı ilçesinde bin 500 dekar pancar, mısır ve yonca ekili alanda yüzde 30, Ürgüp ilçesine bağlı Şahinefendi köyünde bin 500 dekar patates, kabak, nohut ve sebze alanında yüzde 60 ve Gülşehir İlçesi Karacaşar mahallesinde ise 100 dekar bağ alanında yüzde 30 oranında zarar oluşmuştur. İl genelinde 7 bin 300 dekar alanda oluşan bu zararın dışında Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük kasabasında meydana gelen aşırı yağışlar tarım alanlarına zarar vermemiştir. Yapılan bu ilk tespitlerle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bilgi verilmiştir" dedi.

2005 yılında çıkarılan Tarım Sigortaları Kanunu ile dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerinin teminat altına alındığını hatırlatan Çetin, üreticilerin yatıracağı sigorta priminin yarısının ise devletçe ödendiğini belirtti.

Nevşehir'in 2014 yılında küresel ısınmanın etkileriyle meydana gelen meteorolojik değişimlerin etkisi altında kalarak özellikle hububatın ihtiyaç duyduğu yağışı ilkbahar döneminde yeterince alamadığını anlatan Gürol Çetin, "Bu aylarda meydana gelen kısa süreli ve şiddetli yağışlar ise sel ve dolu afetlerine neden olmuştur. Üreticilerimiz bu afetlerden gördüğü zarar nedeniyle üretimlerini sonlandırmamak ve mağdur olmamak için mutlak Tarım Sigortasını yaptırmalıdır. Ancak meydana gelen sel ve dolu afetleri nedeniyle yüzde 30 ve üzeri zarar gören ve müracatta bulunan üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan düşük faizli kredi borçları için erteleme çalışması yapılacaktır" diye konuştu. - Nevşehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close