Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Nevşehir 'Damat İbrahim Paşa Olmasaydı Ürgüp İl Olurdu'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Damat İbrahim Paşa olmasaydı Ürgüp il olurdu'Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, eğer Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın çalışmaları olmasaydı, Ürgüp ilçesinin bugün il olacağını, Nevşehir diye de bir ilin olmayacağını söyledi.

'Damat İbrahim Paşa olmasaydı Ürgüp il olurdu'

Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, eğer Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın çalışmaları olmasaydı, Ürgüp ilçesinin bugün il olacağını, Nevşehir diye de bir ilin olmayacağını söyledi.

Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Nevşehir'in kuruluş hikayesi ile vakıfların geçmişten günümüze kadarki çalışmalarını anlattığı, bir yıllık bir çalışma sonrasında 400 sayfa olarak hazırladığı 'Antik Kapadokya'nın incisi: Nevşehir'in Kuruluşu' kitabını basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Kayhan, Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın kurduğu vakıf aracılığı ile Ürgüp ilçesine bağlı Muşkara adında bir köy olan Nevşehir'i imar ettiğini ve Padişah 3. Ahmet'in imzası ile de şehir konumuna yükselttiğini belirtti. 'Gerçekten, eğer Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın çalışmaları olmasaydı, Ürgüp il olurdu, Nevşehir diye bir il olmazdı' ifadelerini kullandı.

Şehir'de yaklaşık 3 yıldır görev yaptığını belirten Kayhan, görev yaptığı tüm yerlerin kuruluşu, önemli kişileri, özellikleri, tarihi, turistik ve kültürel özelliklerini araştırdığını söyledi.

Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih Bölümü'nde yüksek lisans çalışması yaptığını açıklayan Kayhan ? Konu tarih olunca da Şehrin tarihine ilgi duymamak mümkün değildir. Bu konuda tez çalışması yapmaya karar verdim. Yaptığım çalışmalar sonunda Nevşehir'in kuruluşunun kökeninde vakıf olduğunu tespit ettim. Osmanlı'da vakıf kültürü bulunuyor. Hayır duygusunun müesseseleşmesi olan vakıflar, gelişmiş teknolojiye de ayak uydurmuştur. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de milletimize önemli hizmetler sunuyor. Vakıfları önemsediğim, Nevşehir'in de Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Vakfı aracılığıyla kurulduğu için konuya ilgi duydum. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden araştırma izni aldım. Buradaki Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Vakfı'nın orijinal belgelerini inceledim, tercüme ve fotoğraflarının örneklerini aldım. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, 3. Ahmet zamanında görev yapıyor. Nevşehir'in kuruluşunda da padişah olarak 3. Ahmet'in imzası bulunuyorö dedi.

Kitap yazmadaki amacının, ülkemizdeki vakıfların geçmişte ve günümüzdeki faaliyetleri ile Nevşehir'in kuruluşunu ortaya koymak olduğunu kaydeden Kayhan ? Bu çalışmamda sivil toplumun meydana getirdiği değerli bir kuruluş olan vakıfları, kuranları, ülkemize ve milletimize sağladığı faydaları dile getirmek suretiyle etkilerini, yaşatılmalarının zaruretini, herkesin sivil toplumun faaliyetlerine katılımı yönünde hizmet yapmak istedim. Böylece Nevşehir'in kuruluşunda çok büyük emeği geçen Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'yı, hizmetlerini ortaya koymak suretiyle vefa duygularımızı da yerine getirmiş oluyoruzö diye konuştu.

Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, kitabını bir yıllık bir çalışma sonrasında hazırladı. 400 sayfadan oluşuyor. Birinci bölümünde vakıflarla ilgili geniş bir bilgi veriliyor. Burada vakıfların hukuki yeri, İslam dinindeki önemi, Peygamber Efendimiz'den günümüze kadar konunun uzmanlarının vakıflarla ilgili görüşleri, vakıfların yaptıkları hizmetler ayrıntılarıyla yer alıyor. İkinci bölüm Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Vakfı'nın çalışmaları, yaptığı hizmetler anlatılıyor. Burada vakfa ait orijinal metinlere de yer veriliyor. Üçüncü bölümde ise, Padişah 3. Ahmet döneminde vakıflarla ve Nevşehir'le ilgili yayımlanan fermanlara yer veriliyor. Son bölümde ise Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ve Padişah 3. Ahmet'in fotoğrafları ile birlikte geçmişten günümüze kadar Nevşehir'i anlatan fotoğraflara yer verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title