Haberler

Neü Elektromobil Yarışlarına İddialı Olarak Hazırlanıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nca (TÜBİTAK) düzenlenen ve büyük mücadeleye sahne olan ‘Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nı başarıyla tamamlayan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ekibi bir sonraki yarışa iddialı olarak hazırlanıyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) düzenlenen ve büyük mücadeleye sahne olan 'Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nı başarıyla tamamlayan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ekibi bir sonraki yarışa iddialı olarak hazırlanıyor.

"Bir sonraki yarışta tek araç olmayı umut ediyoruz"

TÜBİTAK'tan ve NEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Başkanlığı'ndan destek alarak üniversitenin atölyelerinde tamamen el yapımı olarak imal edilen Fatih isimli araç bir sonraki yarışmaya yeni yüzüyle eksiklerini tamamlamış ve daha da geliştirilmiş olarak katılacak. Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arıkan yarışmanın konseptini ilk defa gördüklerini, nelerin ön plana çıktığını iyi analiz ettiklerini ve bu doğrultuda bir sonraki yarışma için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Yarışmada çok güçlü yönlerinin olduğunu gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Arıkan, "Aracımız mekanik tasarımda şasesi ve fren sistemiyle, kaportada ise dayanıklılığıyla en iyilerden biriydi. Önümüzdeki yıl motorun ve diferansiyelin tasarımını değiştireceğiz. Şaseyi alüminyumdan yapmıştık bunun maddesini de kompozit olarak değiştireceğiz. Seneye yarışmada tek araç olmayı umut ediyoruz" dedi. Arıkan, daha az enerji sarf eden sürücü ile ilgili de çalışmalar yapacaklarını aktardı. Seneye yarışmaya katılmayı hedefledikleri aracın prototipini öğrencilerin hazırladığını belirten Arıkan, dereceye girmeyi hedeflediklerini kaydetti ve Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker'e her zaman yanlarında olduğu, projeye tüm aşamalarda destek verdiği için teşekkür etti.

Yarışmaya, Seydişehir Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programından başvurulduğunu ancak projenin hazırlanmasında hem MYO öğrencilerinin, hem de mühendislik fakültesi öğrencilerinin büyük emeğinin olduğunu kaydeden Arıkan, tasarımın tamamının yerli olduğunu da vurguladı.

"Araç üniversitenin imkanları ile hazırlandı"

Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Teknikeri Kadir Çınar ise, aracın üniversitenin imkanları ile hazırlandığına dikkat çekerek, eksiklerin proje kapsamında tamamlandığını aktardı. Yarışmada ilk üçe girmek için yeni tasarımların yapılmaya başlandığı kaydeden Çınar, mevcut aracın ağırlığının yarısından daha az ağırlıkta yeni bir araba üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bu yarışmaya ilk kez girmelerine rağmen Türkiye'deki pek çok üniversiteden daha iyi bir araç yaptıklarını söyleyen Elektromobil Takım Kaptanı ve Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Kaan Alkan ise, yarışmanın kendilerine pek çok şey kattığını ifade ederek, "Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi denildiğinde akla elektromobil araba gelmesi gerekiyor. Biz bunu hedefliyoruz. Bu konuda diğer üniversitelerden farkımızın olmasını hedefliyoruz. Bunun için tekrar çalışmalarımıza başladık. Bu yıl yarışmaya öncekinden çok daha iyi bir araba çıkaracağız. Üretmeyi planladığımız aracın rüzgar sürtünme katsayısı çok düşük olacak. Analizlerini yaptım ve dünyaca ünlü bir araba markasından daha iyi değer çıkartabiliyoruz. Diğer arabalara benzemeyecek. Tamamen kendi özgün tasarımımız olacak. Arabanın üzerinde hap motoru olacak" şeklinde konuştu. Alkan, arabanın ortalama hızının da 63 km olacağını kaydetti. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close