Haberler

Neü'de "Sürdürülebilir Su Yönetimi" Programı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde, 11 ülkeden 35 ortak ile yaklaşık 5 yıldır devam eden "Sürdürülebilir Su Yönetimi" projesinin toplantısı düzenlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde, 11 ülkeden 35 ortak ile yaklaşık 5 yıldır devam eden "Sürdürülebilir Su Yönetimi" projesinin toplantısı düzenlendi.

NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, rektörlükte düzenlenen toplantıda, yürütülen çalışmalarla ilgili kanalizasyon kirlenmelerinin önüne geçmek için proje geliştirme çalışması yürüttüklerini söyledi.

Çalışmalar sonunda elde edilen projeyi AB proje kaynaklarına sunacaklarını belirten Aydın, çalışmalar sonunda denize akan yüzeysel sularda izleme çalışmalarının yapılacağını ifade etti.

Aydın, Konya'nın geniş tarım alanlarına sahip olmasına rağmen, su kaynakları konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek şunları kaydetti:

"Eğer atıksular kalıcı zararlı maddelerden korunursa bunların sulamada kullanımı mümkün olacak. Ayrıca atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamurlar daha temiz olacak çünkü kanalizasyona verilen zararlı kirleticiler arıtma tesisinde çamurda birikerek ayrılıyor. Dolayısıyla çamur tehlikeli atık sınıfına giriyor. Bu kirleticilerin kanalizasyon sistemine girmesi engellediği zaman çamurun da tarım alanlarında toprağı zenginleştirecek gübre olarak kullanılması mümkün oluyor."

Mısır Ain Shams Üniversitesi Çevre Hidrolojisi Prof. Dr. Ahmed Ali Hassan da toplantının, 35 üniversitenin ortak konsorsiyum girişimleriyle yürütülen SWINDON/EXCEED projesi kapsamında yapıldığını söyledi.

Projenin dünya çapında, Güney Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Sahra Altı Afrika bölgelerinden ülkelerin katılımcılarıyla "Çevresel Kirlilik, Atık Yönetimi ve Gelişen Ülkelerde Su Yönetimi" gibi konularda çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Hassan,"Konya'da ortak çalışma toplantısı için, MENA ülkeleri olarak; Mısır, Ürdün ve Türkiye olarak bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu toplantı ile birlikte önümüzdeki üç yıl boyunca bir araya geleceğimiz çalışmalar ile şehirlerdeki su sistemlerinde kirliliğin kontrolü ve iyileştirilmesi konusunda araştırmalarımızı devam ettireceğiz." dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Debik ise proje kapsamında sürdürülebilir su yönetiminin gelişmekte olan ülkelerde nasıl yapılabileceği konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Putin'den tüm dünyaya gözdağı: Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok

"Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok"

title